Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mobil

Nokia - cél az energiatakarékosság

Elkészültek az első, takarékos telefonok.

2007.05.15. 17:43 | szerző: Retee | kategória: Mobil

A Nokia bemutatta első olyan mobiltelefonjait, amelyek a feltöltéskor figyelmeztetik a felhasználókat, hogy ne hagyják a hálózatra csatlakoztatva töltőiket. Mintegy 85 ezer otthon villamosenergia-ellátására elegendő energia takarítható évente meg azzal, hogy a mobiltelefon-tulajdonosok töltőiket kihúzzák a hálózatból. A figyelmeztető szolgáltatás először az új Nokia 1200, az 1208 és az 1650 készülékeken lesz elérhető, majd a finn cég teljes termékskálájában megjelenik. A Nokia környezetvédelmi ügyekért felelős alelnöke, Kirsi Sormunen elmondta:
„A mobiltelefon által felhasznált villamosenergia mintegy kétharmada elvész, hogyha a feltöltött mobiltelefont a töltőről ugyan levesszük, de a töltő a konnektorban marad. Szeretnénk csökkenteni ezt a veszteséget, és a töltőink által felhasznált energiamennyiséget is az abszolút minimumra szeretnénk leszorítani. Az új figyelmeztetők fontos szerepet játszanak e célkitűzésünk megvalósításában azzal, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a töltők kihúzására.”
A figyelmeztetők telepítése egyike azon környezetvédelmi kezdeményezéseknek, melyek 2007-es megvalósítását a Nokia vezetésével a mobiltelefon-gyártók egy megállapodás keretében elvállalták. A finnek a gyártók közül elsőként építik be készülékeibe a figyelmeztetőket. Tavaly a vállalat legújabb töltői megkapták az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency, EPA) Energy Star díját. A 2005 óta használt töltők messze túlteljesítették az EPA kritériumait, hiszen az Energy Star-normáknál 50-70%-kal kevesebb villamosenergiát fogyasztanak, emellett a legmagasabb európai uniós követelményeknek is megfelelnek. A Nokia célkitűzése tovább csökkenteni töltőinek energiafogyasztását. A telefonhoz már nem csatlakozó, de a konnektorban hagyott töltő által felhasznált energia mennyiségét 2010-ig további 50%-kal kívánja csökkenteni. ■

hozzászólások (0)

további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.