Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

Az NVIDIA definiálta a 3D PC-t

A mozik után az otthoni számítógépeket is meghódíthatja a három dimenzió.

2010.06.01. 08:30 | szerző: Dino | kategória: Hardver

Nagyon rákaptak a hardveres és konzolos cégek a 3D-re, sorra jönnek a hírek a különböző három dimenziós megjelenítést támogató eszközökről és szoftverekről. Ezúttal az NVIDIA tett újabb lépést, és Computexes sajtótájékoztatóján definiálta a 3D PC fogalmát. Ez lehet egy asztali vagy hordozható gép is, a lényeg, hogy megfeleljen az alábbi három elvárásnak:

  • Legyen hozzá ún LCD-shutteres (azaz a két szemet gyors ütemben felváltva eltakaró) 3D szemüveg (mint például az NVIDIA 3D Vision készletében található szemüveg).
  • 120 Hz-es frissítést biztosító kijelző tartozzon hozzá - egy LCD monitor, egy 3D-s projektor vagy TV, vagy egy notebook 3D-s LCD kijelzője.
  • A kijelző számára nagyfelbontású képet biztosító videochip legyen benne (értelemszerűen az amerikai gyártó a saját GeForce GPU-ját hozta fel példának).
   Bár még az elején vagyunk az otthoni "3D forradalomnak", nagyon úgy néz ki, hogy ez lesz a jövő. Aki tehát például épp gépcsere előtt áll, és jó pár évre előre szeretne gondolkodni, megfontolhatja, hogy a fenti szempontokat is figyelembe veszi (igaz, ehhez az átlagosnál jelenleg vastagabb pénztárca szükséges). Az NVIDIA javaslata, hogy a számítógépgyártók "3D PC" megjelöléssel lássák el azon gépeiket, amelyek megfelelnek a fenti követelményeknek. És hogy szerintük miért jó a 3D? Lássuk az érveiket!
  • Az NVIDIA 3D Vision technológia több mint 425 PC-s játékból varázsol igazi 3D-s képet monitorunkra.
  • Egyes gyártók, mint a Sony és a Fujifilm olyan digitális fényképezőgépeket dobnak piacra, amelyek alkalmasak 3D-s fotók készítésére, amelyeket egy 3D PC-n nézhetünk meg.
  • A weben is egyre több 3D tartalom várható, az NVIDIA az Adobe-val és Microsofttal együttműködve dolgozta ki a streamingelhető 3D videót, a YouTube-on például már 1000 felett jár ezek száma.
  • Nem utolsósorban pedig 3D-s filmeket is nézhetünk, ahogy majd érkeznek a Blu-ray 3D lemezek.

  A témáról további információ az nvidia.com/3DPC oldalon olvasható. ■

hozzászólások (19)

Dino
Dino 2010.06.01. 17:29
Germinator: Gondolom az egyfajta beetetés, hogy adnak egy olyan filléres dolgot, Te látod, hogy hú de jó dolog a 3D, és elgondolkodsz, hogy inkább 25-30ezres LCD shutteres szemüveg kéne, mert az az igazi. :)
Razor03
Razor03 2010.06.01. 18:08
De akkor csak van a papír szemüvegnek is valamilyen 3D-s hatása. Gondolom a papír változathoz nem kell speciális monitor.
goodboy007
goodboy007 2010.06.01. 19:09
Van, de az egész filmet vagy lilás-zöldes vagy kékes-piroas színezettel látod.
Látszanak a színek ugyan, de rohadtul zavaró a 3D-s hatást keltő két szín jelenléte. Szerintem fos, még akkoris ha 2k egy olyan szemüveg.
Hofi
Hofi 2010.06.01. 22:16
Én meg a közelébe se megyek a 3D-nek :-D Szemüvegben nézni valamit!? Még több szemüveges ember lesz.
.:[Kain]:.
.:[Kain]:. 2010.06.02. 16:29
és mi van, ha én egy ilyen nvidia-s szemüveggel megyek be az Avatarra? fogok látni 3D-t?
na persze tökmindegy, mert én lexarom az egészet, még a 2D is rontja a szemünket, ami még hidegen is hagy (psszt!), meg csak ezért nem fogok tízezreket perkálni, inkább a szemüveg árát hozzárakom az új videókártyára szánt pénzhez, már ha épp venni akarok;)
további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.