25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Lemmings Touch

Újra támadnak az öngyilkos rágcsálók.

Írta: gregmerch

Az én – szigorúan játékos berkekben – immár lassan matuzsálemnek számító korosztályom a kilencvenes évekből két rendhagyónak mondható, ám annál sikeresebb taktikai-stratégiai-ügyességi játéksorozatra emlékezhet. Ezek egyike a Team 17 jóval több epizódot megért kukacháborús szériája, a Worms, míg a másik, ma talán kevésbé ismert, ám időről időre visszatérő lemmingmentős agymenés, a Lemmings a DMA Design jóvoltából született meg. Az utóbbiban hosszú, tömött sorokban, gyakorlatilag ész és mindenféle figyelem nélkül közlekedő kis lényeket kellett a játékosnak megmenteni a biztos haláltól. oly módon, hogy némely társukat ellátta különböző képességekkel. Az 1991-ben megszületett első részt anno számos folytatás követte, majd egy hosszabb szünet után 2006-ban a Sony élesztette újjá akkori konzolparkján a jobb sorsra érdemes sorozatot. Újabb hosszú esztendők teltek el – szám szerint nyolc – mire nemrégiben ismét a Sony karolta fel egy remake erejéig a Greenpeace által minden bizonnyal hatalmas üdvrivalgás közepette támogatott állatmentős dilit. Érdekességként megemlíteném, hogy az eredeti koncepciót kiötlő, skót illetőségű DMA Design gárdáját 1999 óta mint Rockstar North-ot ismerhetjük, akiknek – többek között – a Grand Theft Auto szériát is köszönhetjük. Első nagyobb sikerük, a Lemmings legújabb iterációja, az annak otthont adó PS Vita platform technikai lehetőségeit kiaknázva Lemmings Touch címmel került nemrégiben a boltok polcaira.

Lemmings Touch

A Lemmings Touch-ban gyakorlatilag megtalálható az eredeti játékok teljes esszenciája, amely aspektus számomra – és gyaníthatóan kortársaim számára is – több mint szívmelengetően nosztalgikus. A kis, kék ruhás, zöld frizurás fickók megint ott masíroznak a képernyőn, mit sem törődve a rájuk leselkedő veszélyekkel. Őket egy meghatározott számban, és persze időre kell eljuttassuk a biztonságot jelentő kijáratig ahhoz, hogy teljesítsük az adott pályát. Némi üröm az örömben, hogy erre gyakorlatilag ismét ugyanazok a speciális lemmingtípusok használhatók fel, mint annak idején: blokkoló, ásó, robbantó, ejtőernyős stb. – ezen a téren tehát számottevő változás nem történt, de ha figyelembe vesszük az időközben eltelt időt, ez a mai játékosok csak egy viszonylag kis hányadának tűnhet fel. A helyszínek is ismerősek lehetnek a régi motorosoknak, így Egyiptom, Cukorfölde és a többi, szépen kidolgozott, színes világ újfent megelevenedik előttünk, immár HD hatású felbontásban. Az összesen négy nehézségi fokozat között az egyszeri játékosoknak optimálistól a kötélidegzetű veteránokat is kiakasztóig minden megtalálható. A pályákon érméket és csillagokat gyűjthetünk össze, amelyek terhére új kosztümöket és trófeákat zsebelhetünk be, illetve további pályákat nyithatunk meg. Nagyobb játékmenetbeli változást jelentenek a piros ruhás, rosszcsont lemmingek, akiket ha megmentünk, akkor azonnal el is buktuk a pályát. Ezt néha nem is olyan egyszerű megakadályozni, tekintve, hogy a többiekkel pedig éppen ez volna a célunk. Siker esetén azonban megnyitunk egy új kihívás módot az adott pályához, így a program szavatossága tovább növelhető.
A másik jelentős változtatás az irányításban rejlik, amelyet a program címében is olvasható Touch, vagyis „érintés” szó is előjelez. Immár a PlayStation Vita érintőfelületei segítségével zoomolhatunk ki és be, vagy akár egy egyszerű érintéssel ki tudjuk jelölni a kiválasztottakat hősies feladatukra. Ez utóbbi művelet abban a tekintetben nem is olyan egyszerű, hogy ilyenkor megjelenik a lehetséges akciók listája, amely azonban nincs fixen rögzítve a képernyőn, így könnyedén kerülhetünk egy azt ide-oda tologató helyzetbe az egyszerű és gyors kijelölés helyett. Ez egyszersmind a játék talán legnagyobb gyengesége is, amelyen néha nehéz túllendülni, de ettől még egy nagyon is jópofa, igencsak nosztalgikus programmal gazdagodhat, aki kipróbálja a játékot.

Lemmings Touch

Annak majd’ két és fél évtizeddel ezelőtti debütálását követően ismét egy új, színes-szagos Lemmings játékot kaphatunk a kezünk közé a Sony jóvoltából. A Lemmings Touch magába foglalja mindazt, ami ezt a jópofa, ám igencsak idegőrlő sorozatot halhatatlanná tette. A hozzám hasonlóan öreg gamereknek a nosztalgia, míg a mai ifjúságnak az újdonság ereje jelentheti a legnagyobb piros pontot ebben a remek kis játékban. Zárszó gyanánt mit is írhatnék hát, mint a hajdani Lemmings 2 bevezető mozijában olvasható, Tolkienre hajazó strófát, amely így szólt:
„One Lemming to tell them all,
One Lemming to find them,
One Lemming to bring them all
And in the Darkness mind them,
In the Land of Lemmings when
The shadows lie.”

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

75%
grafika
8
hangok
8
játszhatóság
7
hangulat
8
Pozitívumok
  • Remek nosztalgiafaktor
  • Minden benne van, amitől a sorozat valaha jó volt
  • Kellő kihívást nyújt mindenkinek
  • Modern kidolgozás
  • Jópofa újítások
Negatívumok
  • Nem fixált a HUD-on a menü
  • Irányításbeli problémák

További képek

  • Lemmings Touch
gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!