Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

IT biztonsági trendek 2010-ben

A Symantec összefoglalta az év fontosabb tapasztalatait.

2010.12.13. 10:29 | szerző: Dino | kategória: Egyéb

Az év vége közeledtével a Symantec összefoglalót adott ki ez évi IT biztonsági tapasztalatairól, amelyek egyben előrejelzést is adnak, mire kell leginkább odafigyelni a 2011-es évben. A megállapítások leginkább céges környezetre vonatkoznak, de részben érdekesek lehetnek azért magánfelhasználói szemmel is.
A Symantec mérnökei szerint fontos, hogy a szervezetek kritikus infrastruktúrájuk védelmére megfelelő védelmi tervet állítsanak össze, mely kiterjed a biztonsági mentések, a helyreállítás, a titkosítás és a tárolási menedzsment megoldására is. Várhatóan növekedni fognak a kritikus infrastruktúrák elleni támadások, erre mutatott példát a Stuxnet féreg idei pusztítása is. A hozzá hasonló célzott vírusok átprogramozzák vagy működésképtelenné teszik a rendszert, minél több nulladik napi sebezhetőséget kihasználva. Emiatt fontos az ilyen nulladik napi sebezhetőségek elemzése: 2009-ben 12-t fedezett fel a Symantec, az idei év novemberéig pedig 18-at. A már említett féreg mellett hasonló támadás volt még például a Hydraq és a Pirpi is.
A netkapcsolattal rendelkező okostelefonok folyamatos terjedése (az IDC szerint jövőre várhatóan 1,2 milliárd embernek lesz internet elérése a mobilján) is hordoz magában veszélyeket, főleg, ha valaki magán és céges célra egyazon telefont használja, és mobilkészülékén keresztül a vállalati rendszerben lévő adatokhoz is hozzá tud férni. A táblagépek terjedése lassan hazánkban is elindult, ezek szintén veszélyforrást jelenthetnek egy megfelelő védelem nélküli vállalati rendszerre.
Egyre nagyobb szerepet kapnak a virtualizált környezetek és a felhő alkalmazások, azaz amikor gépünk egyszerű kliensként üzemel, minden adat az interneten keresztül elért szerveren található, és ott futnak a különböző alkalmazások is. Előnye, hogy dinamikus erőforrást biztosít a vállalatoknak, de sokszor előfordul, hogy ennek kockázatait elfelejtik a katasztrófa-elhárítási terve belevenni a cégek. A felhőkben tárolt adatok védelme szintén fontos feladat a vállalatok számára.
A Symantec munkatársának részletes előrejelzései a cég blogján olvashatóak.

hozzászólások (1)

zol30
zol30 2010.12.21. 16:11
A kódolt mobilkommunikáció egyre életszerűen szügségessé válik. Erre egy létezik már néhány megoldás a piacon. Amit bátran merek ajánlani ezek közül az a brit CELLCRYPT cég telefonra megvehető 2048 RSA szoftvere.
további hírek

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.