Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Unreal Engine 4 - újraírhatja a játékfejlesztést?

Tim Sweeney nagyon bizakodó az új fejlesztésük kapcsán.

2012.06.29. 18:02 | szerző: rootshaper | kategória: Játék

Az Epic Games közismert alapítója, Tim Sweeney számolt be arról, hogy mit tud majd az Unreal Engine 4, amit a többi motor nem. Elsősorban ugye a látványos Elemental demó ugrik be mindenkinek, a részecske effektusaival és döbbenetesen részletes és már-már animációs filmeket megszégyenítő összképével. Ez azonban csak a felszín, a szörnyeteg eleddig még meg nem szelídített nyers ereje. A lényeg magában a motorban és a hozzá tartozó szerkesztőben rejlik.
Az Unreal Engine 4 felvonultatja a már a harmadik verzióban is szereplő Kismet rendszer egy továbbfejlesztett verzióját. Ez a rendszer lehetőséget ad a fejlesztőknek arra, hogy vizuálisan tervezzék meg a szkripteket, melyek a játékot mozgatják. Ez azonban még nem újdonság, hiszen az Unreal Engine 3 is így működött, a csavar ott jön, hogy mindezt most már valós időben, a tényleges kód babrálása nélkül is meg lehet valósítani és az eredmény azonnal látszik is az előnézeti ablakban. Az egyik oka tehát Sweeney bizakodásának az, hogy a fejlesztési idő akár a felére is csökkenhet, ráadásul sokkal kisebb csapatok elegendőek lesznek egy komoly projekt megalkotásához. Példának okáért a Treyarch csapata 500 dolgozót számlál, míg az Epic a Gears of War sorozaton egy ennél jóval kisebb csapattal dolgozik, eredményesen.
Természetesen nem csak a fejlesztési idő lerövidülése okozhat nagy felfordulást a videójátékok világában, hanem az is, hogy a fejlesztők ennek köszönhetően akár menet közben is kísérletezhetnek új ötletekkel, nem kell majd hozzá napokig kódot írni. Ráadásul a kisebb csapatokkal is befejezhető munkák akár a játékok árainak drámai csökkenéséhez is vezethet majd. Ahogyan az E3-on az egyik fejlesztő bemutatta az Unreal Engine 4 szerkesztőjét, a legtöbb játékosban az a gondolat fordulhatott meg, hogy ezzel akár még ő maga is fejleszthet játékot, és ezzel nem áll messze az igazságtól. Az Epic célja az, hogy levegye a fejlesztők válláról a végeláthatatlan kódolás terhét és a központban maga a projekt legyen és az ötletelés, hogy még mit építhetnének a játékba, annak a hátráltató ereje nélkül, hogy az a plusz feature hány heti munkát igényelne.
Tim szerint tehát mindez leginkább a játékosoknak éri meg hosszútávon. A kisebb költségvetés, a kisebb csapatok finanszírozása és az indie fejlesztők - akár programozási tudás nélkül - támogatása mind abba az irányba mutat, hogy az új motor akár tényleg fel is forgathatja a játékipar állóvizeit. Gondoljunk csak bele, kisebb költségvetés mellett a nagyobb kiadó óriások is bátrabban ugranak majd bele eddig nem támogatott projektekbe, a jelenlegi játék árakért több tartalmat kaphatunk majd, valamint a kisebb projektek még olcsóbban juthatnak el a felhasználókhoz.
Persze kár hiú ábrándokba ringatni magunkat, de minden olyan próbálkozást, mely igyekszik csökkenteni a felhasználók és a kiadók/fejlesztők közti feszültséget, nagyon szívesen fogadunk. ■

hozzászólások (10)

Madrac
Madrac 2012.06.30. 13:06
Egy erosen modositott Quake III motort hasznal a mai napig.
creedszl
creedszl 2012.06.30. 13:09
UpszXD
rootshaper
rootshaper 2012.06.30. 14:01
várjuk ki a végét srácok, az Unreal Engine, meg úgy alapjáraton az Epic elég sokszor felforgatta már a dolgokat... lásd a Quake 2-höz képest az első Unreal milyen látványt nyújtott, aztán a további motorjaikat is játékok százai használták, végül pedig az UE3 lett a világ legnépszerűbb és legtöbbet licenszelt motorja. bármi lehet még az UE4-ből :)
Madrac
Madrac 2012.06.30. 14:02
Attol felek, hogy mindenki az egyszeru megoldasok fele mozdul majd el benne es meg kevesebb lesz a kreativitas a jatekokban...
rootshaper
rootshaper 2012.06.30. 14:44
még szerencse, hogy vannak indie csapatok, akiket nem köt a kiadó szava :) szerintem övék a jövő, minden tekintetben.
további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.