Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Érkeznek az első 4K TV-k

A Sony és az LG is elkészítette saját, 4K felbontású csúcskészülékét.

2012.09.10. 13:30 | szerző: rootshaper | kategória: Kütyü

Nem is volt olyan régen, mikor elkezdtek beszivárogni a nappalikba a lapos képernyős TV készülékek, melyek kezdetben 720p, majd később már 1080p felbontásra is képesek voltak, egész baráti árakért cserébe. De mindez persze nem elég, fejlődni kell, és már nagyon érett a következő lépcsőfok, melyet a 4K, azaz a 3840*2160 pixeles felbontás jelenti. Igen, jól számoltok, ez pont annyi, mintha négy darab 1080p felbontásra képes készülékből raknánk ki egy új képernyőt.
A Sony és az LG is elkészítette saját, hatalmas televízióját, melyek 84 inch, azaz 213 cm képátlóval rendelkeznek és természetesen támogatják a 4K felbontású videók teljes megjelenítését. Amint a nagyközönségnek bemutatták a készüléket a Sony prezentációján, mindenkinek tátva maradt a szája tőle. Persze azért egy ilyen bemutatón lejátszott videóanyag, ami direkt a lassú mozgású, fényes képekre összpontosít - melyeket a legkönnyebb előállítani - nem mutatja meg azt, hogy hétköznapi körülmények közt hogy teljesít a készülék, ezért kár előre messzemenő következtetéseket levonni. Az viszont biztos, hogy új korszak kezdődik a televíziózásban, hiszen Japánban hamarosan 4K TV-adást terveznek sugározni. Mindezek mellett a londoni olimpiát Japánban ingyen közvetítették, kísérleti jelleggel egy gigantikus, 3,7 méter átmérőjű kijelzőn, 8K felbontásban, mely egész pontosan 7680*4320 pixeles felbontást jelent. Ezen videónak minden képkockája olyan, mintha egy 32 megapixeles fényképezővel lőtték volna.
Mindezekért persze iszonyatos összeget kell kifizetni egyelőre, mely a Sony készüléke esetében 25 000 dollárt jelent, míg az LG-nél "csak" 20 000 dollárt.
Lentebb megtalálhatjátok egy már kereskedelmi forgalomba került természetfilm, a TimeScapes trailerét, melyet megtekinthettek eredeti, azaz 4K felbontásban is, mely még 4K TV hiányában is döbbenetes képet tár elénk, ha egy "mezei" HD TV-n nézzük meg. A filmet egyébként az összes jelenlegi szabványos formátumban meg lehet vásárolni, melybe beletartozik a 4K Cineform felbontás is, ami 330 GB adatmennyiséget jelent és mobil merevlemezen postázzák ki a megrendelőknek. ■

hozzászólások (4)

gamator
gamator 2012.09.11. 08:00
Nagyon jól hangzik. De mint ahogy a cikkben is benne van, egy vinyó kell egy film tárolásához. Nem is beszélve a magyar viszonyokról ahol még a normáls HD is a messzi jövő a kábeltévék világában
Dark Archon
Dark Archon 2012.09.11. 08:36
Nem a magyar viszonyokat kell alapul venni. Bemutatóhoz, nagy teremben jó lehet, ugyanis marha messziről kell ezt már nézni, hogy élvezhető legyen.
gregmerch
gregmerch 2012.09.11. 09:14
Őszintén szólva nekem már egy "mezei" Full HD felbontású képtől (pl. BR lemeztől)is majd' kifolyik a szemem. Nem tudom hova van még ennek értelme tovább fejlődni (tudom, hogy léteznek 8k-s képernyők is). Az emberi szem feloldó képessége (az a távolság, amin belül két képpontot meg tud különböztetni, illetve élesen lát)igencsak véges. Mindegy, biztosan van benne ráció (üzleti szempontból mindenképpen van: még meg sem szoktuk, illetve sokan meg sem vettük a 1080p felbontású tévéket, és máris cserélhetjük - szerintük - le a gépparkot). Time will tell...
McCl@ne
McCl@ne 2012.09.11. 09:56
Cikket még nem olvastam, de korábban már utánanéztem a témának: egyelőre nem lakossági forgalomra szánják ezeket a megoldásokat. Nincs még mögé technológia, a Blu-Ray is még csak terjed, és most nem csak Magyarisztánról beszélek! Az otthoni mozizás csúcsa jelenleg is egy - a szoba méretéhez passzoló - jó hangfalrendszerrel kialakított, igény esetén 3D-s tévé vagy egy minőségi projektor. Ezek a 4k-s tévék majd a mozik kiütését fogják megsürgetni egyszer, de ez is olyan téma és folyamat, amiről már a DVD megjelenés óta beszélünk, feleslegesen! :)
további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.