Assassin's Creed Unity
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Háborús filmek és a valóság

4292 levél
Válasz 14.10.24. 19:08 #3998
KoKo
Spoiler-es lehet!!

Én nem rég értem haza a moziból, nem is tudom, rosszabbra számítottam, illetve vmi könnyedebbre... Nekem nagyon tetszettek a tankos jelenetek, ahogy mind a két oldal félelemmel telve várja a másikat, nagyon nagyon hangulatos és feszültséggel teli lett szerintem. Na meg az ütközet a Tigrissel, végre egy film amiben reálisnak tűnik a kiegyenlítetlen harc, és a Tiger nem csak egy mezei harckocsi, hanem tényleg félnek tőle...

Szóval a látvány, hangok, hangulat nagyon nagyon rendben van, egyedül a vége nem tetszett... Szerintem 45 áprilisában nem nagyon volt olyan német katona aki önként megrohant volna teljesen értelmetlenül egy harckocsit, illetve nem hiszem hogy lett volna olyan amerikai katona, aki a semmiért lekaszaboltatja magát.., na meg a mesterlövész bevetése...
No other way but down!
12219 levél
Válasz 14.10.23. 23:24 #3997
konrad
Fury

Ma néztem meg a premieren, moziban. A várakozásaimmal ellentétben, a film végén nem annyira negatívan jöttem jöttem ki a nézőtérről, ui. sokkal (de sokkal) rosszabra számítottam.

Hosszú a film. A legnagyobb erénye a látványvilág, az operatőri munka, hiszen eddig ilyen felvételeken nem láttunk páncélosok (és páncélos elhárító lövegek) közötti csatát, ahogy a nagy kezdősebességű lövegek lövedékei elsuhannak a monstrumok és a gyalogosok között. Vér, belek, szétlőtt testek, szétlőtt koponyák, páncélos által széttiport testek... mellbevágóak, mint anno a Ryan-ben vagy a Sztálingrádban, de itt még egy kicsit hatványozva, a kamera által közelebbről felvéve, hanghatásokkal felspékelve. Durva. De ez lehetett nyilván akkor és most is, háborúban.

Persze az amerikai pátosz/hősiesség most sem maradhatott el, az utolsó negyedórát ezzel cseszték el, persze ez szerintem nem megy az egész film rovására. Ezzel szemben - végre - az "egyszerű" jenki katona jellemábrázolása nem abban merül ki, hogy csokikat osztogat gyerekeknek, ölelgeti a gyámolítandó civileket, hovatovább a magukat megadó német katonákat elengedi az utánuk jövő csapatoknak, hanem a film egészében könyörtelenül lekaszabol minden katonát és leszarja, hogy mi van a német civilekkel, bunkó mint az állat. Kimondja, megmutatja: ők is ugyanolyan állatok tudtak lenni, mint bármelyik náció megszálló katonái.

Persze ettől függetlenül a vége lett elb.va: megint a "szerény" képességű Waffen-SS lett hülyének nézve/ábrázolva... Nem spoilerezek, majd látjátok.
5438 levél
Válasz 14.10.03. 17:00 #3996
GustyX
American Sniper.
Végre, látunk is valamit.
Ennek a könyve is hamarosan itt fog csücsülni mellettem.
Igaz, még Lutrellt sem kezdtem el, de hamarosan sort kerítünk rá, persze film után.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
5438 levél
Válasz 14.09.11. 21:33 #3995
GustyX
Végre bzmeg!!!!
Az extrákra kíváncsi vagyok, remélem nem szúrják ki pár ezerszer látott képpel és egy pár perces így készült videóval a szemünket.
Megjelenés október 1-jén, legalábbis a Cinetel reményei szerint.

Lassan jöhetne már valami a Sniperről, meg esetleg feltűnhetne egy "Neptun's Spear (workings title)" is.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
10579 levél
Válasz 14.04.29. 14:10 #3994
Lacko
És nem csak a háborús filmekben jó az öreg. Pl a Gran Torino az egyik (ha nem a) legjobb amerikai film.
12219 levél
Válasz 14.04.27. 12:14 #3993
konrad
Nézem, hogy Clint lesz a rendező? Az öregben nem csalatkoztam eddigi filmjei kapcsán - amelyeket háborús/katonai témákban rendezett -, így remélem, hogy ez a mesterlövészes filmje is jó lesz!

De jó hogy kijött magyarul a Túlélő: én is berendelem!
5438 levél
Válasz 14.04.26. 23:19 #3992
GustyX
Már linkeltem korábban, most csak bóklásztam az oldalon és észrevettem a rendezőt.
Jövő héten kapom a Túlélő könyvet.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
12219 levél
Válasz 14.03.15. 17:54 #3991
konrad
Szomorú, hogy senki nem reagál Bill Guarnere halála kapcsán...
5438 levél
Válasz 14.03.15. 13:52 #3990
GustyX
Ennyi.
Sejtettem, hogy filmes borítóval fog megjelenni.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
12219 levél
Válasz 14.03.11. 15:05 #3989
konrad
Jobb helyre nem tudtam kiírni:

Elhunyt William Guarnere, az amerikai hadsereg legendás második világháborús különítményének, az elit alakulatnak az utolsó előtti tagja: az egykori őrmester kilencven évesen hunyt el szombaton szülővárosában, Philadelphiában.

Guarnere és tucatnyi katonatársa – az amerikai hadsereg 101-es légiszállítású hadosztályának 506-os ezredéhez tartozó Easy század – Stephen E. Ambrose Az elit alakulat című regénye, illetve az ez alapján Tom Hanks és Stephen Spielberg közreműködésével készült azonos című, tízrészes filmsorozat révén vált ismertté. A könyv Richard Winters (1918-2011) tisztnek (aki a háborút őrnagyként fejezte be) és bajtársainak a második világháborúhoz és csapattársaihoz fűződő emlékein alapszik.

Guarnere 1942-ben vonult be a hadseregbe, ejtőernyősnek képezték ki. Az Easy századdal részt vett a normandiai partraszállásban, egészen az ardenneki offenzíváig harcolt, amikor is egy tüzérségi gránát leszakította az egyik lábát. A Wild Bill becenevű Guarnere vad dühvel harcolt az ellenséggel, miután bátyja Olaszországnál elesett.

A század utolsó életben lévő tagja Donald Malarkey őrmester, aki júliusban tölti be 93. életévét.

Nyugodj békében "Vad" Bill...
12219 levél
Válasz 14.02.21. 18:40 #3988
konrad
Olvastam a cikk utáni kommentedet, teljesen egyetértek a leírtakkal!

A cikk írója inkább a halivúdi dolgokat akarta kiemelni (az eséseket, a szanaszét lőtt seal-seket, illetve az "ezrével" hulló talibánokat): hellyel-közzel egyetértek ebben, ugyanakkor szerintem rossz végkövetkeztetést von le a teljes filmet illetően. Rosszul közelíti meg és feszegeti a heroizmus kérdését a filmben: mint ahogy már néhányszor leírtam, pont hogy a hősködés, meg az amerika-imádat - hálistennek - nem kapott akkora szerepet. (egy esetet kivéve, amikor Murphey hadnagyot lelőtték ott sziklán, az kicsit hajazott az önfeláldozó és a cikkben hivatkozott Ryan közlegény megmentése Miller századosára. De semmi több, ennyi puntktum.) Ennek ellenére a cikkíró erre "húzta rá" a film teljes mondanivalóját, vastagon kihagyva a film jórészt realisztikus voltát, azt, hogy valóban ennyi lövés után is még talpon maradhat egy jól kiképzett seal-es, aki a harc pár perces szünetében a társait bátorítja/ápolja és az "amerika-imádat" dialógusok helyett a szeretteiket emlegetik.

Nagyon erős - és téves - megítélés, hogy a film "propaganda anyagként" került ki "az amerikai álomgyár húsfeldolgozóján" és hogy az osztag (maradjunk annyiban, hogy raj) nem érdemli meg, hogy halivúd feldolgozza a történetüket. Ha szerinte ez nem emlékállítás a srácoknak, akkor mi a ....om?

A srác jó nagy okoserőlködésének egy jó nagy szar "kritika" lett a végeredménye, mert elvonatkoztat, kiemel és nem egységében nézi ezt az egészet: valódi történés-Luttrell könyv-filmbeli feldolgozás. Ő csupán a filmbeli feldolgozás részelemeit emeli ki, igen téves végkövetkeztetésekkel, propaganda, emlékállítás, amerika-imádat stb.
5438 levél
Válasz 14.02.21. 15:06 #3987
GustyX
Amivel nem nagyon értek egyet.
Vagyis csak részben.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
12219 levél
Válasz 14.02.12. 12:09 #3986
konrad
Szerintem ez egy mértéktartó kritika és elemzés a Túlélőről.
10579 levél
Válasz 14.02.09. 19:03 #3985
Lacko
Na én is előbb írtam, mint olvastam volna, pedig akkor kiderült volna a linkelt cikkből, hogy a 20 marines se volt igaz és meg sem támadták a falut.
Kösz a cikket. Rohadt érdekes.
10579 levél
Válasz 14.02.09. 19:00 #3984
Lacko
Én feliratosan láttam és nincs szó tengerészgyalogosokról. Illetve de van, annyi, hogy azokat gyilkolászta a célpontjuk és azért kell likvidálni, mert naponta n db tengerészgyalogost megölet.

Én is a sérüléseket írtam lentebb, ami nekem sok volt. Ez egyértelműen holywoodi túlzás. Bár zárójelben jegyzem meg, a Black Hawk Down is hemzseg a holywoodi túlzásoktól (pl amikor Eric Bana kiáll a humvee tornyába és halomra lövi a négereket egy száguldó kocsiból. Na az full kamu.

Szintén írtam én is a végét: a falu tuti nem vállal be ekkora kockázatot. Valószínűleg megtámadták a falut, de nem így és a falusiak sem álltak ki az utca közepére, hogy könnyen leszedegessék őket. Szóval elhiszem, hogy voltak áldozataik a falusiaknak, de nem ennyi.

5438 levél
Válasz 14.02.08. 22:25 #3983
GustyX
Egy kis összehasonlítás.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
5438 levél
Válasz 14.02.08. 21:25 #3982
GustyX
Megnéztem és...
Picit csalódtam, jobbra számítottam, úh a Sólyom végveszélyben továbbra is marad a NO1 a témában.
Kisebb apróságok, relevanciával nem bírnak, de csak szemet szúrtak:
- gyakran a helikoptereknek nem volt árnyékok, az effekt készítők azokat lehagyták.
- SEAL-ekről szólt, nem tengerészgyalogosokról (tudjuk be a szinkronnak?)
- tudtommal M14 nem volt Dientznél, de "Á, M14..."

Igazából ami nálam aláásta a lelkesedést, az két dolog (ami miatt a könyv is egyre jobban érdekel, remélem lefordítják):
- ennyi találatot így túlélni
- ekkora zuhanások után...
Talán ezekre írhatták azt más katonák (könyv alapján), hogy túlzásba esett Marcus.

Meg a végét, a megmentést sem tudtam igazán hova tenni, nekem nagyon holívúdos volt.
A vége viszont, amikor bemutatták az igazi katonákat, az nagyon tetszett, ahogy a zene is fülbemászó volt végig, meg a hangok. Nem hiába jelölték Oscarra.

A csata kezdete, amikor minden zene nélkül kezdődött és zajlott le, izgalmasra sikerült. A zene hiánya vélelmezhetően a jobb beleélést, hihetőséget próbálta visszadni, ami sikerült is. Ellenben a Zero Dark SEAl-es részével, ami baromi unalmas volt.

Marcus Luttrell szerepeltetése meg jópofa volt. Sok könyv, történet van még hasonló témában, így remélem lesznek még legalább ilyen színvonalú filmek. Ha meg jobbak is, az csak még jobb lesz

Bár azt hozzáteszem, lehet a mozisélmény is rontott az élményen, hiszen a mellettem ülő pacáknak iszonyat büdös illata volt (kb egy üveg parfüm miatt), meg 10 percenként a kabátját basztatta. Ja és egy pár a film közepén kiment. ezek meg vajon úgy ültek be, hogy fingjuk sem volt az egészről? Amúgy rétegfilm é a téma iránt érdeklődők fogják igazán értékelni. Igaz, anno a SV-t is második nézésre kedveltem meg

szerk:
1, a látottak alapján lehet igazam van és a valós videón Dietz holtteste látszik.
2, a kezdőképsorok a korábban linkelt BUD/S 234 dokumentumfilmből valóak voltak.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
224 levél
Válasz 14.02.07. 11:06 #3981
Krieger
"Azt tudom, hogy a "gyalogsági" jelzőre itthon (is) "ugranak" akár a szolnokiak, akár a tatai Klapkások!"

Nem is tudtam, hogy ilyen hírhedt alakulatnál szolgáltam


Unsere mütter unsere väter-t láttátok? Három részes minisorozat. Jók a jelmezek, elég hangulatos, szerintem nézhető.
5438 levél
Válasz 14.02.07. 10:54 #3980
GustyX
Holnapra 15:00-ra lefoglalva a hely. Már nagyon kíváncsi vagyok rá, de szerintem DVD-n is kelleni fog.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
12219 levél
Válasz 14.01.26. 16:29 #3979
konrad
Érdemes megnézni, nagyon jó film!
3 levél
Válasz 14.01.26. 13:27 #3978
befekteto
Van meg egy film aminek nem jut eszembe a cime
A tortenet igy szol: van egy fiatal srac, aki epp a bevonulas elott all, viszont nagyon szerelmes es nem tudja eldonteni, hogy mitevo legyen, hisz, (ha jol emlekszem) az apja valami tabornok/ezredes es ez igazan megneheziti a dolgat, hisz nem hozhat szegyent a csaladra, az apjara. Vegul megiscsak bejelenti, h nem vonul be, ez nyilvan felhaborodast valt ki az apja reszerol es a tarsai is ugy erzik, h cserben hagyta oket. A szeretett nonek mikor mindezt orommel kozli, h megsem megy es igy elveheti ot, az valaszul egy feher tollat ad neki, ami gyavasagot jelent.

Haborus filmeket gyujtok de van neheny olyan film, melynek nem emlekszem a cimere barmennyire is erolkodom

ha van tippetek, szivesen fogadom, Koszonom
5073 levél
Válasz 14.01.26. 13:10 #3977
Pras
Igazán nincs mit!
DVCVNT VOLENTEM FATA, NOLENTEM TRAHVNT - Lucius Annaeus Seneca
3 levél
Válasz 14.01.26. 13:08 #3976
befekteto
Koszonom a gyors valaszokat, epp most talaltam meg en is ugy, h beirtam a keresobe , h : nemet es brit katonak.... es a kidobott mondatok kozt ratalatam.
Jol irtatok ti is: Into the White

Meg1x Koszonom, hogy ilyen gyorsan reagaltatok!
Udv
5073 levél
Válasz 14.01.26. 12:51 #3975
Pras
Nem láttam magát a filmet, úgyhogy lehet, hogy erősen tévedek, de talán az Into the White-ra gondolsz.
DVCVNT VOLENTEM FATA, NOLENTEM TRAHVNT - Lucius Annaeus Seneca
9220 levél
Válasz 14.01.26. 12:50 #3974
MattMatthew
Ez nem régi, de lehet, hogy erre gondolsz (még nem láttam, csak olvastam róla és kb az amit leírtál): Cross of Honour (2012)
The night is dark and full of spoilers...
3 levél
Válasz 14.01.26. 12:44 #3973
befekteto
Sziasztok, uj tag vagyok es rogton volna is egy kerdesem.
Keresek egy filmet, amit nehany evvel ezelott lattam de a cimere nem emlekszem, remelem tud valaki segiteni kozuletek.
A tortenet az kb. ugy szol, hogy: ket ellenseges repulo lelovi egymast Norvegia legtereben (ha jol emlekszem) a hegyekben. Lezuhan mindket gep de tulelik a katonak az incidenst. Nemet es brit katonakrol van szo. Ugy emlekszem, hogy a nemet katonak a havas hegyvideken menedeket keresve egy elhagyatott kis fahazat talalnak, aztan lassan berendezkednek, az elelem az keves es tuzifat is biztositani kell, mert anelkul megfagynak. Valamivel kesobb a brit katonak is megtalaljak ugyanezt a fahazat es beternek... Az elejen ez feszultseget okoz koztuk, mivel ellensegek de a vegen osszebaratkoznak...
Ismeros ez valakinek?
Koszonom a segitseget elore is!
Udv
12219 levél
Válasz 14.01.24. 20:36 #3972
konrad
Na jó, ez az utolsó linkem a film rendezésével kapcsolatban, nem untatlak Benneteket! Azért az a terepasztal beszarás, ahol azt a hegyet csinálták meg makettben, ahol a srácok harcoltak: még ilyen kis apró kis cetliket is raktak rá, hogy hol volt "ambush", hol zuhantak, miközben Marcus magyaráz nekik... Iszonyat profi a háttérmunka!
12219 levél
Válasz 14.01.24. 20:26 #3971
konrad
Azért az is beszarás, hogy a srácok éles lövészeten is megkapták a kiképzést!
12219 levél
Válasz 14.01.24. 20:02 #3970
konrad
EZT egy jó angolos topik kolléga nagyjából összefoglalná? Mert én annyit hámoztam ki belőle, mintha Lutrell a közvetlen harci élményeit ecsetelné!
12219 levél
Válasz 14.01.19. 00:01 #3969
konrad
Ja, a filmben is így van!

Sőt nem értettem azt sem, hogy a tűzpárbajban miért csak egyszer vagy kétszer használták a puskagránátot...

SPOILER
És akkor még kis spoiler: Marcus Lutrell tényleg szerepel a filmben! Először akkor, amikor az újoncnak kiönti a kávés poharat, hogy takarítsa fel! Igaz akkor még fekete sapkával és napszemüveggel fedi magát. Utána még kétszer szerepel az eligazításokon: egyszer akkor, amikor Axel elmondja a maga infóit - az infós kockákra vonatkozóan -, majd amikor Wahlberg (alias Lutrell) elkezd beszélni az akcióról és a kígyókról, hogy vigyázzanak magukra! Akkor a kamera totálban mutatja Marcust, aki ingatja, majd lehajtja a fejét! Tényleg szerepelt a filmben!


Most néztem meg negyedjére...
5438 levél
Válasz 14.01.18. 21:33 #3968
GustyX
Amúgy van egy kép, amin rajta vannak mind a 4-en. Kettejüknek hangtompítós fegyvere van. Többieknek nincs a fegyverén. Wtf?
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
12219 levél
Válasz 14.01.18. 11:59 #3967
konrad
Jó iromány, teljesen megfelelő és elfogadható tartalommal értékeli a filmet! Most már leírhatom - mert a blogban is említi a srác és eddig én nem említettem a spoiler miatt - a film zenéi is odavágósak, főleg a film zárásakor, amikor felcsendül Peter Gabriel Heroes c. alkotása és közben eredeti képeken mutatják be a srácokat... Na itt ekkor elpattant valami, nyeltem is nagyokat...

SPOILER
Visszatérve még Lacko véleményére a pontosságot illetően, hogy a talibánok milyen pontos lövéseket adtak le! Szerintem ez egy kicsit gyengéje a filmnek, hiszen ha valaki lőtt AK-47-el vagy 74-el vagy akár AMD-65-el - nekem a katonai szolgálatom alatt volt szerencsém mindegyikhez -, akkor az tudja, hogy iszonyat (felhúzó) ereje van az említett csúzliknak! Állva és térdelő helyzetben, sorozatra állítva szinte lehetetlen pontos lövést leadni, csupán csak lefogó és pásztázó tűzet, de ahhoz is kibaszottul meg kell markolni a jószágot, mert ha nem, a lövedékek a Holdba csapódnak! Ugyanakkor fekvő helyzetben, egyes lövésnél kurva pontos, ha jól be van lőve (ugye innen jön, hogy 200 m-re levő mell- vagy állóalak, alsószéle közepe, oda kell célozni!). Szóval a filmben eléggé "vetítős" volt az, amikor fentről, álló helyzetben, sorozatra(!) állítva hol egy vállat, hogy egy lábfejet, hogy egy felkart találtak el. Nyilván a nagy számok törvénye alapján lehetséges, hiszen iszonyatos tűzerőt nyomtak a fiúkra!
5438 levél
Válasz 14.01.17. 22:50 #3966
GustyX
Kritika - A túlélő.
Erre a blogra adok. Ha a zenét Jablonsky szerezte, akkor az is odabaszós lesz.

Nekem még 21 nap.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
12219 levél
Válasz 14.01.16. 08:18 #3965
konrad
Így teljes a kép Tötyi, ahogy leírtad (bár a pontosítás kedvéért nem könnyű gyalogosok, hanem könnyű lövészek! Azt tudom, hogy a "gyalogsági" jelzőre itthon (is) "ugranak" akár a szolnokiak, akár a tatai Klapkások! )!

#GustyX! Szerintem ez fake, de ennek ellenére akkor is döbbenetes a látvány... Szerintem egy ilyen szörnyű végtagsérülésnél az artériát ért trauma miatt jóval nagyobb vérveszteségnek kell(ene) lennie, ebből következve nagyobb vértócsát látnánk szegény fószer alatt... A másik a sokk: nem hinném, hogy egy ilyen sebesüléskor nyugodtan belenézve a kamerába, ülve és cigizve majdhogynem vigyorog a katona! Egyébként ha jól látom a jobb oldali csapatkarjelzőjén a jó öreg "1 Old Ironside", azaz a 1st Armored Div. jelképe van? Sajnos a baloldali karjelzőn meg nem nagyon kivehető, hogy a hadosztályon belül, melyik ezred katonája!
5438 levél
Válasz 14.01.15. 20:28 #3964
GustyX
Csak úgy találtam ezt a képet.
Fake or real?
Egy ilyen sérüls után nem tartom valószínűnek, hogy
a, így tudjon ülni az ember
b, így nézzen ki a lába
c, cigizzen
d, ilyen pózban ÉLŐ ember legyen.

Mert ha valami kötés lenne rajta még talán, de ez kissé...

Amúgy döntöttem, mozi lesz a filmből, igaz az még 1:20 perc utazást is jelent, meg vissza
De ezt muszáj vagyok ott megnézni, ha már 1, ennyire jó kritikát kapott 2, ennyire bele vagyok buzulva a témába
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
559 levél
Válasz 14.01.15. 20:11 #3963
Tötyi
Ebben a különleges-nem különleges vitában nem is olyan egyszerű meghúzni a határt. Egyetem alatt anno többször is foglalkoztunk velük, emlékeim szerint pl. a Rangerek úgymond a szárazföldi haderő elit könnyűgyalogos erejeként vannak "elkönyvelve", megkülönböztetve őket a a többi Army alakulattól (amúgy a wiki is így fogalmaz: "Rangers, is an elite special operations force of the United States Army", vagy másik megfogalmazásban "light infantry special operations force"), tehát ebből a szempontból ők is "különleges" alakulat. Viszont a Rangereken belül is található egy szűk elit, akik Regimental Reconnaissance Company néven "futnak", mint a Rangerek felderítő- és támogató egysége. Az ő működési "formájuk" (pl. kis létszámú egységek stb.) viszont már egy az egyben hasonlít a tradicionálisan vett különleges erőkre, mint pl. a SEAL stb.

(És mivel szinte egy az egyben ugyanezt a sormintát követi, megemlíthető, hogy a "mezei" tengerészgyalogságnak is megvan házon belül a saját különleges ereje, amelyeket a MARSOC (United States Marine Corps Forces Special Operations Command) fog össze - köztük a teljesség igénye nélkül: különleges felderítők (FORECON), terrorelhárítók stb.)

Szóval az biztos, hogy lehetne egy darabig bogozni a szálakat, most akkor ki is számít "igazi" különlegesnek, és ki nem... mondjuk én ettől függetlenül egyik bagázzsal sem szívesen húznék ujjat...
"But I, being poor, have only my dreams; I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
12219 levél
Válasz 14.01.15. 13:24 #3962
konrad
10579 levél
Válasz 14.01.15. 12:56 #3961
Lacko
Utána olvastam és azt írják, hogy le tud szállni egy C-130-as, de ez inkább bravur és nem standard eljárás. Szóval tényleg lehet, hogy ezért ugrottak.
5438 levél
Válasz 14.01.15. 12:53 #3960
GustyX
"őket egyből bevetették volna (ezért ugrottak a vízbe) csak pont volt valami gebasz, ami miatt inkább kivonták őket a hajóra." - Mark Owen is úgy írta, ahogy a filmben volt. Hadterv: leugranak, felveszik őket és majd a hajón eldöntik mit-hogy-merre-mikétn. Szóval LoL

Bár a C130-as részben lehet valami.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
10579 levél
Válasz 14.01.15. 12:50 #3959
Lacko
Utólag tényleg röhejes a vízbe ugrás. De szerintem ott az volt, hogy őket a C130-as vitte és az nem tudott leszállni arra az anyahajóra, ezért ugrottak inkább (ami tényleg baromság, mert azért van kockázata egy ugrásnak és ha nem ez a harci insert, akkor tuti nem ugranak). Másrészt azt is röhejes, hogy anyahajó nem szokott önmagában úszkálni. Itt meg önálló hajóként hivatkoztak rá. De még ha a másik cirkálóval együtt is csatlakozott az elsőhöz, akkor is kamu, mert nem EGY(!!!) kísérőhajója van.
És hát abban sem vagyok biztos, hogy egy anyahajóra ne tudna leszállni egy C130-as.

Még egy mentségük lehet: őket egyből bevetették volna (ezért ugrottak a vízbe) csak pont volt valami gebasz, ami miatt inkább kivonták őket a hajóra.
Nekem az is fura volt, hogy a SEAL átveszi a hadihajó parancsnokságát. Ez is elég hülyén hangzott.

A USMC-nél a felderítők az elit, de nem úgy, mint a SEAL a Navynél. Olyan elit nincs náluk. Az az egész haderőnem egy izomtibor: odamenni-lagyakni. Nem szarakodnak preciziós akciókkal.

Ha már te is szóba hoztad a MoH-t, neked nem volt tökre olyan érzésed a Lone Survivorrel, hogy az afgános MoH-ot látod? Ott volt ilyen szakadékba ugrás és a chinook-os jelenet is nagyon hasonló volt.
5438 levél
Válasz 14.01.15. 12:30 #3958
GustyX
Az könnyen meglehet, bár én úgyt udtam hogy a US Army-t hívják szárazföldi haderőnek és összesen 4 haderőnem van: szárazföldi (Army), légierő (Air Force), haditengerészet (navy) és tengerészgyalogság ("morínsz").
Armyhoz tartoznak a rangerek, "green berets" meg a Delta is, légierő 160SOR meg a mentősök (pararescue?), navy SEAL és marineshoz...talán a felderítők lennének ott a különleges rendeltetésű alakulatok. A Delta és a DEVGRU összhaderőnemi különleges műveleti parancsnokság alá tartozik (ha hirtelen jól rémlik). DEVGRU meg ugye a SEAL-nek az elitje.

A Phillips kapitány esetében viszont marhára nem értettem, hogy mi a szarért kell az operátorokat a tengerbe dobni, ahol úszkálnak egy keveset és várják, hogy felvegye egy hajó, amiről átszállnak majd a követő hajóra... picit LOL érzés, bár még nem vettem részt ilyenben.

Ez az akció amúgy megjelenik a MoH Warfighterben is. Egy lövés a küldetés
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
10579 levél
Válasz 14.01.15. 08:06 #3957
Lacko
Amennyire én tudom, a szárazföldön is két fegyvernem van: Army és USMC. Az Army-nél a Delta Force az a különleges erő, ami a Navynél a SEAL. A Ranger az egy könnyűgyalogos és nem különleges erő. Ahogy konrád is említette, a rangereket nem szokás 4 fős rajokban harcba küldeni.
Pl a BHD-ben is a Rangerek voltak a biztosítók (tehát valamilyen szempontból alább rendelt feladatot kaptak) a Delta Force-é volt a főszerep, a behatolás és a foglyok biztosítása. Nem hiszem, hogy a Rangerek különlegesebbek lennének, mint mondjuk a sima ernyősök.

Plusz: tegnap megnéztem a Captain Phillip-et és bár nem háborús film, ott is megfigyelhetők a SEAL-ek munka közben. Ráadásul az az ő terepük volt: tenger.
Érdekes amúgy ez, hogy kiknek mi a terepük, mert például a tengerészgyalogosk terepe a partraszállás, manapság azonban nem szokás hajókból partraszállni - odaviszik őket helikopterekkel és kész. Ennek ellenére a járműveik és a kiképzésük is kétéltű. Hasonlóan a SEAL-eket is arra képzik ki, hogy a tengerészet különlkeges ereje legyen (a filmben is sokszor elhangzik büszkén, hogy "búvár vagyok") ennek ellenére egy olyan országban harcoltak, aminek tengerpartja sincs!!!
5438 levél
Válasz 14.01.14. 21:44 #3956
GustyX
Pont a napokban világosodtam meg (remélem jól), hogy a Ranger = ranger iskolát végzett ÉS a 75. Ranger ezred katonája.
A kettő pedig nem ugyanaz. Meg ott zöldsapkásokat említettek, nem rangereket, ami megint más.

Amúgy a SEAL és ranger kiképzés teljesen más jellegű a látottak alapján. Előbbinél a teljes felszerelésben leúszod a maratont, utóbbinál teljes felszerelésben akkor is "lefutod" a marathon hegyen-völgyön-dombon át.

Meg ahogy én értelmeztem, a 75. rangerek a szárazföldi haderőnem(?) különleges egysége, ahogy a haditengerészetnél ezt a szerepet a SEAL tölti be.

Meg szervezeti szempontból vannak különbségek. Itt lehet keresgélni.
Nem keveset jártam már ennek utána, de még mindig nem sikerült feldolgoznom, hogy most hogy is van ez az egész, olyan kusza dolog

A lényeg, a legjobbak a DEVGRU és Chuck Norris

Amúgy az általad említett "SEAL vagyok öcsém!" érzés Wasdin könyvében jelen volt. Nem is kicsit és be is szólt a rangereknek egy-két részen. Ajánlom azt is!
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
12219 levél
Válasz 14.01.14. 21:36 #3955
konrad
Lacko igazad van, így hangzott el!
12219 levél
Válasz 14.01.14. 21:13 #3954
konrad
Visszatérve GustyX könyvajánlós részére, még egy megjegyzés, amikor a "ranger" katona minősítette Marcus visszaemlékezéseit, hogy mennyire erőltetett!

Le kell szögezni: a "ranger" az nem egy fegyvernem, hanem az egy kiképzési minősítés, amely minősítést bárki megkaphat (bármelyik fegyvernemtől érkező), ha az ottani szopatást végigcsinálja! Az tény, hogy vannak Ranger zászlóaljak a US Armyban, de ezek mind könnyű-lövész egységek, tehát betagozzák őket a gyalogsági rohamezredekbe/dandárokba! Nem lehet tőlük elvitatni, bizonyára ők is kemény katonák, még kényszerből sem mondanám egyikük szemébe sem, hogy menjenek a halál f'szára...

A SEAL azonban - a haditengerészeten belül - különálló és önálló fegyvernem! Így aki ide bekerül, SEAL-es lesz, max. még elküldik Fort Bragg-be meg ide-oda ilyen-olyan minősítésű kiképzésekre, mint például a ranger! (Ami szerintem egy fokkal sem gyengébb, mint a SEAL-sé vagy talán egy kicsivel!) Szóval ott is gyakorlatot szereznek és az egyenruhájukra felvarrásra kerül a trapéz felvarró, mint ranger-végzett szakikra! De ettől ő még SEAL-es! (Egyébként én még nem láttam SEAL egyenruha felvarrót, amelyen ranger trapéz vigyorgott volna)

Tehát a ranger srác megnyilatkozása némi fegyvernemi sovinizmust föltételez, kissé irigykedve a SEAL-re, ráadásul mindezt úgy, hogy ilyen mint ranger, ez nem fegyvernem: ők mezei bokorugrók, amellett, hogy nagyszerű katonák!

Egyik volt katonai középiskolás/főiskolás barátommal épp ma este értekeztünk ezekről a kérdésekről is (ő megjárta Irakot/Afganisztánt, az itthoni szolnoki 88-as gyorsreagálású zászlóaljnál volt alkalma együtt dolgozni amerikai speciális altisztekkel!) és ő is megerősített abban, hogy az ilyen - tényleg - speciális küldetésekre soha nem küldik ki a rangereket: csakis a SEAL az, ami szóba jöhet! Persze a rangereket is alkalmazzák nagyobb, kevesebb felderítést igénylő feladatoknál, ahol a nyíltabb (tűz)erő a nyerő!

Én nem tudom mi az igazság, de azért a "savanyú a szőlő"-effektust érzem ki a ranger (lövész) katona megnyilatkozásából ott a könyvben! Nyilván ők is máshogy oldották volna meg az adott szituációt és azt sem mondom, hogy kevesebb sikerrel, de azért a lóláb kilóg. A SEAL-s az ami, de nem hiszem a ranger jobban oldotta volna meg a dolgokat! Bár ki tudja...?
1025 levél
Válasz 14.01.14. 20:22 #3953
Baracklekvár
Hehe, viccesek a trailer végén a 4 motoros nehézbombázók, ahogy "az operatőr kedvéért" ezúttal nem több kilométer magasságból tevékenykednek, hanem szó szerint leadogatják az utca népének a szállítmányt...
pogessor.pcdome.hu
5438 levél
Válasz 14.01.14. 20:18 #3952
GustyX
Csak úgy, érdekességképpen.
Ez meg állítólag...
Jó, nyilván erre sem cáfolat sem bizonyíték nincs, de a 2:00-tól mutatott személy akár Dietz is lehet.
http://gustyx.web4.hu - saját véleméyeim, tapasztalataim játékokról
224 levél
Válasz 14.01.14. 19:45 #3951
Krieger
10579 levél
Válasz 14.01.14. 19:34 #3950
Lacko
Csak annyit (mobolrol), hogy nem a hullajukat ennek meg a farkasok, hanem ha nem olnek meg oket, csak megkotoznek, akkor ennek meg oket a farkasok. Legalabbis a filmben - ugy emlekszem - ezt mondtak.
12219 levél
Válasz 14.01.14. 19:12 #3949
konrad
Még egy dolog eszembe jutott a filmről, miután tegnap harmadjára is megnéztem:

SPOILER
Nem értettem a légierő hozzáállását a dolgokhoz, hogy amikor a Kristensen kiadta a parancsot, hogy megyünk az emberekért, akkor a már izzó rotoros Apachok parancsnoka benyögte nekik, hogy a hadsereg "érdekében" máshová kell menniük! Nyilván van egy bevetési protokoll sorrend, ezek szerint visszasorolták volna egy kiemelt tálib vezető semlegesítését más akció miatt? Amikor elfogadták a hadműveleti tervet, akkor miért nem kapott kizárólagos elsőbbséget az ORW, miért kellett "menet közben" elvezényelni a fontos légi tűztámogatást biztosító helikoptereket? Nyilván egy nagyobb konvojt vagy bázist támadhattak a tálibok, oda kellettek az Apach-ok, de kérdem én: egy ekkora bázison - ahonnan kiindult a gyorsreagálású SEAL-csapat - csak két/három apacs teljesített szolgálatot??? Szerintem ott és akkor rettentő kapkodás mehetett a döntéshozók részéről (ezt mondjuk kidomboríthatták volna a filmben), akik úgy látták, hogy az ORW már amúgy is időcsúszásban van, a helik kellenek más, nagyobb akció helyszínére, mert az ORW-nél "csak" négy ember van veszélyben, plusz a két Csinok állománya! Mi történhetett ott? Kristensen őrnagy pedig nyilván az emberei, no meg az akció sikeressége miatt dönthetett úgy, hogy fegyveres légi fedezet nélkül a helyszínre megy! Mint ahogy írtam, sajnos a filmből nem derül ki, hogy mi okozhatta az Apachok akkori "elvonását", holott úgy tűnt, hogy ők teljesen az ORW akció végrehajtására/támogatására várnak. Ezt a filmkészítőknek bizonyosan nem adták ki biztonsági okokból, de hogy valami kurva nagy mulasztás volt ott, az biztos! Két dugó:

1. Murphey hadnagy rossz döntése ott az erdőben (ez továbbra is meggyőződésem); 2. A hadműveleti protokoll rossz alkalmazása az elsőbbségi sorrendeket illetően (de nyilván ezt nem tudhatjuk miért?).

Még eszembe jutott, hogy ha Kristensen őrnagy nem adja ki - a film szerint - elhamarkodott döntését, hogy akkor menjünk ki Apachok nélkül! Akkor valószínűleg a Csinok 8 fős SEAL + fedélzeti állomány életben marad! De hogy jó parancsnokként nyugosztaljam - mint hogy bizonyára az is volt! - bizonyos, hogy a négy legjobb emberét akarta megmenteni, ha így, ha úgy! Megint úgy érzékelem: a nagy elöljáróság cserbenhagyta a "mezei/végrehajtó" parancsnokát, ő azonban nem akarta cserbenhagyni a fiait...

Kár, hogy a taktikai hadművelet részleteit, hátterét, az igazi történéseket nem ismerjük - hiszen szerte a neten elég formálisan írják le az esetet -, de nyilván titkosították a jelentéseket, biztonsági szempontból. Hogy a saját seggüket védjék a "nagy csillagosok" és a politikusok...

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.