Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Egyéb számítástechnikai témák

»» FÓRUM KÉSZÍTÉS

629 levél
Válasz 02.11.05. 19:46 #19
predator
A pascalt nem oktatási célra fejlesztették ki Ezt terjesztik a felsőbbrendű C++usok. Én mindkét nyelvet ( és még a C-t) használom intenzíven: a melóhelyen VC++ban dolgozunk, a játék Delphiben készül, és saját szórakoztatásomra írogatok egy kis OS-t C-ben.
Én tudok neked olyan dolgot is mondani, ami viszont C++-ban bonyolultabb és Pascalban egyszerűbb. Ezen kár vitát nyitni egyébként, mert ízlések és pofonok.
Az Object Pascal sokat fejlődött a létrehozása óta, és ha figyeled az eseményeket a Borland lassanként szeretné leküzdeni az "adatbáziskezelő" jelzőt (amit nem ő aggatott a Delphire), és valódi alternatívaként kínálni a Visual C++ ellen. Valszeg ennek köszönhető pl. a delphi-jedi project felkarolása is...
C-ben egy nagy előnyöd lehet: sajna mostanság még eléggé lenézik a Delphi programozókat, talán ez idővel megváltozik. Tudok nem is egy példát felhozni erre, de most hagyjuk (kicsi a világ aztán visszahallom

Fórum. JavaScripttel az a gond, hogy a kliens oldalán van, így nem tudod visszatölteni az adatokat a szerverre. Ha saját kiszolgálód van, akkor Javaban mehet a dolog, megoldható a kommunikáció, de ingyenes szerveren a HTML lap generálását még a kiszolgálón kell megoldani.

Letöltés. A www.php.net a hivatalos oldal, ott csemegézhetsz. Én inkább ajánlok egy ingyenes szervert, ott már be van állítva a PHP nem kell neked tökölni vele. Az UltraWeb (www.uw.hu) azért is jó, mert ott van MySQL is, így ha gondolod akár adatbázis alapú fórumot is csinálhatsz.

mostantól meg szerintem ne terheljük a fórumot a fórumkreálás szakmai kérdésével (ha csak nem érdekel mást is itt), küldj egy mailt a predator@posta.net -re, ha érdekel a dolog.
897 levél
Válasz 02.11.05. 19:25 #18
Tib
Oké, benne vagyok, elkelne egy kis segítség. Kezdésként : Tudsz-e egy linket, ahonnan PHP értelmezőt lehet letölteni?

Ja, egyébként azt, hogy JavaScript-ben lehet fórumot készíteni azt onnan vettem, hogy a FrontPage Express-ben van egy WebBot varázsló, amivel - elvileg - kérdőíveket lehet szerkeszteni, és a kérdőívet kitöltés után le is menti egy file-ba. Én innen indultam ki, hogy akkor valószínűleg lehet olyat is csinálni, hogy HTML file-ba írjon, és én a fórum keretoldalából azt a HTML-t hívom be a központi "FŐ" keretbe a weblapon. De akárhogy próbáltam, nem jött össze. Na, de mindegy. Akkor Lécci segíts, és én meg a magam maximumát nyújtva megpróbálom megtanulni a PHP-t.

Egyébként azért írtam, hogy a C jobb mint a Pascal, mert mostmár nekem jobban bejön. Eddig a Pascal (és leszármazottai) voltak a kedvenceim áttekinthetőségük és könnyű elsajátíthatóságuk miatt. A C tényleg nehezebb, de néhány olyan dolgot is meglehet benne viszonylag könnyen oldani, amit a Pascalban elég nehezen.

Egyébkétn azt tudtad (én csak nemrég hallottam), hogy a Pascal-t oktatási célra fejlesztették ki? Ahhoz képest az oktató programozási nyelvből elég komoly kis nyelv kerekedett...
A számítógép embertelen: egyrészt tökéletesen programozott és szabályosan működik, ráadásul teljesen őszinte. - Isaac Asimov
629 levél
Válasz 02.11.05. 18:55 #17
predator
ha gondolod segítek a fórumkészítésben (csak PHP) úgyis rég akarok már egyet a saját weblapunkra is, legalább végre rászánom magam
629 levél
Válasz 02.11.05. 16:35 #16
predator
a PHP ellentétben a JScripttel nem kliens oldali. Az internet explorer nem ismeri, a szerveren kell hozzá kisgészítés. Két út kínálkozik a használtára:
1. letöltesz egy webszervert és hozzá egy PHP értelmezőt
2. felrakod egy PHP-t támogató tárhelyre (az ultraweb ilyen. a banner is kicsi ott. gyors is. szóval ajánlott

A PHP-ben írt progit a szerver oldalon egy értelmező értelmezi (de értelmes és a PHP programodnak generálnia kell egy HTML kimenetet. Ezt kapja meg a kliens.
Jah, a PHP értelmező a kódot értelmezés nélkül a kimenetre másolja, hacsak nem talál PHP tagot. de ez benne lesz a leírásban...

A Delphi tudásod ne dobd ki! A c nem jobb a Pascalnál, a programozótól függ minden és nem a nyelvtől. Ha a Delphiben középhaladó vagy, nem érdemes abbahagyni.
897 levél
Válasz 02.11.04. 21:36 #15
Tib
Sajnos nem vagyok otthon C-ben, de mostmár belátom, hogy JScriptben nem fogok fórumot írni. Beszereztem egy PHP leírást, de nem tudom lefuttatni. már az elején elakatdam, amikor egy olyan szimpla dolgot raktam bele a html file-ba, hogy kiírja, hogy "szia". Betöltöttem az IE-be, hogy megnézzem, tényleg működik-e, és semmi sem jelent meg. Hogy lehet ezeket itthon lefuttatni? Milyen programot kell használni és honnan lehet letölteni?

A C-vel is elkezdtem az ismerkedést, most hogy kissé beletanulgattam, már nem is tűnik olyan nehéznek. Tényleg jobb, mint a Pascal. De egy kis idő még beletelik, mire rendesen beletanulok, csak most nagy dillema előtt állok : Inkább a Delphire feküdjek rá és akkor tanulja meg tényleg rendesen, vagy inkább hagyjam a francba középhaladó Delphis tudásom és kezdjek bele a C-be?
A számítógép embertelen: egyrészt tökéletesen programozott és szabályosan működik, ráadásul teljesen őszinte. - Isaac Asimov
629 levél
Válasz 02.11.03. 17:11 #14
predator
patch az előző hozzászóláshoz: szerveroldali értelmező tudtommal nincs JScripthez Írni lehetne bármihez csak legyen interpreter hozzá...
629 levél
Válasz 02.11.03. 17:10 #13
predator
Bevallom őszintén soha nem foglalkoztam a Weblapok design részével, így a javascriptet sem tanultam. Tudtommal JScriptben nem írható szerveroldali script, enélkül pedig nem lehet (szerintem) fórumot csinálni. Jobb ha elkezdesz PHP-t tanulni. Ha otthon vagy C-ben hamar belejössz ebbe is.
897 levél
Válasz 02.11.03. 16:41 #12
Tib
NEm, még nem készült el, csak elvileg Javascriptben is meglehet valahogy csinálni. Azért próbálom Javascriptben, mert most nincs időm még egy nyelvet megtanulni, egyenlőre elég, ha a Javascriptet eltudom sajátítani egy középhaladó szinten. (ezzel vagyok mostanság elfoglalva)
A számítógép embertelen: egyrészt tökéletesen programozott és szabályosan működik, ráadásul teljesen őszinte. - Isaac Asimov
629 levél
Válasz 02.11.03. 11:54 #11
predator
Javascriptben csináltál fórumot???
897 levél
Válasz 02.11.02. 22:48 #10
Tib
Én egyetlen egy dologra lennék kíváncsi:

Azt már tudom, hogy kell Javascriptben új lapot generálni. Nade hogy lehet hozzáírni? (Pascalosoknak : append(f);

HA tudja valaki, az írja már le, mert akkor végre befejezhetném a fórumom készítését weboldalamon...
A számítógép embertelen: egyrészt tökéletesen programozott és szabályosan működik, ráadásul teljesen őszinte. - Isaac Asimov
3167 levél
Válasz 02.10.04. 18:14 #9
'Tacker Takk'
Ingyenes és egyszerű: Freeforum.hu
"Látod nincs mit mondanom, a napot, az órát sem tudom..."
2 levél
Válasz 02.10.03. 22:21 #8
Reset
Köszi az infót!
Megpróbálok magam megbírkózni a problémával!
6295 levél
Válasz 02.10.02. 17:54 #7
J. Dávid
Na,de az olyan is... tapasztalatból mondom...
12750 levél
Válasz 02.10.02. 16:50 #6
okoska3000
Na, erre kíváncsi vagyok, mesélj róla...
229 levél
Válasz 02.10.02. 16:26 #5
Emb3rke
Sokkal egyszerűbb ha regisztálsz egy ingyenes fórumot...
A vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra
12750 levél
Válasz 02.10.02. 14:00 #2
okoska3000
Hát ha sok pénzed van, rendelj egyet, ha magad akarod elkészíteni, az kicsit macerásabb

Készíthetsz több webnyelven is, szerintem a php a legkézenfekvőbb számodra...

Ha vágod a HTML-JavaSricptet, akkor ess neki a PHP-MySQL-nek, a PHP kézikönyvet letöltheted magyarul is a php.net-ről, amúgy bővebb infot a a prpg.hu-n találsz a webnyelvek közt, ott olvasgathatsz és okulhatsz...
2 levél
Válasz 02.10.02. 13:06 #1
Reset
HI all!
Jelenlegi nagy problémám,hogy nem tudom,hogyan kell egy használható fórumot összedobi a weblapomhoz.Ebben kérnék egy kis segítséget.Mondhatnátok,valami használható tippet,hogy mit olvassak el hozzá,vagy milyen progit szerezzek be...
THX

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.