25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kultúra

Videojátékok az egyetemi könyvtárban

A Calgary Egyetem könyvtára videojáték-gyűjteményt kínál a hallgatóknak. Tanuláshoz. Komolyan.

Írta: Playbahnosh 10 hozzászólás

Voltak már hírek arról, hogy az iskolák miként vonják be a játékokat az oktatásba, például a Portal mint kötelező tanagyag, az egyetem ahol Starcraftal tanítják a nyersanyag-gazdálkodást vagy esetleg Japán, ahol RPG-vé változtak a tankönyvek. Most viszont egy teljesen új projekt látott napvilágot. A Calgary Egyetem könyvtárában ugyanis videojátékok kerülnek a polcra a könyvek mellé. A kezdeményezést Jerremie Clyde, az egyetem könyvtárának vezetője indította el és ha minden jól megy, a teljes gyűjtemény jövő év márciusában nyílik meg a hallgatók előtt.
A játékokat ugyanúgy lehet majd kölcsönözni, mint a könyveket de az új "multimédia szobákban" bent a könyvtárban is lehet majd kockulni. Clyde azt szeretné megértetni az emberekkel, hogy a videojátékok nem csak agyatlan öldöklésre és gyerekes szórakozásra valók, hanem oktatásra/tanulásra is olyan témakörökben, mint például a "történelem, procedurális retorika, ember-gép interakció és áldozatmentes járványtan". A könyvtárvezető szerint a hallgatók nem fogják rossz módon kihasználni a gyűjteményt, ami ha teljes lesz, az Ataritól a NES-en és PC-n át egészen a modern konzolokig tartalmaz majd játékokat. Elmondása szerint "a diákoknak már így is van elég módjuk az ökörködésre. Vannak játékok már iPhone-okon és más okostelefonokon, webes játékok, mint a Farmville, ezek már mind ott vannak. Ez a gyűjtemény nem igazán ad ezekhez hozzá... Mihelyst tanuláshoz és kutatáshoz kezded használni a játékokat, egy kicsi munkává válnak. Azon kapod magad, hogy keresztülvánszorogsz egy játékon miközben azt figyeled, hogy a készítők mit és hogyan oldottak meg, hogyan rendereli a fényeket a játék, és akkor már inkább gürcölés lesz, mint szórakozás."
Clyde szerint "Az emberek úgy fogják kezelni a [játékokat], mint a könyveket vagy dokumentumfilmeket". A videojátékokat "kifinomult médiaformának" tartja és meglepődését fejezte ki amiatt, hogy más egyetemeken még nem indítottak ilyen kezdeményezést. Clyde minden kritikára tud válaszolni és még a pénzügyi kérdésektől sem riad vissza, mondván a gyűjtemény még "fél százalékot" sem használ a könyvtár 8 millió dolláros költségvetéséből.
Bocs, de most mennem kell "tanulni" :)

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

HOZZÁSZÓLÁSOK

joey0119
joey0119 [38]
Én nem állítottam azt, hogy nincs helye a könyvtárban az elektronikus tartalomnak, csak ne szorítsa háttérbe a könyveket!
Na de a lényeg. hogy megértettem amit mondasz és ezt tiszteletben tartom!
szép napot!
Kanduhrka
Kanduhrka [9380]
"Nem mindenki kockul a számítógép előtt!" Mennyiben másabb egy könyv felett görnyedni?
Lacko
Lacko [11510]
Na de az írásjelek után következetesen nem teszel szóközt. Az talán nem elütés.

Félreértesz egyébként: én teljesen a papíralapú könyvek barátja vagyok. Sokat olvasok és könyvtárba is járok. (Dolgoztam pl az Országos Széchenyi Könyvtárban is.) Tudom mi a szép. Na de azt állítani, hogy nincs helye az elektronikus tartalomnak egy könyvtárban, az a kockulás.
joey0119
joey0119 [38]
Attól, hogy valaki kihagy egy betűt az nem azt jelenti, hogy nem tud helyesen írni!Gépeltem nem figyeltem oda!Ez egy fórum nem helyesírási verseny!
Érdekes a hallgatók 90% a papír alapú dokumentumokat keresi!Pl jegyzetek, tankönyvek,szakirodalom!
Nem mindenki kockul a számítógép előtt!Tudod sok ember nem szeret monitor előtt olvasni!

Megj.:A könyvtárak már átalakultak elektronikus könyvtárrá!De ettől eltekintve mégis több százezres papír alapú állománnyal rendelkeznek!
És vannak könyvek amik felbecsülhetetlen értékűek!nézzél szét a nagyvilágban, hogy milyen keresettek és szépek a könytárak!pl.:Svédország, Hollandia!
Lacko
Lacko [11510]
Amit leírsz, az max a szépirodalomra igaz. A papír alapú tudományos könyvek el fognak tűnni, mert nem praktikus: az ember nem olvas el egy szótárat A-tól Z-ig és hasonlóan nem olvas szakirodalmat sem az elejétől a végéig: hanem keres benne. Elektronikusan egy pillanat megtalálni, amit keresünk, papíron percek/órák kérdése. Ezért a könyvtárak is szép lassan átalakulnak elektronikus könyvtárrá, ahol CD-k és DVD-k állnak a polcokon (a szépirodalmi könyvek mellett).. És ha már DVD-k ott állnak akkor miért ne állhatnának ott a régi játékok is.

Könyvtárba akkor megy az ember, ha egy könyv csak kicsi ideig kell, vagy már nem kapható, mert régi. Ugyan így vagyunk a játékokkal is.

Megj: az, hogy én - informatikus létemre - nem tudok helyesen írni, az még csak hagyján. De hogy egy könyvtáros se, az azért ciki.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (10 db)