Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

Péter Nyúl szülőanyja a filmvásznon

Miss Potter írónőt Renée Zellweger személyesíti meg a filmben.

2007.05.26. 15:50 | szerző: Retee | kategória: Mozi

1893-ban jelent meg az első Nyúl Péter mese, amely folytatásaival együtt az évtizedek során bejárta az egész világot: 30 nyelven, 80 millió példányban fogyott. Készült belőle mesefilm és animációs sorozat, ám a keretben mozgó figurák szülőanyjának, Beatrix Potternek megismeréséig több mint egy évszázadot kellett várnunk. Chris Noonan rendező (Babe) most Renée Zellwegerrel és Ewan McGregorral elhozza nekünk a nagy mesélő történetét. Az angol-amerikai romantikus film páratlan korrajz a XX. század elejének Angliájáról. Miss Potter igazi multitálentum volt, vonzotta a természettudomány, a festészet és mindeközben lelkes természetvédőként is helytállt. Ám olyan korban élt, amikor mindenki azt várta egy nőtől, hogy egy jó házasság reményénél több gondolatot ne tápláljon, az otthon nyugalmában maradjon. A mesemondó azonban fantasztikus bátorsággal szembeszállt a kor elvárásaival. Potter a Nyúl Péter és barátait egyik ismerőse beteg kisfiának felvidítására ötlötte ki, és maga sem gondolta, hogy ezzel későbbi kiadójának legkeresettebb írója lesz. 23 mesekönyvet készített összesen, amelyek a mai napig nem kerültek le a boltok polcairól. Ám e hatalmas sikerig nagyon hosszú és rögös út vezetett. Beleszeretett szerkesztőjébe, aki nem illett hozzá a kor és a szülők elvárásai szerint, s ezzel tovább feszegette a társadalmi-etikai határokat. Miss Potter írónőt Renée Zellweger személyesíti meg a valóság ihlette filmben:
„Megértettem, hogy a neveltetése miatt vált olyan nővé, amilyenné – nyilatkozta az Oscar díjas színésznő. – Megértettem, miért lett egyre tartózkodóbb. A szülei elvágták őt a világtól, azoktól az emberektől, akik inspirálhatták volna. Ezért bizonytalanná, szégyenlőssé vált. Szüksége volt hát ezekre a figurákra, hogy általuk kifejezze mindazt, amit nem mondhatott ki. Hihetetlenül elkötelezett és eszes nő volt, mégis kevés ember ismeri őt!"
A filmet követően ez már nem így lesz. Beatrix Potter lebilincselő életútját immár a magyar nézők, és olvasók is megismerhetik. Csalódások, harc a kishitűek ellen és szenvedélyes szerelem az SPI legújabb filmjében. ■

hozzászólások (0)

további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.