Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Gamerekre is hajt az adatmaffia

Hússzor annyit ér egy World of Warcraft azonosító, mint egy hitelkártyaszám.

2008.11.14. 17:39 | szerző: Retee | kategória: Egyéb

Egy hitelkártyaszám fél dollár, egy World of Warcraft azonosító minimum tízdolláros áron forog a feketepiacon. Extrém esetben többezer dollárt is hajlandóak a fanatikusok kiadni azonosítókért és jelszavakért. A Symantec felméréséből kiderül: a megkérdezettek 16 százalékának lopták már el a játékhoz szükséges jelszavát. Érdemes tehát a biztonsági szoftvert a játék közben is bekapcsolva hagyni.
2007 második félévében az ötven legkártékonyabb vírus nyolc százaléka célozta az online játékosokat. Van tehát miért aggódni – ezt támasztja alá a 2008-as Games Conventionon készített Symantec kutatás is. Eszerint a megkérdezettek 16 százalékának lopták el a játékhoz szükséges jelszavát, harmaduk (31%) pedig a jobb teljesítmény és a nyugodtabb kikapcsolódás reményében előszeretettel kapcsolja ki a vírusirtót és a tűzfalat játék közben. A leggyakoribb támadási forma még mindig a phishing. A célzott adathalászat esetén egyes bűnözök már nem csak a bankszámlákat szeretnék megcsapolni, hanem kifejezetten a játék során használt azonosító kódokat akarják ellopni. Szintén egyre népszerűbb és legalább olyan hatékony az un. drive-by downloads módszer: az ilyen támadás tulajdonképpen a kémprogramokra, vírusokra és minden olyan kártevőre használatos, mely a felhasználó tudta nélkül, észrevétlenül telepedik a gépére egy weboldal meglátogatása, e-mail elolvasása, vagy megtévesztő pop-up ablakra kattintás után. A közösségi média oldalak, mint amilyen a Facebook vagy a Myspace szintén egyre kedveltebb vadászterülete a bűnözőknek, hiszen itt koncentráltan kereshetnek egy-egy célcsoport után. A Facebookon-on például a WoW rajongói csoportnak jelenleg 68 906 tagja van és az itt fellelhető adatokat a bűnözők könnyűszerrel használhatják fel arra, hogy újabb potenciális áldozatokat gyűjtsenek.
„Mindössze az oldalon fellelhető e-mail címeket kell begyűjteni és máris mehetnek a személyre szabott levelek."
Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke ezért az alábbiakat tanácsolja: bármilyen exkluzív ajánlatot is ígér például egy e-mail, sohase adjuk ki a jelszavunkat, hisz ez egyetlen valódi ajánlatnál sem szükséges. Ajánlatos, hogy ne csak egy vírusirtó, hanem komplexebb védelem fusson a gépen (tűzfal stb.), és ezeket a játék alatt se kapcsoljuk ki. És persze: némi egészséges bizalmatlanság sohasem árt. ■

hozzászólások (0)

további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.