Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sajtóközlemény

Intelligens tolmácskesztyű készül

Az Euronet Zrt. és az MTA SZTAKI dolgozik az új terméken.

2013.03.12. 16:00 | szerző: Dino | kategória: Sajtóközlemény

Egy konzorciumként indult az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett pályázaton az Euronet Zrt. és az MTA SZTAKI. Céljuk egy olyan innovatív termék létrehozása, ami alapvetően változtathatja meg a fogyatékkal élők mindennapjait.
A Tolmácskesztyű projekt célja egy olyan innovatív, intelligens segédeszköz megalkotása, ami minden korábbinál intuitívabb módon valósítja meg a beszéd- és halláskárosult emberek kommunikációját a külvilággal.
A jelnyelv ezidáig csak azok számára volt érthető, akik hosszas tanulással megtanulták értelmezni azt. Nem volt lehetőség arra, hogy egy beszédkárosult ember ezzel a módszerrel bárkivel kapcsolatot teremthessen, csak néhány ember, a körülötte élők és a jeltolmácsok értette meg a mondanivalójukat.
A Tolmácskesztyű segítségével nagymértékben kitágulnak a lehetőségek. A segédeszköz ugyanis szinkrontolmácsként működik, a fogyatékkal élők a segítségével jelnyelven kommunikálhatnak az ép hallású, jelnyelvet nem értő embertársaikkal. A kommunikációhoz egyik félnek sem kell elsajátítani semmilyen plusz ismeretet, a tolmácskesztyűnek köszönhetően a szavak gépi hangként, beszédként hangzanak el.
Az eszköz jelentősen előremozdítja a fogyatékkal élők társadalmi integrációját, a használói képesek lesznek hivatalos ügyeket intézni jeltolmács vagy más, nehézkes megoldás segítsége nélkül, csakúgy, mint ép embertársaik. Üzletekben, ügyfélszolgálatokon, a piacon vagy a boltban is segít a tolmácskesztyű, vagy akár az utcán leszólíthatnak bárkit segítségnyújtás céljából.
A projekt egy komplex, integrált hardver- és szoftverrendszer kiépítését foglalja magában. A tolmácskesztyű a Daktil betűkön kívül egyedi gesztusokat is képes értelmezni, maga az eszköz ergonomikus, többféle kéztípusra készül, a szenzorokat és elektronikát ideális módon integrálja az eszközbe. A kommunikációs modul a felhasználó mobiltelefonjához kapcsolódik, ami többek közt a jelsorozat természetes nyelvi feldolgozását végzi el, majd ebből szöveget állít elő, melyet felolvas. A szoftver iOS-re, Androidra és Windows Phone-ra is elérhető lesz. ■

Forrás: Euronet

hozzászólások (0)

további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.