Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

DVD kalózt fogtak Miskolcon

A nyomozók egy illegális DVD-ket árusító csapatot fogtak el.

2007.02.09. 10:45 | szerző: Dino | kategória: Egyéb

2006 decemberében eljárás indult egy emődi fiatalember ellen, aki filmekkel üzletelt. A Miskolci Városi Kapitányság nyomozása fényt derített egy sokszorosító hálózatra. A fiatalember és három társa a Miskolci Egyetem területén 5 ún. „fénymásoló üzletet” üzemeltettek, ahol valójában kalóz DVD-ket értékesítettek: papírtokban 400, műanyag tokban, színes borítóval 700 forintért árulták az illegálisan másolt s sokszorosított termékeket. A fiúk e-mail megrendelésre postai utánvéttel is vállaltak szállítást.
A miskolci nyomozók a napokban razziáztak a fénymásoló üzletekben, majd házkutatást is tartottak a négy fiatalember lakásán, melynek során megtalálták a forrásokat is: a fiatalemberek egy ún. DVD-labort (másolóüzemet) működtettek, ahonnan a rendőrök 2940 db optikai lemezt, egy számítógépet, egy laptopot, egy 600 Gbyte kapacitású merevlemezt, színes, fénymásolt borítókat és nem utolsó sorban 6 db DVD-írót foglaltak le. A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy a kalózterjesztők fájlcserélő rendszerekről jutottak a filmekhez.
A kis filmterjesztési vertikum - cseppben a tengerként - mutatja a magyar kalóz filmpiac jellemzőit. Fiatalok, egyetemisták, a P2P hálózatokból filmet szereznek, és nyerészkedésre használják – széles nyilvánosság előtt, alig titkolva. Miskolc és az egyetem nem először kerül a szerzői jogi bűncselekményekről szóló hírekbe. A helyi rendőrök speciális szerzői jogi és informatikai/internetes ismereteikkel több ügyet is felderítettek már. A Miskolci Városi Kapitányság élen jár a hazai kalózkodás elleni küzdelemben, s számos, igen bonyolult eset felgöngyölítése is nekik köszönhető.
Hazánkban minden 10 DVD-ből 8 hamisítvány vagy másolat, s mintegy 800.000 ember használja a fájlcserélő rendszereket, melyek túlnyomó többsége illegális zene- film- játék- és egyéb software tartalmat kínál a felhasználók számára. ■

Forrás: ASVA

hozzászólások (0)

további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.