Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Dome

Dome7 - Huszonöt éves a Super Mario

1985-ben jelent meg az első Super Mario játék, azzal a főhőssel, aki nevét egy tetemes tartozásnak köszönhette.

2010.09.13. 19:16 | szerző: Retee | kategória: Dome

Nincs is ember a földön talán, aki ne ismerné, vagy ne hallott volna Marioról, a lelkes kis olasz vízvezeték-szerelőről, aki a "Super" előtagot hivatalosan 1985-ben, azaz huszonöt éve kapta meg. Igaz, a szereplő már korábban is megjelent, úgyhogy emlékezzünk is meg történetéről picit:
Alkotója, a legendás Shigeru Miyamoto a Nintendónál kikötve azt vette a fejébe, hogy megdönti az akkoriban legyőzhetetlennek tartott Pac-Man sikerét, de legalábbis megközelíti annak szintjét. Ehhez viszont úgy gondolta, hogy sajátos, könnyen azonosítható karakterekre lesz szüksége, így először már jól ismert figurákat, például Popey-t akarta "megszerezni". Csakhogy a licencek közbeszóltak, s Miyamato hoppon maradt, így kénytelen volt saját terveinél maradni, melyek között egy Donkey Kong, illetve egy Jumpman (Mario) is szerepelt. Az első koncepció szerint amúgy a kis figura nem tudott volna ugrani, de mivel alapvetően ő csak "kiegészítő" hősként került volna be (és került is először 1981-ben) a Donkey Kongba, így ez egy ideig nem okozott problémát.
Igaz, ekkor még talán kevesen ismerték volna fel Mariót. A figura ugyanis a Jumpman átmenet után a Mr. Video nevet kapta, és az is maradt volna, ám... A játékot az USA-ba küldték, ahol is a helyi kirendeltség tetemes bérleti díjjal tartozott egy Mario Segale nevezetű úriembernek, aki épp akkor döntötte fel a bilit, s közölte, vagy fizetnek, vagy tűnés. A Nintendo emberei végül nagy nehézségek árán meggyőzték a tulajdonost, hogy hamarosan pénzhez jutnak és kiegyenlítik a tartozást, hálájuk jeléül pedig Mr. Video-t átkeresztelték "jótevőjük" nevére - Mariora. Érdekesség, hogy később maga Miyamato úgy kommentálta az esetet: "ha ez nem történik meg, akkor a figura valószínűleg sikerek nélkül tűnt volna el a föld színéről".
Az utolsó simítás pedig a karakter küllemét érintette: Mario eredetileg ugyanis asztalos volt, ám egy barátja meggyőzte a tervezőt, hogy a figura inkább vízvezeték-szerelőre hasonlít, így Miyamato itt is megváltoztatta elképzeléseit.
És ahogy már említettük, 1985-ben megérkezett az első, de nem az utolsó Super Mario játék, mely a videójátékok történetének egyik legnagyobb alakját teremtette meg.

Boldog Születésnapot!

hozzászólások (3)

VodevilX
VodevilX 2010.09.13. 22:59
Lehet hogy sokaknak, de nekem ez volt a NES legmeghatározóbb játéka, mondjuk nem csoda, nem volt olyan hatalmas a választékom, de mégis ez volt az igazi Mario! Bár még tartozom magamnak a jobb folytatások pótlásával, Super Mario Bros. 3, Super Mario World, illetve alkalom adtán a New Super Mario Bros. Wii-n.:-)
EnforcerHUN
EnforcerHUN 2010.09.13. 23:17
N64-en rongyosra játszottuk szinte az összes megjelenő Mario-t, és akkoriban más se volt csak Mario:P
Örökre a kedvencem marad:-D
Hofi
Hofi 2010.09.14. 19:36
Én egy kicsit régebbi kiadás vagyok, de nálam ez a játék valahogy kimaradt. Sose éreztem úgy, hogy látnom kell. Inkább a Giana Sisters.
további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.