Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

NVIDIA Tesla - GPU-k a nagy számításigényű feladatok szolgálatában

Biológiai, orvosi és egyéb kutatásokban is segítenek az NVIDIA grafikus processzorai.

2007.06.21. 17:48 | szerző: Dino | kategória: Hardver

Az NVIDIA mérnökei rájöttek, hogy az igen nagy teljesítményt nyújtó grafikus processzoraik más célokra is felhasználhatók, mint videokártyákban a grafikai megjelenítésre, és előálltak az NVIDIA Tesla családdal, melynek segítségével kutatók akár otthonukban is elérhetnek szuperszámítógépi teljesítményt egy-egy projektjükhöz. A számítási célokra kialakított GPU család PC-ktől egész szervercsoportokig biztosít megoldást, jelenleg az alábbi lépcsőkben:

    • NVIDIA Tesla GPU számítási processzor - a PC-be helyezhető kártyán 128 párhuzamos processzor fut egyetlen GPU-ban, akár 518 gigaflops párhuzamos számítási teljesítményt biztosítva. A kártya nagyteljesítményű CPU mellett használható.
    • NVIDIA Tesla asztali szuperszámítógép - PCI-Express felületen a PC-hez vagy munkaállomáshoz illeszthető, két Tesla GPU-t tartalmazó rendszer. Több ilyen összekapcsolásával akár 8 teraflops számítási teljesítmény érhető el.
    • NVIDIA Tesla GPU számítási szerver - Az 1U méretű szerverházban akár nyolc Tesla GPU kaphat helyet, több mint 1000 párhuzamos processzort biztosítva a számításokhoz.

    A Tesla processzorok a C programozási nyelv segítségével programozhatók az az NVIDIA CUDA fejlesztői környezetének segítségével. A CUDA egyszerűsíti a fejlesztést és az adatfeldolgozás párhuzamosítását. A Tesla felhasználási területe igen széles, biológiai, geológiai, orvosi kutatások során egyaránt használható a különböző számításigényes folyamatok során. ■

hozzászólások (0)

további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.