Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Bulvár

Feljelentette az ASVA az Indexet

A március 31-én megjelenő cikk és letöltési lehetőség nem nyerte el az ASVA tetszését.

2009.04.02. 14:39 | szerző: Retee | kategória: Bulvár

Felháborodtak a jogvédők a pár napja az Indexen megjelenő “Megavideo Hollywood sírját ássa” című cikken, mivel a lap direkt linket kínál három, jogsértő módon az internetre felhelyezett filmhez. Magyarország legnagyobb portálja büncselekményt követ el – véli Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) igazgatója. Az index.hu-n 2009. március 31-én publikált „A Megavideo Hollywood sírját ássa” című, „anarki” által jegyzett cikk ugyan pontosan leírja, hogy a filmek feltöltése bűncselekmény („Végül a zene- és filmletöltés a most érvényes magyar törvények szerint legális [13], de feltölteni nem szabad, mert az már megosztás, és minimum pénzbüntetéssel jár. Ha meg üzletszerű, és legalább félmilliárdos kárt okoz, akkor 2-8 év börtön [14].”), de ezzel mit sem törődve, direkt linket kínál három, jogsértő módon az internetre felhelyezett filmhez is, melyeket olvasás közben akár meg is nézhet és le is tölthet az olvasó. (Hogy hogyan, ahhoz a cikk pontos használati utasítást is ad). „Márpedig a közvetlen link nyújtása jogi értelemben feltöltésnek minősül!” – mutat rá Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) igazgatója, majd hozzáteszi: „A cikkben egyébként szó esik az üzleti modellekről is, s lévén az index.hu profit orientált médium, nem kizárható, hogy ez a kis „malőr” nem látogatás-növelő célzattal, szándékosan történt!” Bár a linkeket a portál azóta eltávolította, az ASVA ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz, és valószínűsíti, hogy a sértettek polgári úton is igényt tartanak majd kártérítésre. ■

Forrás: ASVA

hozzászólások (10)

tibi6893
tibi6893 2009.04.03. 13:21
Nem, sőt, én nem is bánom hogy szétperelik az indexet, remélem sikerrel járnak :P.
(De tényleg.....)
drdani
drdani 2009.04.03. 13:23
abszolut. én se értem, mire ez a nagy felháborodás.
Indigo
Indigo 2009.04.03. 15:23
Nem hiszem, hogy ezzel a szándékos károkozás volt a cél, ezt azért beláthatná ez a szarházi banda is. De nem, megint elefántot csinálnak a bolhából, pitiánerkednek, pereskednek, és a végén megdícsérik magukat, hogy megint jól megvédelmezték a győzike meg a tnt meg egyéb hulladék előadók szerzői jogait, aztán jól szétosztják a munkámhoz szükséges pendrive és a fényképezőgépembe szükséges sd kártya adóját semmirekellő előadóknak. Meg persze magukat is jól megjutalmazzák ezek az igazság bajnokai.
Indigo
Indigo 2009.04.03. 15:24
Majd megérted, ha nemsokára drágulni fog még több adathordozó, és azt a saját keresetedből kell kicsengetni, gyakorlatilag a semmiért. Vagy jó ez így neked?
Indigo
Indigo 2009.04.03. 15:25
Miért is? Tudsz erre valami értelmes magyarázatot adni, vagy egyszerűen csak ostoba agy?
további hírek

Hivatalos - Jön a The Last of Us: Part II!

Elképesztően zseniális előzetes! Folytatódik Joel és Ellie zseniális kalandja!

9 perc Prey

A rövidke előzetes után egy jóval tartalmasabb is érkezett a The Game Awardsról.

Tartalmas öt percben a Mass Effect: Andromedáról

Akció, felfedezés, dialógus, nyomozás és autózás, mind egy trailerben.

Death Stranding trailer a The Game Awardsról

Hideo Kojima nyerte az Industry Icon díjat, köszönetképpen pedig új előzetest villantott készülő játékából.

Várható megjelenések - 2016. december

Bár lecsengett az őszi főszezon, az utolsó hónapra is jutott néhány ígéretes premier.