Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Egyéb számítástechnikai témák

»» Dekphi és Pascal

3123 levél
Válasz 04.12.03. 11:04 #19
CybearBoy
Jah, bocs, nem tudom miért értettem úgy, hogy csak leszel hallgató.
1990 levél
Válasz 04.12.03. 10:07 #18
Seekoly
Nem megyek sehova, már itt vagyok!
Nos, ha nem lettem volna egyértelmű, akkor:
jelenleg elsőéves hallgató vagyok, mégpedig a Debreceni Egyetem Programtervező Matematikus szakon
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
3123 levél
Válasz 04.12.02. 20:07 #17
CybearBoy
Hova fogsz menni? Végülis lehet, mondjuk nekem mind1.
1990 levél
Válasz 04.12.02. 19:06 #16
Seekoly
Nem! C-ben kezdünk, majd elvileg az azutáni félévben C++ban az objektumorientált programozást fogjuk venni, de lehet azt is csak C-ben
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
163 levél
Válasz 04.12.02. 16:27 #15
davejunior
Ezeket a Delphiről én is tudtam, sőt, egy ideig tanultam is. Nekem az a problémám, hogy megpróbáltam conosole application-t írni delphiben, ami ugye elvileg a síma, fapados pascal dos-os üzemmódját kell, hogy jelentse. Ámde egy csomó parancsot nem fogad el, de már hozzászoktam a Delphis kódíráshoz, és most nincs kedvem visszatérni a dos-os írkáláshoz. Hát ezért kellene nekem, hogy valaki segítsen.

Amúgy javítanék az elhangottakon, a Delphi az Object Pascal-ra épül, nem a Turbo Pascal-ra.

D.
3123 levél
Válasz 04.12.02. 14:11 #14
CybearBoy
Szerintem (ti is) Pascallal fogjátok kezdeni.
1990 levél
Válasz 04.12.02. 13:39 #13
Seekoly
Majd jövő félévben Prog. I-en csak megtanulom, ha nem akkor majd az azutánin ésígytovább...

Viszont mi csak C-ben fogunk tanulni (kötelezően) elvileg!
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
10960 levél
Válasz 04.12.02. 13:27 #12
Lacko
1990 levél
Válasz 04.12.02. 13:22 #11
Seekoly
Mint elsőéves PTM-s hallgató köszönöm szépen a leírást!
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
10960 levél
Válasz 04.12.02. 12:44 #10
Lacko
Igazából nem rossz nyelv a pascal, főleg, hogy a borland mögé állt és tök jó fordítókat csinált hozzá.
Nagyon egyszerű, letisztult, szép nyelv. (ez szubjektív, de én nagyon szeretem). A C és a C++ számomra kicsit csúnya, illetve nem a nyelv maga, hanem ahogyan használják.

Ezért van az, hogy a pascal-t igazából oktatásra használják és a valódi alkalmazások mind C-ben vannak.
Persze ez sem teljesen igaz, mert jó néhány ipari alkalmazás készült delphiben (ami igazából pascal), de azért általánosságban mégiscsak igaz.

Ja és hogy még érthetőbb legyen: a pascal úgy arányilk a delphihez, mint a basic a visualbasic-hez.
1990 levél
Válasz 04.12.02. 12:20 #9
Seekoly
Igazad van!
Úgy akartam írni, hogy nem annyira elterjedt. (és nem régi.)
Delphit még nem használtam, de nem is tudtam, hogy nem önálló nyelv.
Szal mostmár nekem is tiszta kép!
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
10960 levél
Válasz 04.12.02. 10:49 #8
Lacko
a C régebbi, mégis mindenhol azt használják. Nem az számít, hogy régie-e, hanem, hogy mennyire jó (érthető, logikus, használható, jó fordítók vannek-e hozzá, stb)

A Delphi pontosan az, amit keres a davejunior, leszámítva azt, hogy nem ingyenes. A Delphi nem önálló nyelv, hanem egy keretrendszer, amit pascal-ban lehet programozni.
1990 levél
Válasz 04.12.02. 10:07 #7
Seekoly
Hát nemtom, a pascal már nagyon régi és ebből kifolyólag szerintem nem nagyon fognak spéci kezelőfelületet csinálni hozzá!

Amúgy a freepascal szerintem elég korrekt abból a szp-ból amit leírtál!
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
163 levél
Válasz 04.12.01. 20:16 #6
davejunior
Olyan, hogy Windows-os ablakban, kicsit szebben és jobban elkülönítve, minden más színnel kiírva lehet programozni, mellesleg a compiler-e egy kicsit pontosabban rávilágít, hogy mi is a probléma. Hát ilyen!
1990 levél
Válasz 04.12.01. 15:35 #5
Seekoly
akarom mondani Delphibe
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
1990 levél
Válasz 04.12.01. 15:34 #4
Seekoly
És az milyen, mikor Delphi írsz kódot?
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
163 levél
Válasz 04.12.01. 13:11 #3
davejunior
A Free Pascal-t én is ismerem, de én Delphihez hasonló módon szeretném a Pascalt. Olyasmi legyen, mintha Delphibe kódot írok!
1990 levél
Válasz 04.11.30. 20:08 #2
Seekoly
Ha jól vettem ki, pascalban akarsz programozni, windows környezet alatt, ha igen, akkor:
[http://http://www.freepascal.org/download.html]Download FreePascal[/link]

Amúgy a TP is megy windows alatt, csak az fizetős, ha jól tudom, de a FreePascal modernebb vmivel.
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
163 levél
Válasz 04.11.30. 19:20 #1
davejunior
Hellosztok!
Lenne egy kérdésem:
Létezik olyan progi (ingyenes, vagy fizetős) ami a Pascal windows környezetbe ültetné? Mondjuk a Turbo Pascalt.

Vagy Delphi 2005-tel megoldható ez?

Köszönöm.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.