Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

Goethe varázslótanonca hamarosan a mozikban

Goethe művéből Jerry Bruckheimer és Jon Turteltaub készített filmet.

2010.07.07. 14:55 | szerző: helti | kategória: Mozi

Augusztus 5-én egy olyan történet kerül a magyar mozik vásznaira, melynek több mint 210 évet kellett várnia arra, hogy elnyerje mostani alakját.
Minden 1797-ben kezdődött, ekkor vetette ugyanis papírra Johann Wolfgang von Goethe Der Zauberlehrling című 14 versszakból álló költeményét. A történetet maga a tanonc narrálja végig, és meséli el, miként próbált mestere távollétében ő maga kezeket varázsolni egy seprűnyélre, hogy az megfoghassa azt a két vödröt, melyekkel egyébként neki kellett volna telemernie egy nagy kádat. A varázslat persze túl jól sikerül, s így a seprű nemsokára árvizet okoz.
Körülbelül 100 évvel később Goethe sztorija megihlette a francia zeneszerző Paul Dukast, aki egy 10 perces szimfóniát (L’apprenti sorcier) kanyarított a varázslótanonc kálváriájához. Ezután megint eltelt négy évtized, mígnem egy másik mester kezébe került az anyag. Ő volt Walt Disney, akit annyira elbűvölt a sztori és Dukas zenéje, hogy meg is tette azt készülő, Fantázia című 125 perces szkeccsanimációja fő tételévé. Disney-ék klasszikus zenékre animáltak, a tanoncot pedig nem is alakíthatta más, mint a cég fő figurája, Miki egér. A kész filmet 1940. november 13-án mutatták be a mozikban.
67 évvel később, 2007-ben a Walt Disney Pictures bejelentette, hogy Jerry Bruckheimer produceri felügyelete mellett és Jon Turteltaub (A nemzet aranya 1-2.) rendezésében, Nicolas Cage és Jay Baruchel főszereplésével, élőszereplős film készül A varázslótanoncból. Így Goethe egykori mágikus története az irodalom, a zene és az animáció után ezúttal játékfilmes köntösbe bújik.
Az alkotók nem szerették volna, ha túlsúlyba kerülnek a számítógépes trükkök: „Már az elején biztosak voltunk benne, hogy ez a film remek ötvözete lesz majd a CGI-nak és a mechanikus trükköknek.” – mesélte a legendás speciális effekt-szakértő John Frazier. – „Jon Turteltaub így szokott forgatni. Szereti, ha annyi benne az élőszereplős trükk, amennyi csak lehetséges, mindezt pedig később felturbózzuk egy csipetnyi számítógépes ráhatással. A ’60-as, ’70-es években minden mechanikus volt, ennél azért mi modernebbek leszünk, ám a túlzott CGI használata is veszélyes: a néző még a végén azt hiszi, hogy egy rajzfilmet néz. Fontos a megfelelő arányú elegyítés.” ■

Forrás: Fórum Hungary

hozzászólások (0)

további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.