Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kultúra

Videojátékok az egyetemi könyvtárban

A Calgary Egyetem könyvtára videojáték-gyűjteményt kínál a hallgatóknak. Tanuláshoz. Komolyan.

2010.09.23. 13:25 | szerző: Playbahnosh | kategória: Kultúra

Voltak már hírek arról, hogy az iskolák miként vonják be a játékokat az oktatásba, például a Portal mint kötelező tanagyag, az egyetem ahol Starcraftal tanítják a nyersanyag-gazdálkodást vagy esetleg Japán, ahol RPG-vé változtak a tankönyvek. Most viszont egy teljesen új projekt látott napvilágot. A Calgary Egyetem könyvtárában ugyanis videojátékok kerülnek a polcra a könyvek mellé. A kezdeményezést Jerremie Clyde, az egyetem könyvtárának vezetője indította el és ha minden jól megy, a teljes gyűjtemény jövő év márciusában nyílik meg a hallgatók előtt.
A játékokat ugyanúgy lehet majd kölcsönözni, mint a könyveket de az új "multimédia szobákban" bent a könyvtárban is lehet majd kockulni. Clyde azt szeretné megértetni az emberekkel, hogy a videojátékok nem csak agyatlan öldöklésre és gyerekes szórakozásra valók, hanem oktatásra/tanulásra is olyan témakörökben, mint például a "történelem, procedurális retorika, ember-gép interakció és áldozatmentes járványtan". A könyvtárvezető szerint a hallgatók nem fogják rossz módon kihasználni a gyűjteményt, ami ha teljes lesz, az Ataritól a NES-en és PC-n át egészen a modern konzolokig tartalmaz majd játékokat. Elmondása szerint "a diákoknak már így is van elég módjuk az ökörködésre. Vannak játékok már iPhone-okon és más okostelefonokon, webes játékok, mint a Farmville, ezek már mind ott vannak. Ez a gyűjtemény nem igazán ad ezekhez hozzá... Mihelyst tanuláshoz és kutatáshoz kezded használni a játékokat, egy kicsi munkává válnak. Azon kapod magad, hogy keresztülvánszorogsz egy játékon miközben azt figyeled, hogy a készítők mit és hogyan oldottak meg, hogyan rendereli a fényeket a játék, és akkor már inkább gürcölés lesz, mint szórakozás."
Clyde szerint "Az emberek úgy fogják kezelni a [játékokat], mint a könyveket vagy dokumentumfilmeket". A videojátékokat "kifinomult médiaformának" tartja és meglepődését fejezte ki amiatt, hogy más egyetemeken még nem indítottak ilyen kezdeményezést. Clyde minden kritikára tud válaszolni és még a pénzügyi kérdésektől sem riad vissza, mondván a gyűjtemény még "fél százalékot" sem használ a könyvtár 8 millió dolláros költségvetéséből.
Bocs, de most mennem kell "tanulni" :) ■

hozzászólások (9)

Lacko
Lacko 2010.09.24. 09:16
Amit leírsz, az max a szépirodalomra igaz. A papír alapú tudományos könyvek el fognak tűnni, mert nem praktikus: az ember nem olvas el egy szótárat A-tól Z-ig és hasonlóan nem olvas szakirodalmat sem az elejétől a végéig: hanem keres benne. Elektronikusan egy pillanat megtalálni, amit keresünk, papíron percek/órák kérdése. Ezért a könyvtárak is szép lassan átalakulnak elektronikus könyvtárrá, ahol CD-k és DVD-k állnak a polcokon (a szépirodalmi könyvek mellett).. És ha már DVD-k ott állnak akkor miért ne állhatnának ott a régi játékok is.

Könyvtárba akkor megy az ember, ha egy könyv csak kicsi ideig kell, vagy már nem kapható, mert régi. Ugyan így vagyunk a játékokkal is.

Megj: az, hogy én - informatikus létemre - nem tudok helyesen írni, az még csak hagyján. De hogy egy könyvtáros se, az azért ciki.
joey0119
joey0119 2010.09.24. 09:51
Attól, hogy valaki kihagy egy betűt az nem azt jelenti, hogy nem tud helyesen írni!Gépeltem nem figyeltem oda!Ez egy fórum nem helyesírási verseny!
Érdekes a hallgatók 90% a papír alapú dokumentumokat keresi!Pl jegyzetek, tankönyvek,szakirodalom!
Nem mindenki kockul a számítógép előtt!Tudod sok ember nem szeret monitor előtt olvasni!

Megj.:A könyvtárak már átalakultak elektronikus könyvtárrá!De ettől eltekintve mégis több százezres papír alapú állománnyal rendelkeznek!
És vannak könyvek amik felbecsülhetetlen értékűek!nézzél szét a nagyvilágban, hogy milyen keresettek és szépek a könytárak!pl.:Svédország, Hollandia!
Lacko
Lacko 2010.09.24. 09:59
Na de az írásjelek után következetesen nem teszel szóközt. Az talán nem elütés.

Félreértesz egyébként: én teljesen a papíralapú könyvek barátja vagyok. Sokat olvasok és könyvtárba is járok. (Dolgoztam pl az Országos Széchenyi Könyvtárban is.) Tudom mi a szép. Na de azt állítani, hogy nincs helye az elektronikus tartalomnak egy könyvtárban, az a kockulás.
Kanduhrka
Kanduhrka 2010.09.24. 10:22
"Nem mindenki kockul a számítógép előtt!" Mennyiben másabb egy könyv felett görnyedni?
joey0119
joey0119 2010.09.24. 10:51
Én nem állítottam azt, hogy nincs helye a könyvtárban az elektronikus tartalomnak, csak ne szorítsa háttérbe a könyveket!
Na de a lényeg. hogy megértettem amit mondasz és ezt tiszteletben tartom!
szép napot!
további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.