Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

3D-s játékok jönnek?

A nagyobb gyártók egyelőre bizonytalanok a 3D megítélésében; a Battlefield Bad Company 2 3D-s patchet kaphat.

2010.05.19. 15:23 | szerző: Retee | kategória: Játék

Az Avatar óta középpontba került a 3D-s technológia, melyre úgy tűnik, hogy egyre nagyobb az igény - legalábbis a mozikban. Természetesen egy ilyen újítás kapcsán kihagyhatatlanok a játékok, melyeknél már komolyan tervezik a jövőt, azonban a gyártók közül többen is bizonytalanok ennek megítélésében. Mert míg a Sony kimondottan lelkes, addig a Microsoft és a Nintendo már kevésbé optimista.
Gyakorlatilag elkészült a technológia az Xbox 360-hoz, azonban bennünk komoly kétségek élnek azzal kapcsolatban, hogy vajon a játékosok valóban érdeklődnek-e iránta - mondták el a Microsoft részéről.
Azt pedig több cég is felvetette, hogy a jelenleg még kiforratlan újítás kapcsán a szükséges szemüvegek akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Az Avatar esetében ugyanis sokan panaszkodtak arra, hogy a túl sokáig viselt 3D-s szemüveg után szédültek, hányingerük volt és fájt a fejük. És míg a mozikban lévő, polarizációs megoldást alkalmazó szemüveg passzív, az otthoni 3D-hez jelenleg használt LCD shutteres megoldás aktív, azaz folyamatosan villódzó LCD kijelzők takarják el felváltva a szemeket, így az érzékenyebb szeműek esetében még megerőltetőbb lehet.
Az NVIDIA már kifejlesztette saját technológiáját a 3D megjelenítésre (3D Vision néven), egyes videokártyáihoz LCD shutteres szemüvegeket is mellékelnek már. Ennek - és a videokártya driverének - segítségével a PC-s játékok százait képes 3D-ben futtatni (teljes lista az NVIDIA oldalán olvasható) egy megfelelő - 120 Hz-es - monitoron. Mint elmondták, egyes stílusoknál - főképp FPS-ek esetében - a dimenzió adta kissé eltérő látásmód és a nagyobb mélységek érzékelése kimondottan sokat változtathat a játékmeneten. Végezetül azt is hozzátették, hogy mindez a fejlesztőkre sem hárít plusz munkát, mivel az NVIDIA 3D Vision gyakorlatilag helyettük készíti el a szükséges módosításokat a kép megjelenítésekor.
De hasonló véleményre jutottak a DICE csapatánál is, ahol arról beszéltek, hogy akár a mostani, akár egy másik megoldással, de szeretnék a Battlefield Bad Company 2-t 3D-s patch-csel ellátni a közeljövőben.
A pro és kontra érvek mellett azonban egy tényező biztos, hogy komolyan hátráltatja a technológiát, méghozzá az ár. A 3D-s megjelenítéshez ugyanis 120 Hz-es monitor/TV szükségeltetik, mely egyelőre elég drága (legalábbis ha nem CRT-ben gondolkodik valaki), és persze a szemüveget sem adják ingyen. ■

hozzászólások (1)

Lacee86
Lacee86 2010.05.19. 17:10
Sztem ez a 3D-s dolog 4-5 év múlva fog komolyabban terítékre kerülni. Addig csak próbálkozgatások, fejlesztgetések lesznek nagyon szűk rétegnek.
további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.