25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Yoshi’s Woolly World

Agyagfölde után ezúttal pamutvilággal rukkol elő a Nintendo.

Írta: gregmerch

Nem szeretném újfent hangoztatni, hogy a nem kicsit különc Nintendo mindig is a szívem csücske volt. Pedig ez motoszkált mindvégig a fejemben egyik legújabb, Wii U-exkluzív játékuk tesztelése közben. A platformerek terén nagyon erős japán óriás hamarosan piacra dobja a Mario játékokban megismert, időközben saját sorozatot kapott kis dinoszaurusz, Yoshi legújabb kalandját, amely igencsak eltér a megszokottól. A Yoshi’s Woolly World ugyanis, mint ahogy a címéből is kiderül, egy pamutból horgolt és megalkotott világban játszódik, amelyben az anyagválasztásnak megfelelő borzasztóan ötletes dolgokat vihetünk végbe. Lássuk, mit is tartogat a számunkra a program.

Yoshi’s Woolly World

Az óceán közepén lévő békés szigetet, a yoshik (merthogy egy egész törzsről van szó) idilli otthonát megtámadja ősi ellenségük, Kamek, a gonosz varázsló. Azonmód elő is kapja varázspálcáját, és kettő kivételével valamennyi békés lényt fonalgombolyaggá varázsolja, amelyeket a játék világainak egyes szintjein rejti el. A mi feladatunk természetesen ezeknek a gombolyagoknak az összegyűjtése, és számos egyéb kincs, illetve jóság összeszedése. Mindezt a már említett, kézzel horgolt látványvilágot elénk táró környezetben, amelyet rengeteg ötlettel pakoltak tele a japán srácok.

Yoshi’s Woolly World

A program játékmenete sokban emlékeztet a DS-re megjelent Yoshi’s Islandéra, de számos újítás is helyet kapott benne. Kis dinoszauruszunk ezúttal is nemes egyszerűséggel – no és nem rövid nyelve segítségével – képes lenyelni gyakorlatilag mindent és mindenkit, ami és aki az útjába kerül. Ezt követően a bekebelezett izék méretétől függő nagyságú pamutgombolyagokat „tojik ki” és húz maga után, amelyek segítségével számos dolgot tud elkövetni. Egyfelől ezek remek fegyverként szolgálnak ellenfeleivel szemben, de bizonyos dolgok eltrafálására, és számos cucc ezt követő beszerzésére is alkalmasak. Az epizód sajátosságából fakadóan meg is kötözhetünk velük ezt meg azt, de kezdetben üres platformokat is kitölthetünk, hogy utána azokon ugrálva jussunk tovább. Ha valahol kilógó fonaldarabot látunk, azt meghúzva lefejthetjük az adott pályaszakaszt, ami rengeteg loot – sőt, esetenként a keresett gombolyagok – rejtekhelyét fedi fel. Máshol a „gyűröttnek” ható falaknak nekifeszülve, harmonikaszerűen tolhatjuk be azokat az előbbihez hasonlóan hasznos okokból. Yoshi levegőben kalimpáló, de a magasan vagy távol fekvő helyek elérését lehetővé tévő „távolugrása” ugyancsak visszatérő elem, ami szintén rengeteget segíthet célunk elérésében.

Yoshi’s Woolly World

A fentiekből talán kitűnik, hogy utunk egy pályán sem lineáris, és bizony, ha minden fontosat meg akarunk szerezni, akkor gyakran elsőre láthatatlan helyeket kell felkutatnunk és láthatóvá tennünk. A sorozatban ezúttal nemcsak klasszikus módon (vagyis a tapasztaltabb játékosoknak szánt, mindennemű segítséget nélkülöző formában), hanem egy könnyített, Mellow módnak nevezett stílusban is nekivághatunk a szinteknek. Ez a Donkey Kong Country Returnsben és a New Super Mario Bros.-ban lévő Super Guide rendszerhez hasonlóan átsegít minket a pályákon, ezúttal – á la Red Bull – szárnyakat adván és átrepítvén bennünket valamennyi nehézségen. Mivel a játék nem könnyű, ezt a tapasztalatlanabb vagy könnyen frusztrálódó játékosok számára igen hasznos is lehet, de a keménylegények is bármikor igénybe vehetik.

Yoshi’s Woolly World

A készítők a pamutvilágot valami hihetetlen ötletesen és jól oldották meg, ami annak ismeretében talán nem meglepő, hogy a hasonló megjelenésű Kirby’s Epic Yarn is az ő műhelyükből került ki annak idején. A hangzás a szokásosnak mondható „nintendós” bájjal van felvértezve, bár őszintén megmondva, néha bizony kicsit monotonitásba megy át. A vezérlés gyakorlatilag valamennyi Wii és Wii U irányítóval lehetséges, amire szükségünk is lehet, tekintve, hogy a kalandoknak egymagunk, avagy egy társunkkal vállvetve is nekivághatunk (ugye mondtam, hogy két dinoszaurusz maradt életben?). A játék támogatja az amiibo figurákat is, olyannyira, hogy egy saját, a program stílusának megfelelően pamutból horgolt készletet is kap, amely mellett egyéb bábukkal is többé-kevésbé kompatibilis lesz.

Yoshi’s Woolly World

A legújabb Yoshi játék be kell valljam, engem már az első pillanatban lenyűgözött. Szokatlan, mégis zseniális megvalósításával, bájával, no és persze a benne rejlő számtalan ötlettel és lehetőséggel azonnal az egyik kedvencemé vált a platformjátékok amúgy is népes táborában. A Nintendo – mint már annyiszor – ismét bebizonyította, hogy igenis lehetséges gyakorlatilag ugyanazt valami hihetetlenül újszerűen furfangos és elbűvölő módon tálalni sokadszorra is. Aki kicsit is kedveli a stílust, és egy kis újdonságra vágyik, egy pillanatig ne habozzon a program beszerzésével! Sőt, megkockáztatom, azok is bátran próbálják ki, akik alapvetően idegenkednek ettől az irányvonaltól. Garantálom, hogy nem fogja senki megbánni!

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Egyedi, ötletes és szokatlan
  • Mindemellett mégis ismerős
  • Kooperatív mód is bekerült a játékba
Negatívumok
  • Néha bizony nem könnyű
  • A nem pamut küllemű pályaelemek kicsit zavaróan hatnak

Yoshi's Woolly World

Platform:

Fejlesztő: Good-Feel

Kiadó: Nintendo

Megjelenés: 2015. június 26.

» Tovább a játék adatlapjára

gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!