Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Blizzard: A Valve-nak nem kéne levédetni a DotA nevet

Viharfelhők gyülekeznek a DotA név levédetése körül.

2010.10.24. 08:35 | szerző: Playbahnosh | kategória: Üzleti

Mint arról már hírt is adtunk nemrégiben, a Valve gőzerővel dolgozik a DotA 2-n, a sikeres Warcraft 3 mod, a Defense of the Ancients (avagy DotA) feldolgozásán és ehhez már be is adta a kérelmet a név levédetéséhez augusztusban. A kérelmet többen is azonnal megtámadták, többek közt a mod eredeti készítői és a Warcraft 3 játékosközösség tagjai. Ez még valószínűleg lepergett volna a Valve pajzsairól, azonban most maga a Blizzard is beszállt a buliba, mondván nem hiszik, hogy "ez lenne a helyes". Rob Pardo, a Blizzard igazgató-helyettese a Eurogamernek adott interjújában elmondta, "számunkra ez azt jelenti, hogy a Blizzardtól és a Warcraft 3 közösség tagjaitól veszik el [a DotA nevet], ez így nem lenne helyes". Pardo azt is hozzátette, hogy nem érti, hogy egy teljesen más cég miért akarja levédetni a DotA nevet. "Nyilvánvalóan, a DotA a Blizzard játékközösségében született. Elég furcsának tűnik számunkra, hogy a Valve valami olyasmit akar levédetni ami eddig a kezdetektől fogva szabadon elérhető volt számunkra és a Warcraft 3 közösség minden tagja számára."
Elég nyilvánvaló, hogy a DotA 2 miatt a Valve levédetné a nevet, meg akarja védeni a befektetését, viszont a Blizzard indítékai nem annyira tiszták. Egyrészt igen figyelemreméltó, hogy ennyire törődnek a rajongóikkal, másrészt viszont nem hunyhatunk szemet afelett sem, hogy a napokban ők is kihozták a saját DotA változatukat a StarCraft II-höz. Ha a Valve és a Blizzard, a játékipar két óriása összecsap, akkor a repeszekből jut majd mindenhova, az biztos. ■

hozzászólások (5)

Zomil
Zomil 2010.10.24. 11:48
Nevetséges amit a blizz müvel...most hirtelen eszükbe jutott a dota-val foglalkozni, mikor meglátták, mennyi embert érdekel a valve dota-ja? Meg, h "nem lenne helyes levédetni" hahaha, persze, h nem lenne helyes, mert akkor ök nem használhatnák a nevet...A valve játékainak nagy része ingyenes modbol készült, vagy indie fejlesztök munkája(cs,portal,dod,tf ami ugye ráadásul quake mod volt)) és olyan sokat hozzátettek ezekhez, h senkit nem zavart...
Playbahnosh
Playbahnosh 2010.10.24. 12:35
Ez mind totál igaz, viszont most a Valve nem egy saját játékuk modját készül feldolgozni, hanem egy totál más cégét, ami alapból nem lenne gond, sőt én is örülök neki, mert imádom a Valve játékait, itt a név levédetésről van szó. A modok amit felsoroltál mind Valve-os játékok modjai, a DotA viszont a Blizzardos WC3 modja. Egyébként a Blizzard csak az ellenzi, hogy a Valve exkluzívan levédesse a DotA nevet, ők nem akarják levédetni, inkább hagyni mindenféle kopirájt nélkül a játékosok kezében. Persze biztos benne van az is, hogy ők is használni akarják a nevet a saját SC2-es DoTájukhoz, de azért valahol igazuk van szerintem.
.:[Kain]:.
.:[Kain]:. 2010.10.24. 12:41
ez is igaz, valóban jó kezekben lenne a brand a Valvenál, soha nem hanyagolták el a mostohagyermekeiket, sőt, segítettek a felfuttatásukban is.
azonban a DotA egy ízig vérig Blizzard név, a warcraft lévén. én pl szívesebben látnék egy Warcraft IV modként kiadott DotA 2-őt, mint egy önálló játékot, de nem teljesen ellenzem az előbbi verziót sem.
Zomil
Zomil 2010.10.24. 17:20
Mint a zárojelben megjegyeztem, a team fortress egy quake mod volt...
De amugy ez olyan, mintha pl. a Zeno Clash valve-hoz tartozna, mert source motorral készült...a w3, kb. "csak" az engine volt a dota alá...
Amugy meg nehogy azt hidd, h a blizz akkora jófej, h a community érdekeit nézi...ugyanugy pénzért fogják majd adni a mapot, mert ugye sc2-ben már pénzért is lehet mapot letölteni...
Playbahnosh
Playbahnosh 2010.10.24. 18:16
Szerintem olvass híreket, mert odaírtam feketén-fehéren, hogy ingyenes lesz az összes tribute mod, köztük a Blizzard All-Stars is. itt.

Amúgy meg azt mondani, hogy a Warcarft 3 CSAK engine volt a dota alá, egy kicsit erős. A hősök, a környezet, a tárgyak és kb minden más is a WC3-ból van. De nem vitatkozom, majd a Valve meg a Blizzard lerendezi egymás közt.
további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.