Watch Dogs 2
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

Nobel után Oscar? Törökország a világ száján forog

2006.11.03. 15:33 | szerző: Dino | kategória: Mozi

November végén kerül az Egyesült Államokban korlátozott számú filmszínházban bemutatásra a nyíltan Amerika-kritikus Farkasok völgye: Irak (Kurtlar Vadisi: Irak) című török akciófilm.
A film már az öreg kontinensen is nagy hullámokat vert, nem enyhítve a konfliktust az Európai Unió kapuján kívül várakoztatott Törökország és Európa nyugati része között. A török társadalom Európához, illetve az európai értékrendhez fűződő kapcsolatának ellentmondásait az utóbbi időben kulturális alkotásai is folyamatosan tükrözik, melyek fogadtatása értelemszerűen igen megosztott.
Az örmény-holokausztként emlegetett, múlt század eleji népirtásnak emléket állító Orhan Pamuk regény a török nacionalisták körében botrányt okozott, míg Európa idén irodalmi Nobel-díjjal jutalmazta. Ezzel éppen ellentétes reakciókat váltott ki a két oldalon, a december elején már hazánkban is látható Farkasok völgye: Irak című film. A film megesett sérelmet – a 2003 nyarán "zsákos-eset"-ként elhíresült furcsa közjátékot- dolgozza fel, melyben az egyik legnépszerűbb török filmhős Polat Aldemar hollywoodi sémáknak megfelelően, egyetlen pisztollyal köszörüli ki a török hadsereg becsületén esett csorbát. Az ellenfél ezúttal éppen Amerika. A film Törökországban több mint négymillió nézőt vonzott a mozikba, és prominens politikusok nyilatkoztak róla elragadtatva, ám a határon kívül heves vitákat keltett. Németországban Stoiber, bajor kancellár egyenest be akarta tiltatni a nyugatellenes "gyűlöletfilmet", a politikusok többsége azonban ezt a szólásszabadság megnyirbálásának tartotta volna, különösen a karikatúrabotrány után.
A Farkasok völgye: Irak mindezek ellenére, vagy mindezekért tarol: csak Németországban kétszázezren nézték meg az első tíz napban. A világ szeme most Amerikán. Gúnyos nyelvek szerint, ha az Akadémiának lenne humorérzéke, Törökország egész biztosan a külföldi Oscar-indulók sorában is képviseltetné magát. ■

Forrás: Best-Hollywood

hozzászólások (0)

további hírek

Sniper Elite 4 sztori trailer

Mi történt Olaszországban 1943-ban?

Renoir videoteszt

Kipróbáltuk az oldalnézetes noir platformert.

Regisztrálj a Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands zárt bétájára!

Egyelőre keveset tudni a bétáról, de várhatóan a következő hónapokban rajtol majd el.

JátszóDome: Shadow Tactics - Blades of the Shogun #2

Nézd meg az első küldetés befejezését.

Készül az Uncharted: The Lost Legacy

Chloe Frazer kalandjaival folytatódik a Naughty Dog szériája.