Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Politika - az egyetlen ilyen célú topic a Dome-on

1077 levél
Válasz 17.01.12. 15:01 #40494
iX
Azt hiszem ez írja le a legjobban a helyzetet.

Véget ért a "migránskampány", elcsöndesedett a feltüzelt nép és most nem tudja mit gondoljon.

Amúgy sincs itt semmi látnivaló, nincs Népszabadság-ügy, nincs teljességre törekvő média-kontroll, nincs Rogán és Mészáros Lőrinc, nincsenek sorban álló éhezők, akikre úgysem kell költeni mert inkább elszórja az ország a párt haverjaira, kedvenc játékaira, focira, olimpiára, fakivágásra ésatöbbi. Az Erzsébet-utalvány sikertörténetének nincs alternatívája.

Nem volt Pisa jelentés sem, de ha volt, akkor most a pedagógus-dinasztiák és feleségek otthon korbácsolják magukat, mert ugye ők nem tanítanak rendesen, nem a rendszer hibája, ha meg mégis, elmúltnyócév, meg hát a Vona buzi és amúgy Gyurcsány szeretője.

A kifejezés, ami igazán ide illik: kognitív disszonancia.
161 levél
Válasz 16.12.21. 08:53 #40493
Ricsi1976
Nem véletlenül nem írt ide senki. Pont a nagy felhajtás, általános félelem a célja ezeknek a terroristáknak. Ugyanakkor mit kellene ezen elemezni? Egy önjelölt barom IS zászló alatt belerongyolt szerencsétlen emberekbe, akik között még "betelepült" is lehet, mivel Berlin elég színes város. 2 eset lehetséges a 2 oldalon lévő megosztott társadalom véresszájú fanjaitól:
Ad1.: Bevándorlók voltak, mert mindenért ők a hibásak és akkor felülünk a kormánypropaganda örömmámorba úszó csodahajójára
Ad2. Nem bevándorló volt, és meghibbant és/vagy ISIS elborította agyát.
Azt azért ne feledjük el, hogy a ténylegesen "menekültek" ezek ellen a fél idióták miatt hagyták ott a hazájukat.
A tényleges menekültekről kellene leválasztani (nem ellenőrizetlenül beengedni) ezeket a kreténeket. Itt elsősorban a olasz / görög / török határokon kellene megerősíteni az ellenőrzést. De a probléma gyökere elsősorban azokban az országokban keresendő, ahonnan elmenekülnek az emberek. Olyan országok, ahol nagyhatalmak katonai játszótérré tették az amúgy is instabil talajt.
Végezetül nem csodálom, hogy nem írt ide senki. Szerintem mindenki megcsömörlött már a hírekből folyó agymosástól. Én már ott tartok lassan, hogy nem nézek híreket, de nem tudom elkerülni. A terrorizmus lényege a rettegésben tartás, persze kell egy egészséges félelem, de azért ne essünk át a ló túlsó oldalára. Boldog Karácsonyt mindenkinek!
1364 levél
Válasz 16.12.21. 08:14 #40492
jawsika
Csodálom, hogy az elmúlt napok tükrében nem írt ide senki...

Mindenesetre a német kommunikációban nem történt drasztikus változás - ahogy arra számítani lehetett -, így tartok tőle minden marad a régiben...
Did you think we had forgotten? Did you think we had forgiven?
1077 levél
Válasz 16.11.22. 10:49 #40491
iX
"A fidesz meg most bármit megtehet '56-tal. De hát nincs is nehéz dolguk, többek közt itt is ki van kövezve az útjuk köszönhetően az MSZP-nek. "

Nem ezért, hanem az ilyen hozzáállásnak köszönhetően.


4698 levél
Válasz 16.11.16. 11:22 #40490
Christoph
"Úgy tesz a jobboldal, mintha az egész egy jobboldali színezetű, a kommunizmus előtti időre visszanyúló, abból erőt merítő forradalom lett volna, holott ott pusztán a magyar szabadságvágy nyilvánult meg."

Teheti ezt többek közt azért, mert Gyurcsány volt tán az első aki nyíltan beszélt arról, hogy Nagy Imre nem pedig Kádár örököse az MSZP. És akkor is sokan felszisszenhettek a pártban. '56 sok szocialista, idős szavazónak tabu maradt a rendszerváltás után is. Mivel ha nyíltan, bátran vállalták volna a forradalom értékeit, akkor szembe kellett volna nézni azzal, hogy mi a fenéről is volt itt szó 30 évig. Mind egyéni mint pártszinten. Azért bárhogy nézzük '56 után rengeteg embernek meg kellett hasonlania a túléléshez, vagy minimum hallgatni kellett róla akár otthon is. Nem ítélkezni akarok, nem tudom én mit tettem volna, de ettől még ők nem lesznek hősök, az 56-osokkal ellentétben. Ilyen volt akkor a Kádár-korszakban élni, ettől még embereket végeztek ki a 60-as évek közepéig, meg egy csomóan kimenekültek. És ezt többnyire tudta is a társadalom.

A megtisztulás ott kezdődött volna, hogy pl. az MSZP a Pozsgay-féle hitelesnek mondható elemeket erőlteti. Miért nem mentek oda azokhoz az egykori párttagokhoz akik akár '56 miatt ért retorzió, kárvallotjai voltak baldaollaiságuk ellenére a rendszernek. Nem csak Wittner meg Pongrácz volt akiből élni lehetett. Őket is megtalálták a pártok és "felépítették".

Vagy megpróbálja a fiatalokat megszólítani, ami igazából sosem sikerült neki (milyen igazán tehetséges fiatal politikust tudott az MSZP a rendszerváltás után felépíteni?? - vicc, de Gyurcsány a legkiemelkedőbb). De azt ők is tudták, hogy a (poszt)kádárista társadalomra nem lehet csak úgy rányomni, hogy '56-nál ezt meg ezt a tettük (a túlélésünkért), mi a pártunk meg akár Ti is választók.

A fidesz meg most bármit megtehet '56-tal. De hát nincs is nehéz dolguk, többek közt itt is ki van kövezve az útjuk köszönhetően az MSZP-nek.
1436 levél
Válasz 16.11.16. 08:48 #40489
-T0ng-
Barthezz az az igazság, hogy amíg a Fidesz tisztában van azzal, hogy a rendszerváltás idején mekkora jelentősége volt Soros támogatásának, addig félni fognak. Soros neve egyet jelentett mindig is azzal az intézménnyel, amit normális keretek között demokráciának hívunk. A neve mindig olyan emberek és szervezetek mellett jelenik meg, akik fellépnek a populista, soviniszta, kommunista, nacionalista és egyáltalán elnyomó rendszerek ellen.

Nyilván ennek van egy olyan vonzata, hogy többségében a neoliberális alapokon politizáló, vagy ilyen alapon a politikában részt vevő emberekről és szervezetekről van szó, de emlékezzünk csak arra, hogy a Fidesz mellett is ott volt Soros a rendszerváltás idején, és akkor még messze voltak a mai pártállástól.

A pénz ma is hatalom, ha pedig olyanokhoz jut, akik pont egy rendszer ellen vannak az bizony ténylegesen is fegyverré válik.

Itt ki kell emelnem egyébként, hogy a világ sehogy nem halad jó irányba. Sem a régi konzervatív és nacionalista eszméken alapul európai populista irány nem jó, se a neoliberális baloldali vonulat, ami ellen fellépnek. Azt azonban mondanom sem kell, hogy az emberek nem akarnak arany középutat találni.
1436 levél
Válasz 16.11.16. 08:41 #40488
-T0ng-
Azért az emlékezetpolitika egy kicsit cizelláltabb dolog itt Magyarországon. Annak idején pont a HVG-n volt egy nagyon jó cikk 56 kapcsán, hogy annak idején kvázi hogyan sajátították ki az eseményeket az akkori rendszerváltó és ellenzéki pártok csak azért, hogy legitimálják magukat, mind az akkor szabadságért harcolók utódai.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy számos rendszerváltó párt emelt be a tagjai közé olyan embereket, akik akkor harcoltak ezzel is erősítve soraikat és akkor még nem is beszéltünk azokról, akik valahogy átcsapódtak a szélsőjobb oldalra. (Pl. Pongrátz Gergely a Jobbik egyik alapítója)

Úgy tesz a jobboldal, mintha az egész egy jobboldali színezetű, a kommunizmus előtti időre visszanyúló, abból erőt merítő forradalom lett volna, holott ott pusztán a magyar szabadságvágy nyilvánult meg. Természetesen, ahogy jeleztem fentebb, voltak olyan résztvevő, akik szívesen nyúltak vissza a nacionalista (soviniszta) gyökerekhez is, de jól látható a nép törekvése is, ha csak arra gondolunk, hogy a kommunista párt egyik enyhülni vágyó, az országnak a keleti blokkon belül nagyobb önállóságot kivívni kívánó tagját akarták ismételten miniszterelnökként látni. Nem rendszert akarta váltani, csak egyszerűbb, szabadabb életet.

Ma sajnos iszonyatosan szomorú az a tény, hogy magyarnak lenni, 56 igazi értékét tisztelni és szeretni pártállás kérdése. Természetesen ez pont a rendszerváltás miatt alakult így (az MSZP mint utódpárt ilyen téren pária jóllehet az ő szemszögéből is meg lehetne ragadni az eseményeket egészségesen, Nagy Imrére kihegyezve), de mára a Fidesz és a KDMP annyira erősen eltorzította és kisajátította a forradalmat (és úgy minden más nemzeti színezetű emléket és eseményt), hogy azzal értelme sincs szembeszállni.

56 kapcsán ami nekem különösen szomorú volt, hogy olyan időkben emlékezünk meg az eseményekről, ahol az embernek, ha nem is direkt állami kényszerrel, de lassan elveszik a szabadságát, a napjait teletömik eltorzított hírekkel beleszólása, rálátása a politikára és annak működésére pedig már igazán nincs. Ennek ellenére viszont hiányzik belőlünk a vágy és a tettre készség, hogy fellépjünk és megmondjuk azt, hogy nekünk ez nem jó. Nem egy forradalmat várok (isten ments tőle), de pl. amikor kiforgatták a népszavazás jelentőségét, miért nem állt fel senki és mondta azt, hogy egy érvénytelen népszavazást ne tekintsenek érvényesnek? Miért nem volt nagyobb vízhangja annak, hogy lassan a kormányoldalról minden ellenzéki médiumot elhallgattatnak egyszerű felvásárlással?

És akkor a jobboldal magát pl. 56 örökösének mondja....

Nem rendszerváltás kell ide, nem kell az sem, hogy más párt legyen kormányon (ha az emberek őket szeretik?!) de hiányzik a fékek és ellensúlyok rendszere, hogy ne tehessenek meg mindent, amit csak akarnak. És 56 erről szólt igazán, hogy az emberek kicsit jobban részesei lehessenek azoknak a folyamatoknak, amik az életüket befolyásolják.

Nem emlékezetpolitikáról kell beszélnünk, mert az már rég a szavazók irányításáról szól. Ide mindenkinek a saját józan belátása kell.
1077 levél
Válasz 16.11.14. 19:14 #40487
iX
1. "Jelenleg... kezdett el szolgálni" Te hol éltél az elmúlt pár évben?
2. És a bajod nem a kormány _látványosan_ hazug "emlékezetpolitikája", hanem az, hogy ballibek nem alakítottak ki sajátot.

Ez ugyanolyan, mint a szokásos "de a ballibek" kibújás a
40458-ben
felvetettek elől.
___

Ezt is érdemes.
51925 levél
Válasz 16.11.14. 09:57 #40486
Barthezz
Maximális +1. Az egyperces hírblokk többi részén is fogtam a fejem (főleg a "megint jönnek a migráncsok a határra" résznél), de a végén ez verte ki végképp a biztosítékot. Ha az ufók lerohannák a Földet, arról is Soros tehetne... Egyébként kezd egyre inkább úgy tűnni számomra, hogy a tévénél dolgozók ezt már nem is tudatosan csinálják, hanem szilárd meggyőződésük az összes elhangzó orbitális baromság és hazugság, teljesen agymosott az egész gárda. Legalábbis nehezen tudom elhinni, hogy ennyien legyenek azok a tudósító / újságírói / riporteri / hírközlési szakmában, akik tudatosan, még ha jó pénzért is, de ilyen szinten lenullázzák a teljes szakmai hitelességüket és eltüntessék a gerincüket. Normális ember ennek töredéke után se tudna tükörbe nézni, amihez ezek a nevüket adják.
31986 levél
Válasz 16.11.14. 01:30 #40485
szbszig
Nem gondoltam, hogy sok minden fog változni a népszavazás után, de a helyzet még annál is kiábrándítóbb, mint amire számítottam. A mai blokkba három hír fért be: a legfontosabb része persze az volt, amikor fél percig ekézték folyamatosan a Jobbikot, hogy mekkora hazaárulók, az alkotmánymódosítási tervezetük pedig csak színjáték, amivel szembe akarják köpni a magyar embereket és a jogállamot; utána volt egy kis migránsozás, ráadásul azok a besték nem is maguktól menetelnek a határ felé megint, hanem tudvalévő az is, hogy baloldalközeli álcivilek uszítják ránk őket; a végén pedig Soros...

Mindeközben a Rogánnal kapcsolatos ügyekről ez a véleményük. Az a szép hosszú, indexes cikk, amit LM linkelt, szerintük csak vélemény, nem tény. Így amíg bírósági ítélet nem támasztja alá, ők természetesen nem foglalkozhatnak vele a tévében. Csak Sorossal...

Egyébként rohadtul nem vicces ez az egész, nem is kéne poénkodni vele egyáltalán. Egyszer felkúrom magam akkor, amikor látom a tévében a közvetítések szünetében, aztán még egyszer, amikor visszahallom otthon vagy máshol ezeket az állításokat. Mert simán vannak milliós nagyságrendben, akik nézik, és elhiszik. A Facebookon terjedő hoaxokat, konteókat és idióta baromságokat benyelik legalább ennyien. Erről is megy már folyamatosan a vita, hogy a Facebooknak szűrni kéne a tartalmat valahogyan, és nem hagyni saját érdekből, hogy az álhírek és klikkvadász ökörségek burjánzzanak. Akkor azt hogy ne hinnék el sokan, ami a tévében megy?

A migránstéma is bosszantó és egyben szomorú volt nagyon, hogy 98%-ban csak negatív kontextusban mutatták a köztévében ezeket a szerencsétleneket. Volt erről egy kimutatás, ahol több csatornát összehasonlítottak, szóval nem magamtól szedem az adatot, bár most nem tudom belinkelni, nem emlékszem már, hol olvastam. A sorosozás más szempontból bosszantó. Soros persze leszarja, hogy miket mondanak róla, meg a menekültekkel ellentétben őt én sem sajnálom egyáltalán, de az ő neve mostanra egy tökéletes aduvá vált, amit a továbbiakban is bármikor be lehet majd vetni, bármilyen rossz hírt rá lehet majd kenni, hogy kizárólag ő tehet róla.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
51925 levél
Válasz 16.11.13. 18:55 #40484
Barthezz
Jááááj, csak nem bírta ki a királyi tv, hogy a válogatott meccs szünetében leadott 1 perces "híradóban" ne Sorosozzon egyet. Ezúttal a Trump-ellenes tüntetések irányítójaként nevezték meg őt. Tényleg nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek. Ki a f*szom képes nézni ezt az adófizetői pénzből finanszírozott demagóg agymosást önszántából?
4698 levél
Válasz 16.11.12. 12:57 #40483
Christoph
Az, hogy egy párt (mert itt konkrétan egy pártról beszélünk - ami többek közt értékközösséget is takar elvileg) egyes történelmi eseményekhez, szereplőkhöz hogyan viszonyul az mindig is szubjektív lesz és mindig is irányított folyamat. Szerintem azt nem kell magyarázni, hogy egy kommunista utódpártban mennyire problematikus, amikor az '56-os ügy nem kerül tisztázásra, valószínű a sok érintett miatt is tabusították annyira. Na ez az emlékezetpolitika hiánya. Az emlékezetpolitika nem csak abból kell, hogy álljon, hogy koszorúzgatunk meg most akkor mától nem ellenforradalomról beszélünk, vagy hogy politikai üzenetet csinálunk belőle. Hanem egyszerűen a szembenézést a múlttal. Ez az amit a németek pl. sokszorosan megtettek és túl is toltak holokauszt-ügyben.

És ugye a hősök: azt hogy Mansfeldet, Tóth Ilonát, Nagy Imrét, Maléter Pált emelik ki az megint csak egy döntés. És szerintem ezzel sincs baj, addig amíg nem direkt (demagóg) célokat szolgál, hanem megadja egy párt irányvonalát. Egy történész is óhatatlanul kiemel valamit mást meg kevésbé, ez megint csak nem tudománytalanság, hanem a történelem egyszerűen nem egyenletekkel leírható tényhalmaz.

Jelenleg egyébként a fidesz 56-os emlékezetpolitikája erősen politikai célokat kezdett el szolgálni, ami szerintem sem jó irány.
5241 levél
Válasz 16.11.11. 15:32 #40482
Pras
Itt most húznék egy vonalat és a konkrét szereplőktől függetlenül azon gondolkodom, nem látom be, ebben a formában mi értelme az "emlékezetpolitikának". Maga a fogalom már taszító. Nyilván az oké, hogy "voltak csávók, akikkel egyetértettünk, úgy kéne csinálni ma is", de ez jó esetben a szakpolitika tárgyköre alá kellene, hogy tartozzon. Ezzel szemben "emlékezetpolitikát" én még nem láttam sematizálástól, masszív szubjektivitástól és nemritkán nyílt torzítástól mentesen.
Én úgy gondolom, egy valamirevaló államban nem "emlékezetpolitikáról" kellene beszélni, hanem (bár ez a szó nagyon félreérthető a mai képzettársítások miatt) "hagyományőrzésről", aminek keretein belül a rendszer pénzt vág hozzá a hazai és külföldi hadisírok, emlékhelyek gondozására, régészeti feltárásokra, levéltári kutatásokra, tankönyvekre és kiadványokra, és általában biztosítja a kutatók számára a szabadságot mind a kutatáshoz, mind a vitához, mind a publikáláshoz, a hátramaradottaknak pedig a kegyelethez való jogot.
Minden, ami ezen felül van, az a tágan vett történelem és a benne éltek eszközként való kezelése, függetlenül attól, hogy (vélt vagy valós) alakítókról vagy azok áldozatairól beszélünk. Ez pedig, színezéstől függetlenül, ha nem is élből gusztustalan, de kérdésesen pártkommunikációs feladat ebben a már-már kógens formájában.
DVCVNT VOLENTEM FATA, NOLENTEM TRAHVNT - Lucius Annaeus Seneca
16110 levél
Válasz 16.11.11. 14:51 #40481
david139
Mért ne maradna a posztján, mert bár ember az interneten fel van háborodva? Eltörölték a Népszabadságot, és kb 2000 ember ment az okt. 23-ai tüntetésre, annak is a zöme 50 év fölött. Azt tesznek, amit csak akarnak.
I'll still come out laughing, 'cause me? I never fail, loser!
2853 levél
Válasz 16.11.11. 13:08 #40480
RAI*DEN
Ennyi égbekiáltó és pofátlan hazudozás után, nem tudom, hogy van képe még ott maradni a posztján. A Fidesz és tagjai az elmúlt 8 évben olyan szintű pofátlanságot, és olyan szintű hülyéneknézést enged meg magának, amire nem tudom, hogy volt-e valaha példa. A kedvencem, hogy mikor bármelyikük szembesítve van bármivel is, azt egyből másra kenik és másra fogják, legyen az személy, vagy egyéb. Nem vállalják semmiért sem a felelősséget. Rogán ezt kb hétről-hétre bizonyítja, és csak akkor ismer és vall be dolgokat(persze akkor is takarózik és másra tereli a felelősséget), ha arról fényképes vagy filmes bizonyíték van. Hányni tudnék ettől az egész hulladék bandától.

Amúgy nem tudom miért szokás fújni az indexre, de az online oldalak közül nekem ők tűnnek a legnormálisabbnak és olykor megmosolyogtató a kifigurázó hangnemük
27787 levél
Válasz 16.11.11. 09:14 #40479
LordMatteo
Index - Rogán sötét oldala

tudom, mocskos szélsőballibsi blabla.

ilyenekbe illik belebukni még az észak-balkánon is egy miniszternek - ugyanakkor ez egy igazán durva csatát jelent a folyamatosan zajló médiaháborúban. Spéder ezekszerint nem adja könnyen magát.
A kibaszás társas játék, sose feledd.
4698 levél
Válasz 16.11.10. 13:28 #40478
Christoph
Ajánlom ezt a cikket: „Magyarországon csak a jobboldalnak van emlékezetpolitikája, a baloldalnak nincs. Pontosabban: a baloldal emlékezetpolitikája a nem emlékezés”. Persze megjegyzi, hogy a jobboldal meg torzít, ne hallgassuk el. De a lényeg nekünk most a fent idézet mondat. És ez nem csak Havas Szófiáról szó.

Az jellemző a ballibekre (úgy általában a politikához való hozzáállásukra), hogy semmiféle emlékezetpolitikát nem alakítottak ki, fogalmuk nincs mit kéne kezdeni '56-tal. De amikor a fidesz túltolja, akkor ráugranak. Ettől még persze ugyanolyan üres marad ez a kérdés náluk, ugyanúgy nincs gondolatuk róla. Mintha nem vennék észre, hogy mindennek az origója orbán és a fidesz és a reakciók alakítják ki a pártot. És pontosan ezt csinálod Te is itt.
1077 levél
Válasz 16.11.10. 13:16 #40477
iX
Fától az erdőt. Nyilván nem az zavar, hogy állami szinten megy az '56 körüli hazugság-gyár, hanem, hogy egy ostoba szoci nő mit nyilatkozott.

"Az már csak az ügy külön pikantériája, hogy kis túlzással az elmúlt években hozzáállásilag többet közelítettünk az előző rendszerhez, mint amennyit a rendszerváltás óta távolodtunk attól, ennek ellenére most is el lehet adni a kommunistázást." Mennyire találó
4698 levél
Válasz 16.11.09. 17:26 #40476
Christoph
2751 levél
Válasz 16.11.09. 16:42 #40475
Aryx
Lehetett választani a napalm és az atombomba között, amcsik meg eldöntötték, melyiket fogjuk a nyakunkba kapni kb. Kezdetektől fogva egy nagyon morbid vicc az idei elnökválasztás, legalább a poénja tartogatott némi csattanót.
"A tanítómesterem egy macska volt. Tőle tanultam meg a jelenben élni."
854 levél
Válasz 16.11.09. 15:11 #40474
fZolee
A brexit szavazas utan ma pedig ez...... Nem akarom elhinni, hogy az atlagember ennyire sotet segghulye!
i5-4570, 16gb RAM, Geforce GTX 660 DirectCU II OC
4698 levél
Válasz 16.11.09. 09:16 #40473
Christoph
"A baloldaliak mind "mocskos kommunisták", így '56 kapcsán is beléjük lehet rúgni, ami jól kamatozik."

Ha már benéztem ide, akkor erre reagálok. A baloldal (konkrétan az mszp) a mai napig nem tudott szembenézni '56-tal. Ezt egyébként nem én hanem a baloldali értelmiség egy jó része tartja. Nem tudta magáévá tenni a forradalmat, döcögős volt mindig is amikor ez szóba jött. Csak azt vitték tovább, amit Kádár rájuk hagyott, lelkiismeretfurdalás, kettős érzések. Amíg Havas Szófiákat megtűrt maga között, addig nincs miről beszélni. Persze erre a fidesz rájátszott, de hát bocsánat ki az a hülye aki egy ekkora ütőkártyát (aminek komoly alapja van) nem dob be.

Ilyen szempontból a fidesz jobboldali szélsőségekkel, zsidókérdéssel kapcsolatban sokkal kategorikusabb volt (nyilván tudatosan). Meg hát ott ugye a hungaristák meg közöttük nincs kontinuitás, ez sem utolsó.
4698 levél
Válasz 16.11.09. 09:09 #40472
Christoph
Erre reflektálva ajánlom ezt a nagyon-nagyon jó cikket. Sok mindent érint és tulajdonképp rengeteg dologra behelyettesíthető. A magyar viszonyok közt a pest-vidék konfliktus is tulajdonképpen ez. A megosztottság egyébként nem új csak most nyílt ki annyira az olló, hogy ennek olyan következményei lettek, hogy egy Trump kaliber elnök lehet.
8695 levél
Válasz 16.11.09. 08:30 #40471
davkar9
Ez az egész cirkusz csak annyiból "jó", hogy nem csak nálunk ilyen szar a politikai helyzet. Itt mondjuk már menetközben el lett szúrva valami. Ilyen arcok finishben... Kisebb rossz alapon is egyértelműnek kellene lennie. Eh, az emberek mindenhol buták. Valami alkotmánymódosítást vagy ottani megfelelőjét kellett volna, hogy Obama mehessen még egy kört.

update: well...shit.
Simple. Eternal. Beige.
29165 levél
Válasz 16.11.09. 08:07 #40470
Germinator
Szerintem tök érthető, hogy miért jutott ide az amerikai elnökválasztás. A CNN-t nézem reggel óta, és szerintem elég értelmesen megfogalmazta mind Trump-, mind Clinton-támogató, hogy az amerikai nép abszolút ketté van választva. Egy hatalmas része (úgy tűnik, több mint a fele) a népességnek fél, retteg, elveszettnek érzi magát, és ezt Trump és a stábja pontosan tudta és tudja. Azzal, hogy a népesség ezen részének valamilyen alternatívát tudtak nyújtani, be tudták húzni ezt a győzelmet (jelenleg legalábbis nagyon úgy tűnik). Mindettől függetlenül a konkrét ember, aki így amerikai elnök lesz, egy bizonyított hazudozó, csaló és feltehetőleg őrült, de ettől még nem szabad elvitatni tőle a győzelmét. Amit tenni lehet - és szerintem Magyarországon meg is kell tenni -, hogy végiggondoljuk, pontosan mi minden vezetett idáig.
Donut wrong, yo. No special dead, just... dead.
31986 levél
Válasz 16.11.09. 07:19 #40469
szbszig
Lehet valahol fogadni arra, hogy egy-két éven belül lesz egy A Wall Street farkasa- vagy Spotlight-jellegű Oscar-díjas film, ami a politikai elemző és piackutató társaságok működésével kapcsolatos visszásságokat tárja fel?
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
756 levél
Válasz 16.11.06. 17:56 #40468
pb69
Jó meglátás. Ugye nyíltan a szovjeteket szidni és ellenük uszítani nem lenne túl okos dolog, hiszen azért többnyire oroszokról van szó, akikkel meg mostanság nagyon együtt szeretnénk működni. Na meg amúgy se érdemes egy közeli (és egyre közelebbi) nagyhatalom ellen ágaskodni.

Ellenben baromi praktikus a "kommunistákra" kihegyezni az egészet, hiszen az belföldön is jó ellenségképet teremt. A jobboldal politikai kommunikációja a rendszerváltás óta a kommunistázáson alapszik és nagyon is működik. A baloldaliak mind "mocskos kommunisták", így '56 kapcsán is beléjük lehet rúgni, ami jól kamatozik.

Bár azt hozzá kell tennem, hogy a kevésbé oroszellenes hangvétel amúgy nem feltétlenül rossz ötlet. Ebből persze belpolitikai hasznot is tudnak húzni, ami '56 kontextusában elég visszataszító, viszont külpolitikailag ronda következményei lehetnének a másik alternatívának.
Így 60 évvel később amúgy se tudom mennyi értelme lenne ezt egy nemzetre kivetíteni. Lehet támadni mellettük a németeket, osztrákokat, törököket stb., szerintem nem a legjobb irány. Tény és való, hogy mindig is az eszmék voltak fertőzőbbek, célszerű lehet inkább ezekre koncentrálni.

Az már csak az ügy külön pikantériája, hogy kis túlzással az elmúlt években hozzáállásilag többet közelítettünk az előző rendszerhez, mint amennyit a rendszerváltás óta távolodtunk attól, ennek ellenére most is el lehet adni a kommunistázást. Kicsit olyan ez, mintha a Jobbik radikálisabb szárnya folyton a nácikat szidná...
5241 levél
Válasz 16.11.06. 12:13 #40467
Pras
Különben érdemes talán arra a nüansza is rátapintani, hogy vajmi kevéssé látom azt hangsúlyozni, hogy a szovjetek teszem azt, fegyvertelen embereket végeztek ki (pl. Szombathelyen). Avagy akár a plakátokra ráírva, hogy "megölték ekkor és ekkor". A narratíva kevéssé szovjet-, urambocsá oroszellenes, és jóval inkább a szuverenitás vágyát tolja előtérbe, általánosabban.
Minthogy most is inkább az elnyomó EU ellen köll harcolni, nem az orosz barátok ellen.
DVCVNT VOLENTEM FATA, NOLENTEM TRAHVNT - Lucius Annaeus Seneca
756 levél
Válasz 16.11.06. 10:53 #40466
pb69
Mindig is jellemző volt a jelenlegi kormánypártra, hogy a saját érdekeik mentén szembeköpik a múlt hőseit, a nemzeti ünnepeket vagy jelképeket. Ilyen volt a túlhasznált kokárda vagy magyar zászló is, ahol egy nemzeti szimbólumot kvázi kisajátítottak.

Most '56 kapcsán írják át kicsit a történelmet, hogy "méltó" megemlékezést prezentáljanak. Hozzáteszem, hogy én már eleve rohadtul unom ezt az egész felhajtást. Igen, legyen ünnep, egy évfordulón legyen komolyabb emlékezés, de túlzásnak érzem, hogy hónapokig ez folyik mindenhonnan.
Főleg, hogy nem véletlenül épp ez az esemény kap ilyen kiemelt figyelmet, egy kis habzószájú kommunistázás mindig jól jött a Fidesznek, hát most megragadják az alkalmat, hogy erősítsék ezt az eposzt. Ezzel pedig megint az a gond, hogy látványosan aktuálpolitikai célzattal nyúlnak hozzá egy nemzeti ideológiát alapvetően meghatározó dologhoz, ráadásul arcátlanul meg is hamisítva azt.
2988 levél
Válasz 16.11.06. 07:43 #40465
Herr Hauptmann
Hogy tudsz még mindig meglepődni ezen a maffián?
31986 levél
Válasz 16.11.06. 03:30 #40464
szbszig
'56 hatvanadik évfordulójának is sikerült méltó emléket állítani, gratulálok...

De talán még a cikkben leírtaknál is szomorúbb, hogy mindez ki sem derül, ha a képek átalakítása mellett nem írnak át még egy nevet is, amikor valakinek az érdeke éppen azt kívánta. Persze lehet védekezni azzal, hogy már a képek színessége azt sugallja, hogy itt retusált, kiegészített jelenetekről van szó. Kicsit közelebb lépve és jobban megvizsgálva pedig a hátterekből, a kompozícióból is látszik valóban, hogy ezek nem valódi, helyszínen készült fotók. Az viszont egészen döbbenetesen felháborító, és meg sem fordult volna a fejemben, hogy nem kisebb javításokról van csupán szó a drámai hatás fokozása érdekében, hanem lényegében minden kitaláció a képeken, hiszen egyszerű igazolványképekhez rajzoltak testet, fegyvereket meg csatajelenetet. Ez nálam simán a csalás, hamisítás kategóriája. Sőt, egyes esetekben kifejezetten rosszindulatú hamisítás, hiszen olyan külsővel, egzisztenciával, történettel ruházták fel az illetőket, amelyről bizton tudható, hogy nem volt jellemző rájuk. Kb. mintha az én fejemet montíroznák oda egy békemenetes plakátra. Annyi különbséggel persze, hogy itt sokkal komolyabb dolgokról, egy fegyveres felkelésről, forradalomról van szó. És mindezt az érintettek előzetes vagy utólagos értesítése, jogdíjak fizetése, vagy egyáltalán bármilyen utánajárás nélkül, teljesen önkényesen. Hihetetlen...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
31986 levél
Válasz 16.11.04. 21:47 #40463
szbszig
Na, tegnap a műveletlen britek is megtudták végre, milyen egy jól működő illiberális demokrácia. A népszavazáson voksolnak valami mellett, aztán a parlament majd ettől függetlenül eldönti szépen, hogy mi lesz valójában. Lám, mi már ebben is előttük járunk, hiszen tudjuk jól, hogy a népszavazás csak a parasztok vakítására való, miközben a lényegi kérdéseket nem szabad a buta népre bízni.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
1077 levél
Válasz 16.10.28. 17:24 #40462
iX
Mi ebben az újdonság?

Közben meg iszlamista migráncsok robbantgatnak és lőnek agyon rendőröket.

Ez a cikk azért álljon itt.
51925 levél
Válasz 16.10.19. 14:31 #40461
Barthezz
3-as metró felújítás, újabb pofon a projektnek:

A KDB elkaszálta a metrópótlóbusz-tendert.

Érdemes elolvasni a bekeretezett, politikusi érdekcsoportos részt, mely nagyon jól összefoglalja, miért van ekkora cirkusz a metrópótlás körül és miért hátráltatódik a felújítás ezen pontja is sorozatosan. Magáért beszél. A kivehető pénz fontosabb, mint napi 500 ezer utas biztonsága és egy esetleges rengeteg halálos áldozattal járó tragédia megkockáztatása.

Előbb fog itt bekövetkezni a tragédia, vagy állítják le a metrót közvetlen életveszély miatt (és bénul meg majd teljesen ezáltal Budapest közlekedése), minthogy itt bármikor is metrófelújítás lesz...
1077 levél
Válasz 16.10.17. 11:53 #40460
iX
Magadnak mondasz ellent: nem a te "feladatod/hatásköröd érdemben válaszolni" áll szemben a "ha most valóban egy diktatúra kialakulásának valós veszélyével állnánk szemben (...) vetnénk magunkat a csövek elé..." mondatoddal.

A demokratikus berendezkedést óvó intézmények, a sajtó szabadsága, a sokat emlegetett fékek-ellensúlyok rendszere nem valami liberális ködösítés (írhatom buziskodásnak is, az menőbb). Hanem a túlhatalomnak, a diktatúra kialakulásának gátat szabó eszközök, a kontroll.

Na ezek kerültek kiiktatásra az elmúlt pár évben, ez az alapprobléma. Amin olyan könnyedén lépsz át te is, Christoph is (neki is szól a #40458 kérdésköre) meg még jó páran.
499 levél
Válasz 16.10.16. 15:38 #40459
Novae
A diktatúrázás nem neked szólt – és ha már; a további félreértések elkerülése végett itt egy kis HINT; ha valakit meg szeretnék szólítani, akkor direktbe válaszolok neki, vagy ha pedig a levegőbe lövöm a posztot, akkor a soraimba beírom a címzett becses nevét.
(ugye nem baj, ha most nem térek ki az Észak-Koreás hasonlatodra, mert ugye érzed, hogy ezt felvetni az osztálytársam esetében több mint túlzás)
Az általad felsoroltakra pedig nem az én feladatom/hatásköröm érdemben válaszolni - mert ha egyet is értek pár bekezdéssel - már ne is haragudj, de bólogatni sem fogok egyik irányban sem.
A megoldás-keresés Christoph kommentjeiben világosan le van írva; a közös pont nem csak a kormányváltásban keresendő, hanem abban, aminek utána kellene, hogy következzen.
Visszatérve a kiindulóponthoz; ha most valóban egy diktatúra kialakulásának valós veszélyével állnánk szemben, hidd el, hogy a beteljesülést megelőzően sokadmagunkkal – lehet éppen veled együtt kézenfogva – vetnénk magunkat a csövek elé..
Végezetül egy érdekes, olvasandó poszt a mandinerről
1077 levél
Válasz 16.10.14. 11:12 #40458
iX
Az elejét hagyjuk, a végére térnék ki.

Először is: nem mondtam, hogy diktatúra, hanem felé hajló. Ugyan csak terminus, de azért csak el tudod fogadni.

Ha nem, akkor játszunk el a gondolattal, vajon a Kádár rendszer diktatúrának számított-e mondjuk Észak-Koreához képest? Ott nem kirakták volna a KISZ-t megtagadó osztálytársat, hanem lelövik. Tehát akkor nem volt az?
Szeretnél Erdogan alatt élni Törökországban? Vagy vonz a Putyin féle Oroszország? Ezek technikailag demokráciák...

Az a pár tény, hogy 2010 óta:

- kiherélték az alkotmánybíróságot, hogy gond nélkül alkotmányozhassanak
- magukra szabták a választási rendszert
- maguk alá gyűrték az igazságszolgáltatást
- az egész médiát
- kicsinálták a civil szférát
- sztálini propagandával mossák az agyakat
- és közben gátlástalanul és büntetlenül lopnak saját maguknak és a rendszer fenntartására

neked nem jelzi, hogy ez bizony erősen diktatúrába hajló berendezkedés? És ez így rendben van?
51925 levél
Válasz 16.10.13. 09:14 #40457
Barthezz
Újabb szürreális abszurdum, mely egyébként tökéletesen beleillik az eddigi kormányzási trendbe és a 3-as metró felújításának egyre szánalmasabb, bohózatba, de inkább tragikomédiába átmenő történetébe: Jelen állás szerint mégsem újítják fel a 3-as metró megállóit.

Tényleg nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek. Inkább csak kérdeznék, természetesen csupa költői kérdést: Komolyan gondolják, hogy a szétrohadó állomások vállalhatók még jó sok éven keresztül? Vagy csak egy újabb színjátékról van szó? Miközben olimpiát akarnak rendezni, komolyan hagynák, hogy ilyen állomásokra menjenek be a külföldi látogatók százezrei? Mikor intenek vajon be, hogy valójában a vágányokat és az alagutat sem újítják fel és vajon megvárják-e, amíg megtörténik az első tömegszerencsétlenség, több száz halottal a kiégett metróban? Stadionokra, kisvasutakra továbbra is lesz pénz a legutolsó, 100 fős falunak is, míg a naponta félmillió utast szállító 3-as metró felújítására nem? Ez most a büntetés a fővárosiaknak, mert itt mentek el a legkevesebben a kvóta-referendumra? Meddig tűrjük még ezt az ámokfutást?
31986 levél
Válasz 16.10.13. 06:10 #40456
szbszig
Jó cikk.
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.
499 levél
Válasz 16.10.12. 23:25 #40455
Novae
Méltánytalannak találom a nekiugrást Christoph-nak - nem mintha meg kellene őt védenem, mert meg tudja védeni saját magát, de akkor is;
Kicsit úgy érzem, mintha nem is akarnátok „meghallgatni” őt, pedig amit leírt, az sok pontban egyezik az általatok is kívánatossal, mely szerint változás szükségeltetik (ami egyben örök érvényű törvény).
De pusztán az, hogy lemeri írni, hogy a jelenlegi kormány eddigi nem minden döntése volt rossz, és az egyből egyfajta állóháborúra emlékeztető reakciót hozzon elő belőletek.. + ha már ennél a hasonlatnál maradunk, akkor amint az „ellen” kimerészkedik a lövészárokból, egyből beleeresszetek pár golyót anélkül, hogy kiderülne, mit is akar.. ez tényleg méltánytalan.
Értelmes fiatalemberek vagytok (ez lejön az írásaitokból), ezért nem értem, hogy miért kell így, ilyen módon bántani/nem megérteni egymást.
Széljegyzetként ezt a diktatúrázást meg végképp nem értem, mert én éltem abban az időben, amikor a közép első tanítási napján kivágtak az osztályunkból (egyben a suliból) egy srácot csak azért, mert nem akart KISZ tag lenni – és ez csak egy light-os esetnek volt tekinthető, ráadásul akkoriban már a gulyáskommunizmus idejét éltük (vagyis annyira nem volt hard, ha befogtad a pofádat).
Írhatnék még példákat arra, hogy milyen is volt megélni a diktatúrát (amik nem legendák, a szüleimmel-rokonaimmal történtek) - de egy biztos, ha most valóban diktatúra lenne, akkor az első hatalom-kritizáló írásotok után már jönnének is értetek, és nem nyaralni vinnének családostul, erre mérget vehettek.
1436 levél
Válasz 16.10.12. 14:20 #40454
-T0ng-
Tisztelt Christoph!

Azt hiszem te is abba a hibába estél, mint sokan ebben az országban. Azért, mert én nem értek egyet a Fidesz politikájával, nem vagyok antifideszes. Ha te az én mondandómba, vagy bárkiébe, aki eltérőt mer mondani vagy ellentéteset a kormányoldal álláspontjával az "antifideszességet" és a kormányzat által sokat használt "nihilizmust" látod, akkor csak nagyon-nagyon tudlak sajnálni.

Az amit írtam, nem okoskodás, hanem eszmefuttatás volt, egy olyan helyzetről - ahogy azt korábban már iX-nek is jeleztem - ami ideális, de nem előforduló. Az, hogy a mai magyar állampolgár a választásban csak A-t, B-t és C-t lát - ahogy azt szintén jeleztem korábban - probléma, és ahogy kifejtettem ezen kéne túllátni (ami képtelenség és ez számomra is ismeretes)

Az, hogy az orbáni rendszer után minek kéne lennie tipikusan a mellette állók végső érvelése.

1) Nem orbáni rendszer van, csak egy demokrácia, aminek minden ágát lassan lenyesegetik azáltal, hogy alkotmányos alapokon álló, legitim teljhatalmat kaptak.
2) Az ezt követő rendszernek is demokráciának kell lennie, csak valahogy biztosítani kell, hogy ne legyen lehetőség az 1)pontban megjelölt teljhatalomra.

Azt, hogy ezt ma Magyarországon ki tudná elérni, sajnos én sem tudom. Ahogy szokták mondani minden szentnek maga felé hajlik a keze. Azt ugyanakkor tudom - hogy még akkor is, ha a kormányváltás nem történik meg - hogy egy kiegyensúlyozottabb országgyűlési összetétel esetén 2018-tól kezdve legalább a romlást meg lehet állítani.

Ami a kulturált vitát illeti. Ahogy sem iX sem én nem háborodtunk fel azon, hogy te leírtad mit láttál bele a mi szavainkba, vagy milyen hibákat véltünk felfedezni, kérlek ne használd érvként, hogy bárki "kiforgatja a szavaidat". Ezt nem tettük, csupán mi is észrevételeket teszünk.

Ami a baloldali szavazótábort és az ideológiai tartalékokat illeti: A baloldalnak nem az ideológiai kelléktára merült ki, inkább úgy mondanám, hogy a név mögött már nem érdekli az embereket az ideológia így azt nincs is késztetés fenntartani. Hozzáteszem, a Fidesz az MSZP szidásból szívta fel magát a jelenlegi szintre és még emlékszem arra, hogy sokszor meg is kapta a párt azt, hogy ezen nem képes túllépni.

Ami segített neki, az pont az volt, hogy jött egy hatalmas bizalmi törés az MSZP szavazótáborába, ami a mozgó választóréteget a Fidesz felé billentette, akik hátradőltek és azt mondták: "Mi megmondtuk" Ezt követően be kellett ígérni mindent, ami kicsit is MSZP (és MSZMP) ellenesen hangozhat, elővették az új alkotmány kérdését, mint a jogi fehér lovat és már mehetett is a bevonulás Budára. Onnantól fogva, hogy a Fidesz el tudta hitetni (és sajnos meg is voltak az eszközei), hogy ő a nép, könnyű volt mindent úgy kiépíteni, hogy a nép erre legyen hangolva.

Ahogy a Kétfarkú Kutyapárt szlogenje is mondta: Ha valamit sokat mondunk ki az igaznak hangzik! Ehhez még jött egy jó adag jogszabályi csűrés csavarás, mindenhova beraktak egy csomó embert maguk közül és kész. HA valaki ismeri az állam működését jól látható, hogy az ellenzéknek nincs tere működni.

Hogy az ő hibájuk-e, hogy hagyták elsorvadni az érdeklődést feléjük? Hogy a pokolba ne lenne. Senki nem marad sztár egy filmszereptől. A probléma csak az volt, hogy a hívószavak, amikkel ma meg lehet mozgatni az embereket már nem azok, amikkel meglehetett 10 évvel ezelőtt mozdítani.

Az EU válsága után jól hangzik az EU-ellenesség, az emberek félnek az ismeretlentől ezért jó alap a migráció meghivatkozása, az aki olyan környéken lakott, ahol sok a cigány jól lehet játszani az ő félelmeikre. Csak sajnos ez nem a baloldal ideológiai táptalaja. Ez van.....

Ettől függetlenül, amiket írsz, amikre hivatkozol, az nem a megmásíthatatlan valóság inkább egy beteg társadalom képe. Egy társadalomé, ahol inkább elszenvedünk valami ahelyett, hogy kiutat találnánk, ahol nem magyar az, aki európai is akar lenni, ahol csak az igaz keresztény, aki a hatalmon lévő "keresztény" párttal fúj egy követ és aki nihilista csak azért mert az EU esetében nem egy parancsoló szervet lát, hanem egy közösséget, ahol várnak egy kevés csapatszellemet.

Talán ezért is van az, hogy bár magyarnak és kereszténynek vallom magam, legbelül csak arra gondolok, hogy érjek haza és tegyek magasról a világra. Mert amíg az emberek reménykednek egy alternatívába és a Népszabadság megszüntetése után két napig forradalmi hangulatban érzik magukat azzal nem törődnek, hogy a kormány egyoldalúan ellehetetleníti a szélerőművek építését, csak azért,hogy alapot teremtsenek egy atomerőműnek, hogy a kórházakba ma az emberek csak halni járnak, hogy a statisztikákat a munkanélküliségről csavarokkal szépítik és az adófizetői forintjaik céljával kapcsolatban egyre több mindent titkosítanak.

És akkor itt ki is lyukadok újra az egész elejére: Értem én az alternatíva keresést, és értem azt is, hogy az amit én mondok okoskodásnak tűnik, csak sajnos egy egészséges ország egészséges politikakultúrájába az emberek az ország érdekét és nem a pártpreferenciát nézik, különösen akkor, ha a kormány már szélsőségekbe hajol.

Remélem azért karácsonyra kapok a Rolex órám mellé én is egy helikoptert....teletankkal kérem.
1077 levél
Válasz 16.10.12. 12:04 #40453
iX
Értem, hogy technikailag nem tartod elégnek a mozgósításhoz az említett hívószavakat, de hogy egy szerinted nem ezek a legfontosabb tényező, az érthetetlen.

Azaz, hogy ne diktatúrába hajló országban élünk, hanem demokráciában.

Olyan, mintha 1986-ban keresnél alternatívát, ki fog az MSZMP mellett kormányképes erőnek látszani. Nyilván senki, mert ilyen a berendezkedés, amit 6 év alatt alakítottak ki.
___

(Ez a magyarellenes hang olyan mint a stratégiai fontosságú nemzeti önbecsülés támogatása, megfoghatatlan legenda)
1077 levél
Válasz 16.10.12. 11:52 #40452
iX
Alapvetően egyetértek veled, de a számolgatós rész hibádzik. Mint korábban linkeltem is, ez a 3,3 millió "nem" szavazat nagyjából megegyezik a 2014-es országgyűlési választáson a Fidesz (2,15 M) és a Jobbik (1,05 M) listájára együttesen leadott voksok számával. Azon a választáson a Fidesz 45%-os listás támogatottsággal bírt, ami az általuk átírt választási rendszerrel hozott 65%-ot.
4698 levél
Válasz 16.10.12. 10:21 #40451
Christoph
Nézzük, akkor hogy ezt a problémát, hogyan lehet kezelni.

Megváltoztatsz pár millió állampolgárt, hogy kezdjenek el a hitelesebb kispártokra szavazni taktikai okból vagy pedig releváns alternatívát kívánsz, amire az emberek szívesen szavaznak.

Az első természetesen hosszú távon is üdvös lenne, de ez a fajta választói magatartás évtizedek alatt ha kialakul. A másik viszont pár év alatt kivitelezhető lenne és azonnal lépésre kényszerítené a kormányt is.

A harmadik megoldás meg, hogy ezt érdemeljük és hagyjuk a fenébe a politikát.

Számomra ami nagy csalódás a jobboldali szavazók csendes tűrése, asszisztálása mellett az a baloldali szavazók (akik milliónyian voltak 10-15 éve) rezignáltsága. A baloldal értékválságát jelzi, hogy az LMP hiteles alternatívaként képtelen megszólítani az embereket. Sőt megkockáztatom, hogy a szavazóik egy része kiábrándult fideszes. A Jobbik ugyanilyen mélyről (részben legalábbis) meg tudta tenni ezt. Tudom, hogy a cigányproblémával könnyebb volt mozgósítani, de nem csak ott van jelen a Jobbik. Így szép lassan kiderül, amit az előbb is írtam: a baloldal ideológiai tartalékai kimerültek az orbánrendszer gyűlöletében viszont ezzel nem lehet mozgósítani a végtelenségig, pláne ha ezt hiteltelen arcok teszik. És ennek mindannyian isszuk a levét, mert az ellenállás hiánya is jó részben az ellenzék erőtlenségében keresendő.
4698 levél
Válasz 16.10.12. 10:03 #40450
Christoph
Amúgy ha történelmi kontextusba kéne helyezni az ügyet a polgári radikálisok (aztán a rendszerváltás után az SZDSZ) jutnak eszembe erről a bandáról. Azzal a különbséggel, hogy ott a kozmopolitizmus mellett nem volt ekkora magyarellenesség. De széles rétegekhez ők sem tudtak soha elérni.
4698 levél
Válasz 16.10.12. 09:57 #40449
Christoph
Jól van ferdítsd csak el amit írok, ez eddig is ment akkor itt be is fejezhetjük a "vitát". Tudod akkor majd beszélgessél olyan emberekkel akik 100%-ban egyetértenek veled, ott nem kell majd beleerőszakolni a mondandójukba amit ki akarsz hallani, a bólogatójánosok a Te embereid. Hihetetlen, hogy mindig sikerül kiragadni egy részt abból amit írok és arra felépíteni a kis világodat. Ez így vitaképtelenség.

"Az különösen vicces, hogy a kétszázezres elérésű 444.hu-t teszi valaki felelőssé a magyar társadalom helyzetéért."

Ez hazugság, úgy ahogy van, ilyet nem írtam. Idézgethetsz tőlem fél mondatokat, hogy alátámaszd a hazugságot, ettől még egyértelműen leírtam mit gondolok. De azért még reménykedem, hogy sikerül eljuttatni az információt: tehát többek közt ez a fajta szemlélet, világértelmezés az amit a 444 képvisel nyomja az embereket Orbán felé. Természetesen egy online laptól nem kormányváltást, és alternatívát várok, ennyire hülye tán nem vagyok.

Ennek a szemléletmódnak része a magyar baloldal is. Az orbánizmus emlegetésén, korrupción kívül nincsenek hívószavaik (párt esetén releváns program), a demokrácia, "normális" Magyarország szöveg meg kevés, ezerszer hallottuk már (főleg, hogy a baloldal diszkreditálta magát). Egyébként sem ők fognak itt kormányt váltani. Nincsenek olyan akciók, amik közösséget tudnának teremteni (a fidesz megcsinálta a polgári körökkel, békemenettel, népszavazásokkal stb.). Ez nem csak a politikára igaz, de közös távlati célok, "élmények" nélkül nincsenek gyümölcsöző emberi kapcsolatok sem. A korrupció ezerszeri emlegetése nem lesz elég a mozgósításhoz.

Ez (az általam nihilistának nevezett) hozzáállás egy lap esetében nem azt jelenti, hogy ne lehetnének jó tényfeltáról, leleplező cikkek. Csak aztán a nyugatias demokráciahitbe belefér a magyarellenes hang is. A kommentelők, olvasók hozzászólásai sokszor nyíltan lenézők, magyargyűlölők. Bizonyos problémákat ügyesen elvisz a PC területére, a migránsválságnál feltűnően ferdít, szélsőségeket ragad ki elhallgatja a valóság jó részét. Akár csak egy m1 híradó, csak inverzbe. Erre az alternatívára nem vehetőek a magyar emberek. Mivel nyitni nem tud feléjük, ezért általában ezt magukban el is könyvelik úgy hogy a társadalom tanulatlan paraszt, meg sem érdemli a nyugati demokráciát.

Alternatíva: baromi jól hangzik ez az okoskodás, hogy nem az alternatíva a lényeg, csak épp egy választáson A-B-C stb. közül választassz, alternatívák közül. Nagyon egyszerű ez. Amikor választanak az emberek meg kell nevezniük, hogy kit támogatnak. Kevés tudatos, taktikai szavazótól eltekintve az emberek arra szavaznak, akikre leginkább bíznák az ország sorsát és nem mellesleg szeretnek a nyertesre tenni. És sokan még mindig Orbánékat tartják a legalkalmasabbnak, legrátermettebbek (ami egyébként, nem is hülye logika, látva az ellenzék teszetoszaságát). Az, hogy a kétfarkú kutyapárt szóba jöhet már önmagában a vergődést az alternatíva hiányt jelez.
De elég ha beszélgetsz emberekkel. A második mondatuk az, hogy na de ki más akkor? És itt akkor meg el is dőlt az alternatíva ellenes logikád. Mert ők fognak aztán dönteni a választáson (ha mással nem azzal, hogy nem mennek el).

Arra tudom, hogy sose kapok választ, hogy milyen rendszer lenne jelenleg reálisan elképzelhető az orbáni után, mert az ugye lényegtelen. Engem egyébként meg a kormány ámokfutásai mellett az sem tölt el bizakodással, hogy a magadfajta antifidesz emberek (mert mást nem hallok tőled, csak a feléjük irányuló ellenszenvet) már az alternatíva hiánya miatt sem aggódnak. Nekem ez a protestlogika nihilista, hiába hozod nekem az ezredik tényfeltáró cikket.
1436 levél
Válasz 16.10.12. 08:23 #40448
-T0ng-
Én azért nem írtam a kormányváltást, mint célt, mert meglátásom szerint még kevésbé realizálható, mint az, hogy az emberek egyszer csak alternatívákon kívül, jogtudatosan gondolkodjanak.

A Fidesz propagandagépezete elég erős és nem hiszem, hogy bármi is képes lenne a még megmaradt szavazótáborát amortizálni. Ha csak a mostani népszavazást vesszük alapul - bár ott a nemmel szavazók körében bőven volt, aki nem pártállás, hanem félelem okán szavaztak - akkor is a szavazni képes lakosság 40%-a az, aki egyetért a párt politikájával. Ha megnézzük a két utóbbi országgyűlési választás részvételi arányát (61-64% körül mozgott) és megnézzük azt, hogy ezen választásokon is 2/3-os többséget szerzett (bocsánat utóbbin elcsúsztak egy kicsit), akkor látható, hogy a szavazói tábor nagyjából megmaradt.

Ez annak köszönhető, hogy a rendszerváltás során egy viszonylag stabil réteget sikerült a pártnak megragadnia, és tudott velük együtt öregedni, a fiatalok igényéből lassan a családok érdekébe váltott át. Az MSZP tábora leginkább a régi motorosokban rejlett és azokban akik nem bíztak az új erőkben, nem látták, hogy lenne kellő befolyásuk a politikai életben. Olyan összetétel ez, mely élettani okokból is könnyen morzsolódik, ráadásul az szavazók másik fele (aki a bizalomhiány miatt szavazott inkább) könnyebben cserélnek pártot, nagyobb az átszavazási hajlandóság.

Ott van a probléma, hogy ma nincs olyan párt, aki hitelesen képes lenne benyomulni abba az űrbe, amit a fiatalabb értelmiségi rétegek esetében a Fidesz hagyott, vagy azért mert hitetlenné vált, vagy azért mert a jelenlegi politikai színtéren nem tud súlyt szerezni magának.

Az MSZP, DK duó az, ahol az emberek kiábrándultak, nem képesek már azonosulni vagy a névvel, vagy az arccal, amit társít hozzá. Az EGYÜTT mindig is egy szatellitpárt képét fogja betölteni a baloldalon az előző kettőhöz képest, ez pedig sajnos pont az alapítás és a többi párthoz való múltbéli viszonya miatt van így. A Jobbik szerintem már rég nem alternatíva, nem képesek akkora mértékben polgárosodni, hogy a polgári fideszes réteget átcsábítsák, aki pedig megmaradt az pont az a réteg, aki ott volt a szélsőséges időkben is és már csak protest miatt maradnak a Fidesszel szemben. Az LMP nem tud normális célokat és értékeket felmutatni, nem mutatja meg magát soha egyetlen egy kérdésben sem és ez különösen igaz Schiffer távozása után. És akkor persze ott van a Liberális Párt, akik aztán végképp jelentéktelenek és nem képesek részt venni sehol.

Ezt persze nehezíti, hogy - mint mondtam - az állami berendezkedés és a parlament szabályozása is olyan, hogy ellehetetlenítik az ellenzéket, nem tudnak életjelet mutatni.

Ami viszont tény, hogy az ellenzék által megszerezhető szavazatok aránya - ha sikerülne megmozdítaniuk külön-külön a szavazni nem járókat egy kicsit is - már elég lenne ahhoz, hogy a 2/3-ot megtörjék jelentősebben. Ez nem alternatíva állítás, csupán szimpátia ébresztés. Rengetegen vannak olyanok, akik a Fideszre nem akarnak szavazni. Ha éreznék azt, hogy szavazni fontos és legalább egy számukra vállalhatóbb pártot találnak, az már nem elveszett szavazat.

Persze jelzem, ezek olyan steril laboratóriumi elképzelések és felvetések, amivel én is tisztába vagyok, hogy nem lehetségesek.
1077 levél
Válasz 16.10.11. 15:06 #40447
iX
"Azt tartom a kisebbik rossznak, hogy az ember elmenjen szavazni és szavazzon bármelyik pártra csak ne a Fideszre. Ne az legyen a cél, hogy kormányt váltsanak (ez már rég nem is opció) a célnak annak kéne lennie, hogy a helyes parlamenti egyensúlyban rejlő demokrácia visszabillentődjön.

Ez pedig az sajnos, amit - ahogy te is jelezted - nem lehetséges, mert az emberek alternatívákban gondolkodnak és a kormány ügyes terelgetése folytán jelenleg az emberek nem látnak ilyet."

Kiemeltem ezt, mert szerintem is így van!
Annyiban árnyalva, hogy cél kell legyen a kormányváltás is, mert ez az irány katasztrofális.
Azt még hozzáteszem, hogy a nép simán ment a vágóhídra és nem csak az 1-2 millió droid, hanem a magukat gondolkodásra alkalmasnak vélők asszisztáltak ahhoz, hogy egy ilyen rendszer* alakulhasson ki az országban.
________________________

Népszabadsághoz, médiához ajánlott olvasnivaló:Ezekkel a módszerekkel gyűrték maguk alá Orbánék szinte a teljes magyar médiaipart, legyintés.

Az különösen vicces, hogy a kétszázezres elérésű 444.hu-t teszi valaki felelőssé a magyar társadalom helyzetéért. Az mondjuk igaz, hogy gyakorlatilag mára az egyetlen hely ahol ellent tudnak mondani a kvázidiktatúrának.
És régóta hiába, itt van ez a (*) két éves írás, persze ez nihilizmus, te jó isten...
1436 levél
Válasz 16.10.11. 10:58 #40446
-T0ng-
Azt hiszem kicsit félreértettél, vagy nem tűnt ki eléggé abból, amit leírtam: Nem tartom racionális választónak a magyar embert. Ahogy írtam is itt már többször, a magyar állampolgár politikakultúrája kimerül a focidrukker mentalitásba (ezt a szakemberek tudatpolarizálásnak nevezik). A legkézenfekvőbb mindig az, amire csak igennel vagy nemmel kell szavazni, ami vagy fekete, vagy fehér.

A probléma ott csúcsosodik ki, hogy ma Magyarországon túlságosan széles az a réteg, aki az iskolázottság, a környezet, a szocializáció vagy ezek együttes kombinációja miatt ezzel megmozgatható. Nem azt mondom, hogy ne lett volna mindig egy ilyen réteg (egy monarchia után kaptunk két olyan rendszer, ahol a választópolgár szava végeredményében semmit nem számított, mégis azok akik a rendszerre támaszkodtak megkapták, amit szerettek volna), de jelenleg ez a réteg szélesedik.

Nem véletlen, hogy a terrortámadástól vidéken jobban féltek, mint mondjuk a városokban, vagy azt hogy pont a nagycsaládosok azok, akikre érzelmileg jobban lehet hatni.

Visszakanyarodva a korábbi posztomhoz: Az én leírásom egy a mai valóságnál ideálisabb állapotot kíván meg. Értem és egyetértek azzal, amit te mondasz, ugyanakkor mint jeleztem a legfontosabb nem az alternatívakeresés, hanem a képesség a kisebbik rossz döntés meghozatalára. Ez nem azt jelenti, hogy bármelyik másik pártot tartom a kisebbik rossznak. Azt tartom a kisebbik rossznak, hogy az ember elmenjen szavazni és szavazzon bármelyik pártra csak ne a Fideszre. Ne az legyen a cél, hogy kormányt váltsanak (ez már rég nem is opció) a célnak annak kéne lennie, hogy a helyes parlamenti egyensúlyban rejlő demokrácia visszabillentődjön.

Ez pedig az sajnos, amit - ahogy te is jelezted - nem lehetséges, mert az emberek alternatívákban gondolkodnak és a kormány ügyes terelgetése folytán jelenleg az emberek nem látnak ilyet.

Őszintén megmondom én ebben a kérdésben mindig is jogászként fogok gondolkodni. Nem azt figyelem, hogy mi az én érdekem, hanem hogy mi az a döntés, amivel egy jogrendszer és egy állam egészségesebben képes működni. És ehhez sajnos első körben vagy egy kisebb csoda (a Fidesz szavazóbázis tényleges megrogyása), vagy az kéne, hogy az emberek ne végletekben, hanem célokban gondolkodjanak. Ezek közül pedig egyik sem fog megvalósulni.

Talán a legnagyobb lehetőségeket a civil kezdeményezések jelentenék. Egy-egy csoport képes egy-egy ügyet megfogni, pontosan olyanokat, amik képesek különböző pártállású embereket egységbe tömöríteni. A probléma mindig ott jön el (és halnak el ezek a kezdeményezések is), hogy megpróbálnak más kérdésekre is átnyargalni, amit már nem közös problémakezelésként, hanem átpolitizálásként értékelnek az emberek, míg vezéralakot nem képesek kitermelni. Ez pedig csak annak köszönhető, hogy a jellegükből és a velük szemben támasztott elvárások (és a tömörítő tényező miatt) nem élik túl azt a lemorzsolódást, amit a lassú párttá történő átlényegülésük során kell megtapasztalniuk.
1364 levél
Válasz 16.10.11. 08:57 #40445
jawsika
Tudod, hogy mi a probléma? Az, és egyébként ez sokan elkövetik, hogy az embereket, magát a népet intelligensnek gondolod. Azt feltételezed, hogy majd megkérdőjelezik a (mindenkori) kormány döntéseit. Ahogy K ügynök mondta: "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik."Azt, hogy majd ledöntik a fennálló kormányt, hogy majd eljön a pont, amikor azt mondják, elég. Nem lesz ilyen. Én szentül hiszem, hogy nem fog eljönni ez a pillanat. Egyszerűen azért, mert az emberek töke bár szorítva van, de sok komoly, az embereket érintő kérdésben, "kirakatban" haladás is zajlik. Itt van ez a népszavazás is. Most azt tegyük félre, hogy érvénytelen. Világos, hogy ez nem megkerülhető, de a játék érdekében ezzel ne foglalkozzunk. A megmozgatott emberek döntő, túlnyomó többsége NEM-mel szavazott. Miért? Egyrészt azért, mert a propagandagépezet működött, másrészt a valós félelmek miatt. Így persze a kormánnyal megegyező álláspontot tükröző eredmény született. De a legfontosabb nem ez, hanem, hogy a kérdés maga úgy lett megfogalmazva, hogy ne is lehessen másként. Például, ha egy Jobbik-os kormány kerülne hatalomra, aki évekig sulykolná az emberekbe, hogy a magyar földbe ne engedjünk nukleáris szemetet temetni, és erre felhergelné a népet, meghirdetne egy népszavazást, ott is 98%-os lenne a NEM-ek aránya. De ez nem jelenti azt, hogy ilyen a párt támogatottsága. Csak ezt a primitívebb, imbecilis honfitársaink persze ne értik, és a kormány sem így kommunikálja. Ezért most úgy tűnik, mintha a Fidesz szavazóbázisa lenne ilyen arányú. Ez pedig, sőt ennek a halvány árnyképe is széttöri az egész ellenzéket. Még ha lenne is, az is szétmenne. Mert a népszavazás ellen nem tudnak érvelni, a magyar ember fejében lévő rémképpel nem tudnak szembemenni. Öngyilkosság lenne. Így viszont eltűnnek. Az eredmény: nincs alternatíva, marad ez a kormány.
Did you think we had forgotten? Did you think we had forgiven?

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.