Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dome

Dome7 - a magyar net hőskora: a netkód

Az ICQ után a jó öreg netkód, és a Dial-Up kerül terítékre.

2009.12.01. 17:11 | szerző: Retee | kategória: Dome

Új sorozatunkban picit a múltba révedünk, méghozzá a magyar net múltjába, azokba az időkbe, mikor még párnával szorítottuk le a túl hangosan sipítozó modemet, és mikor a CS-ben még menőnek számított a 200 alatti ping. Bár a net, és a magyar net is a 90-es években kezdett el ismerkedni az egyszerű felhasználókkal, mégis, a 2000-2004-es időszak volt az, melyben a legtöbb technológia, irányzat és program belépett az életünkbe. Még álmainkban sem létezett Youtube, Wiw, Facebook, Twitter – volt viszont végre webes böngészés, Mirc, ICQ, 777sms, netkód lopás, és persze PC Dome is. Egyesek iszonyatosan nagyokat szakítottak, talán a teljes internetet átalakították, hogy aztán egy szerencsétlen véletlennek, vagy apróságnak köszönhetően végleg eltűnjenek. De akik ott voltak, máig emlékeznek rájuk, akik pedig nem, nos, ők most megismerkedhetnek velük.

Manapság, ha a netre akarunk csatlakozni, semmi különöset sem kell tennünk érte, általában elég elindítani a gépet, és a háló máris tágra nyílt karokkal vár ránk. De nem volt ez mindig így, jó pár éve ugyanis még a legtöbb user – tetszik, nem tetszik – a 18 óra eljövetelében látta a földi megváltás kiteljesedését, persze nem véletlenül. A kezdetek azonban jóval messzebbre nyúlnak, hisz a 90-es évek végén sokkal bonyolultabb volt az internet gépre csalogatása. Először is szükségeltetett egy modem (belső, külső), aztán pedig egy netkód is, mely ekkor még nem biztosított korlátlan hozzáférést a világhálóhoz. Ekkoriban még órákban mérték a kód felhasználhatóságát, s bizony, aki gyakran kívánta a böngészőjét elindítani, annak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia.

Később aztán, ahogy terjedt az ige, és a technológia is fejlődött, a szolgáltatók is váltottak, azaz a hozzáférés elvileg korlátlan időt és adatmennyiséget engedélyezett – csak épp a telefonszámla megérkezte után kinyírták az embert, ha nem vigyázott. Így aztán hatalmas örömmel fogadta a hazai netes társadalom az akkor még Matáv néven szereplő társaság akcióját, a 150 forintos kedvezményt. Ez annyit jelentett, hogy aki hétköznap 18 óra, illetve hétvégén 15 óra után jelentkezett fel a netre, annak mindössze 150 forintig számlázott a Matáv, ezzel egész emberi árakon tartva a költségeket.

A problémát csak azt jelentette, hogyha megszakadt a kapcsolat – és megszakadt -, akkor a számlázás ismét elkezdődött. A szakadás ellen nem sokat lehetett tenni, mivel sokszor nem is egyedül használta a delikvens a kódját, amely így jóval instabilabbá vált, mint amúgy. Na jó, mondjuk ki, a kétezres évek elején fél Magyarország inkább „lopta” a hozzáférést, mint vette, hisz az akkor még elég butácska szolgáltatók elkövették azt a hibát, hogy egyszerre többen is feljelentkezhettek egy kóddal. Ennek eredményképp egy-egy kóddal néha a fél város bőszen szörfölt a neten, a felvilágosultabb userek pedig 4-5 hozzáférésből is válogathattak a csatlakozás előtt. De az igazság az, hogy nem volt ebben semmi rosszindulat, mert ha valakinek problémát okozott, hogy a fizetett acc-át többen is használják, akkor egyszerűen megváltoztatta. Az online ismerősök pedig nem tartották meg maguknak a megszerzett skalpokat, hanem továbbadták ismerőseiknek – egyszerűen csak mindenki online akart lenni, és máshogy nem feltétlenül ment. Persze kivételek is akadtak...

Szerencsére az idő múlásával megérkeztek az ingyenes szolgáltatást kínáló cégek is: a Kiwwi országszerte, míg a Freestart csak a fővárosban nyújtott fizetésmentés hozzáférést, de már ez is sokat lendített a hazai állapotokon, melyben még nem sokan tudtak az internetről. Jellemző példa, hogy feltűnésük után több (offline)újság is nyereményjátékot hirdetett, melynek győztesét „Ingyenes netkóddal” díjazták – aztán emberünk kapott egy Kiwwi elérést… Mikor pedig a Matáv bejelentette a Mindenkinek kedvezményét, amiért havi 4 ezer forintot kellett fizetni, és cserébe az említett időszakokban ingyen netezhettek az előfizetők, robbant a hazai háló, és elérkezett a Dial-Up-os internet magyarországi fénykora. Ennek azért voltak árnyoldalai is: 17:59-kor csillogó szemek vizslatták az órát, hogy mikor a kismutató a 18-as (6-os) számra ér, egyből kattinthassanak, aztán pedig erős anyázás keretében utasítsák el a modem foglalt jelzését. A vonalak ugyanis elképesztő mód túlterhelődtek 18 és 21 óra között. De tény: ekkoriban kezdtek megtelni a fórumok, chatszobák, honlapok userekkel, mert a MindenkiNet már tényleg megfizethető alternatívát nyújtott az internetre.

És ő is vetett neki véget. Az első körben még az óriásira nőtt tiltakozás hullám megállította a Matávot, később azonban már semmi sem használt, és 2002 közepén végleg leállt a népszerű csomag, csak úgy, mint a 150 forintos kedvezmény. Utólag vicces, akkoriban nem volt az: az emberek a chateken, fórumokon, e-mailban búcsúzkodtak az utolsó napokon online ismerőseiktől, reménykedve abban, hogy később még vissza tudnak térni az internetre, és igen derekasan szidva a Matávot. Dráma volt.

Ugyanakkor az is igaz, hogy amit akkor még senki sem látott, vagy hitt, mégis megtörtént: ez a döntés alapozta meg a szélessáv elterjedését. Első lépésben persze szellemvárakká alakultak a népszerűbb oldalak, hisz a magyar netezők bő fele egy időre tényleg beszüntette online ténykedését – csakhogy aki akkor már hónapok, évek óta szörfölt, annak könnyebb volt elméletben leszoknia a netről, mint gyakorlatban. Így aztán szép lassan mindenki megoldotta magának a problémát, előbb-utóbb apuc-anyuci is belement a kábel/ADSL előfizetésbe, és a boldog user immár jóval gyorsabb nettel térhetett vissza az online közösségekbe.

Mára persze szinte teljesen kihalt a Dial-Up, bár ingyenes netkódok még mindig léteznek hozzá, de az már tényleg csak e-mail nézéshez elég. Meg a nosztalgikus modemfüttyük megidézéséhez. ■

hozzászólások (0)

további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.