Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sajtóközlemény

A kis- és középvállalkozások még mindig nincsenek felkészülve a katasztrófára

A Symantec idén is felmérte a kkv-k katasztrófa elhárítási felkészültségét.

2011.01.11. 15:06 | szerző: Sajtóközlemény | kategória: Sajtóközlemény

A Symantec év eleji bejelentése szerint a szaksajtó és az IT szakemberek figyelmeztetése ellenére a kkv-k még mindig nem rendelkeznek a megfelelő katasztrófa elhárítási (DP) tervvel, így a szenzitív adatok elvesztése mellett a vállalkozások súlyos pénzügyi károkkal is számolhatnak. Sajnos a cégek többsége csupán akkor fordul segítségért, amikor már jelentős veszteségek érték.
A felkészültséget tekintve a megkérdezett vállalkozások 54%-a nem rendelkezik semmilyen megelőzési tervvel, pedig akár egy áramszünet vagy egy kibertámadás is okozhat pótolhatatlan veszteségeket.
A Symantec által végzett kutatásból kiderül, hogy a terv nélküli kisvállalkozások csupán 40%-a tartja kritikus fontosságúnak számítógépes rendszerét az üzleti életben, míg ez az arány a középvállalkozások esetében több mint 60% volt.
A megkérdezett kkv-k egy évben átlagosan háromszor tapasztaltak leállást a számítógépes rendszereikben. Ennek oka főként az erőforrás hiánya és a különböző kibertámadások voltak.
Amennyiben a cégek nem készítenek elhárítási tervet, komoly gazdasági következményekkel kell számolniuk. Az információvesztés elkerülésére a cégek többsége elsősorban biztonsági mentéseket készít, ám ezek a mentések sokszor nem biztosítják az összes kritikus adat védelmét.
A megkérdezettek 41%-a csupán az adataik 60%-án végez biztonsági mentést. Sajnos a gyakori mentések ellenére a kritikus adatok elveszhetnek, ha a vállalatok nem vesznek igénybe átfogó biztonsági mentést szolgáló megoldásokat. A megkérdezettek 38%-a egy bekövetkező katasztrófa esetén az összes levelezését elvesztené, így a vállalatok kritikus információi is eltűnhetnek illetve kiszolgáltatottá válhatnak a kibertámadások esetén.
A felmérésben résztvevő kkv-k 29%-a nem végez biztonsági mentést vállalati alkalmazásain, 20%-uk pedig nem védi kellő mértékben ügyfelei adatait, így a megfelelő felkészültség hiánya komoly anyagi veszteségeket okozhat.
A megkérdezettek egy leállás esetén 3000$-ra becsülték a napi veszteségeiket, 29%-uk állítása szerint egy ekkora mértékű kár esetén ügyfeleket is veszthetnek.
A megfelelő védelem kialakítását sosem késő elkezdeni, hiszen a kritikus adatok elvesztése helyrehozhatatlan következményekkel járhat.
Harold Teasdale, a Symantec magyarországi képviseletének vezetője a következőket tanácsolja a kis- és középvállalkozásoknak:
Ne várjon túl sokáig: egy leállás nem csupán anyagi problémákat okozhat, hanem a vállalkozás teljes csődjéhez is vezethet. Gondolja végig melyek azok a legfontosabb információk, amelyek sérülése esetén a cég sebezhetővé válhat. Ezek után a kritikus források figyelembe vételével alakítsa ki a megfelelő elhárítási tervet.
Teljes mértékben védje vállalata információit: a megfelelő mentési megoldásokkal csökkentheti az üzletileg kritikus információk elvesztésének kockázatát. Természeti katasztrófák és kibertámadások esetén például fontos, hogy a kritikus adatok ne csupán egy külső merevlemezre legyenek lementve, hanem egy biztonságos, off-site helyen is tárolva legyenek.
Tájékoztassa alkalmazottait is: az esetleges leállások megelőzésében kulcsszerepet játszanak az alkalmazottak is, ezért fontos a megfelelő továbbképzés, valamint a biztonsági irányelvek megismertetése.
Gyakran teszteljen: amikor bekövetkezik a katasztrófa már túl késő arra, hogy felismerjük, az információkat nem megfelelően mentettük. Éppen ezért mindig tesztelje katasztrófa elhárítási tervét, amikor csak változás történik környezetében.
Vizsgálja meg katasztrófa elhárítási (DP) tervét: ha a gyakori tesztelés nem megoldható a sávszélesség és az erőforrások korlátozottsága miatt, akkor legalább negyedévente ellenőrizze DP tervét. ■

Forrás: Symantec/LEWIS PR

hozzászólások (0)

további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.