Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Letölthető az Internet Explorer 9 béta verziója

Számos újdonságot hoz a Microsoft böngészőjének új verziója.

2010.09.15. 22:58 | szerző: Dino | kategória: Egyéb

Rendhagyó időpontot választott sajtótájékoztatójához a Microsoft hazai képviselete, este 7 órára ugyanis ritkán szokták hívni az újságírókat termékbejelentésre. A késői óra azonban nem volt véletlen. San Franciscóban zajlik ugyanis a Beauty of the Web elnevezésű Microsoft rendezvény, és ennek időpontjához kellett igazodni az itthoni eseményeknek is, hogy egy időben történhessen meg a bejelentés: mostantól letölthető az Internet Explorer 9 béta verziója.
A megújult böngésző kihasználja már a grafikus processzort is számítógépünkben, és a Windows 7 operációs rendszerrel még többet hozhatunk ki belőle (ezen kívül még Vistán futtatható az IE9 – mint megtudtuk, teljesen új alapokra helyezték az IE8-hoz képest a böngészőprogramot, amihez elengedhetetlen volt, hogy csak a két legutóbbi operációs rendszer alá dolgozzanak). A kezelőfelületet jelentősen átszabták, a képernyő jelentős részét a weboldalak megjelenítésére szánt terület tölti ki. Felül mindössze pár gomb maradt meg: a legnagyobb a vissza gomb, mert ezt használják a legtöbbet a felhasználók, mellette megmaradt az előre ugrás is, aztán következik a címsor (ami a OneBox elnevezést kapta, funkcióira még visszatérünk), tőle jobbra jelennek meg a lapok fülei, a jobb oldalon pedig a kezdőlap, kedvencek és eszközök menü ikonjai láthatóak. Persze ha a hagyományos menüsorra (File stb.) vágyunk, az Alt lenyomásával azt is előhívhatjuk. Eltűnt tehát többek közt a keresőmező, amit a fejlesztők felmérései szerint nem nagyon használtak, funkcióját viszont a OneBoxba integrálták. Tehát amellett, hogy ide írhatjuk az URL-eket, egyben keresőként is funkcionál, kiválasztva kedvenc keresőszolgáltatónkat annak első találatait rögtön az ablak alatt feldobja már a szavak beírása során (ez lehet például akár a Facebook keresője is amúgy, vagy egy könyvkereső).
Mint a Microsoft munkatársaitól megtudhattuk, az egyik fő célkitűzés a fejlesztés során az volt, hogy a böngészőben megjelenő weboldalak inkább úgy nézzenek ki, mintha önálló alkalmazások lennének. Ehhez kapcsolódóan Windows 7-ben számos extra funkció érhető el. A „rögzített weboldalak” lehetőséget használva a Windows tálcájáról lesznek elérhetőek kedvenc oldalaink, amelyet aztán elindítva a fejlécében az adott site-hoz igazodó színeket használó ablak nyílik meg. Ennél érdekesebb a „közvetlen menük” funkció: ha a weboldal kihasználja ezt a lehetőséget, a tálcán rögzített oldalhoz jobb gombra külön menü jeleníthető meg, ami a site főbb funkcióihoz ad követlen elérést.
A weboldalak minél gyorsabb megjelenítése érdekében továbbfejlesztették a HTML és CSS értelmezőt, újraírták a JavaScript engine-t és sok más változtatást eszközöltek még szoftveres téren, miközben a hardvert is minél hatékonyabban igyekszik kihasználni az IE9: ahogy már korábban említettük, a HTML5 megjelenítésének hardveres gyorsításához a grafikus processzort is igénybe veszi, ezzel tehermentesítve a CPU-t, de ha többmagos a processzorunk, akkor annak képességeit is kihasználja. Emellett a memóriafelhasználáson is javítottak.
Számos olyan szolgáltatást is bevezettek az Internet Explorer 9-ben, amelyek a felhasználó biztonságát hivatottak javítani. A letöltéseket a SmartScreen technológia vizsgálja (hasonlóan, mint a Norton Download Insightja), azaz a megbízhatósági besorolást az addig másoknál összegyűjtött adatok alapján vizsgálja. A plug-inek hibáira is figyel a böngésző: ha valamelyik modul betöltése 0,2 másodpercnél több időt vesz igénybe, erre felhívja a felhasználó figyelmét, és javasolja a plug-in kikapcsolását. A böngészőben megnyitott lapok mindegyike külön processzként, különválasztva fut, így ha az egyik bármi okból – például egy plug-in miatt – összeomlana, a többi megnyitott oldal érintetlenül marad.
Az Internet Explorer 9-ről további információk a www.beautyoftheweb.com weboldalon találhatók, ahonnan letölthető a béta verzió is. A végleges változat várhatóan 2011 márciusa környékén jelenik majd meg. ■

előző
következő
Letölthető az Internet Explorer 9 béta verziója
Letölthető az Internet Explorer 9 béta verziójaLetölthető az Internet Explorer 9 béta verziójaLetölthető az Internet Explorer 9 béta verziója

hozzászólások (0)

további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.