Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Bulvár

A játékosok hamarabb halnak - támadások kereszttüzében a brit egészségügyi kampány

A számítógépes játékszakma képviselői kritizálják a hirdetést.

2009.03.09. 17:53 | szerző: Dino | kategória: Bulvár

A napokban indult el a brit médiában a British Heart Foundation, a Cancer Research UK és a Diabetes UK szervezetek közös kampánya, a Change4Life, melynek egyik hirdetésében egy kisfiú ül a kanapén, kezében egy PlayStation kontrollerrel. A nagybetűs felirat pedig mellette a következő: "Risk an early death, just do nothing.", azaz szabadon fordítva: "Ne tégy semmit, halj meg korán." A számítógépes játékipar szereplői azonnal egyfajta lázadásba kezdtek a kampány ellen, hiszen a hirdetés azt sugallhatja, hogy a játékok korai halált eredményezhetnek, és ez igen negatív fényben tünteti fel a számítógépes játékokat. A brit kormány egészségügyi részlege a kampány védelmére kelt, és azt állítják, hogy minderről szó sincs, a kampány célja, hogy a megfelelő testmozgás szükségességéről tájékoztassák az embereket, mivel egy kutatás szerint 10 gyerekből 9-nél van meg a kockázata annak, hogy egészségtelen mennyiségű zsír halmozódik fel szervezetükben, ami felnőttkorban szívelégtelenség vagy akár rák miatti halált is okozhat. (A kampány egy másik hirdetésében nyíltabban jelzik az egészségtelen táplálkozást: egy kislány majszol süteményt.) A játékfejlesztőket képviselő Tiga szervezet a reklámokat felügyelő Advertising Standards Authority felé tett panasz, mivel szerintük a hirdetés sérti a szigetországban a játékiparban dolgozó 30 000 embert, leginkább közülük azt a tízezret, akik közvetlenül játékfejlesztéssel foglalkoznak. Hasonlóan panaszt tettek vagy kritizálták a kampányt más brit szakmai szervezetek (pl. a brit eladási toplistákat összeállító ELSPA), továbbá szaklapok és lapkiadók (MCV, Future Publishing), valamint játékkiadók is (például a Sega, az Atari, a Codemasters és a Konami). Mint egyikük megjegyezte, valószínűleg nem fogunk hasonló üzenetű hirdetésben egy fotelben ülő, könyvet olvasó gyereket látni. Egyúttal a Sony is jogi lépéseket foganatosított a kampány miatt, mivel állításuk szerint nem kérték az engedélyüket, hogy az ő kontrollerük jelenjen meg egy ilyen hirdetésen. ■

hozzászólások (6)

Corvus5
Corvus5 2009.03.09. 19:51
Vihar egy kanál vízben, avagy a bolhából elefántot eset.
Indigo
Indigo 2009.03.09. 19:52
Nevetséges. Túl van lihegve az egész...
Gerry
Gerry 2009.03.09. 19:54
Jajj...istenem... Remek ez az eszmefuttatás, de mi köze van a témához? Az említett kampányban pusztán arra céloznak, hogy a mozgásszegény életmód növeli számos betegség kockázatát, ez pedig egy igen régóta elfogadott tény, amit a hsz-ed végén magad is elismersz. Lehetett volna a tv előtt ülő kölköt a képre rakni, de mindez vajmi keveset számít a mondanivaló szempontjából.
(Amit pedig nagy bölcsen úgy ámblokk az "angolokról" írsz, az meg már ordít a hülyeségtől. De örülök, hogy a Stalker-t ebbe is bele tudtad szőni :D )
109
109 2009.03.09. 20:10
"Oroszsrác" kicsit rajta maradt egy stalker nevű játékon...
A képpel kapcsolatban: elég nagy bakit lőttek ezzel a kampány szervezői
most a nyakukba kapnak egy halom panaszt és pert
lehet maradni kellet volna a "gyerek nézi a tv-t" verziónál de ha ps kontrollert felismerhetően belerakták akkor kinézem belőllük hogy ebben az esetben meg a HBO felirat maradt volna a képernyőn
kedves marketingesek íme egy remek példa mit NE tegyünk bele reklámkampányunkba

"Oroszsrác" !
"sokkal jobb hogyha a játékban élem ki egy kreált személyen az agressziomat"
ööööö...nem biztos...várjál csak...NEM megint benézted
az lenne a jó ha kimennél focizni a spanokkal és ott vezetnéd le nem pedig azt élveznéd hogyan ölsz meg embereket virtuálisan lássuk be..
Dzsekszon
Dzsekszon 2009.03.10. 11:00
A britek mire nem fogták még rá azt, hogy túlsúlyosak? :D
további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.