Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Steam Early Access

Unod, hogy minden játékhoz utólag adnak ki egy sor javítócsomagot? Vagy mindig lemaradsz a játékok béta tesztjeiről? Erre kínál megoldást a Steam új szolgáltatása: megveheted a még meg sem jelent játékok bétáit.

2013.03.21. 14:09 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Érdekes, és sok kérdést felvető ötlettel állt elő a Valve a Steammel kapcsolatban. A videojátékokra általánosságban jellemző, hogy a megjelenésük után egy tucat javítócsomag és frissítés érkezik hozzájuk, hogy a kisebb-nagyobb hibákat eltüntessék. Ez sok felhasználónak nincs ínyére még akkor sem, ha a frissítéseket a Steam általában automatikusan letölti és telepíti, azzal a felhasználónak nincs külön tennivalója. Ugyanennyire érdekes kérdés a megjelenés előtt álló alkotások béta tesztjein való részvétel, amelyhez legtöbbször külön regisztráció szükséges és gyakran így sem jut hely minden érdeklődőnek.
Ezekre kínálna megoldást a Steam az új Early Access szolgáltatásával. Ez lényegében annyit tesz, hogy megvásárolhatjuk a megjelenés előtt álló játékok béta változatait. Az érvelésük szerint az elmúlt évben a Kickstarter által kínált lehetőség egy játék látatlanban való támogatására hatalmas népszerűségnek örvend, a Steam viszont ennél sokkal kézzelfoghatóbb tartalmat kínál a játék egy korai verziójának képében.
A szolgáltatás már él, és a következő játékok szerepelnek benne:

 • Arma 3 Alpha - 24,99 €
 • Kenshi - 11,99 €
 • Kerbal Space Program - 21,99 €
 • StarForge - 18,99 €
 • Prison Architect - 20,99 €
 • Kinetic Void - 18,99 €
 • Gnomoria - 5,99 €
 • Under the Ocean - 4,99 €
 • Patterns - 7,99 €
 • Gear Up: Premium
 • Drunken Robot Pornography - 6,99 €
 • 1...2...3... KICK IT! (Drop That Beat Like an Ugly Baby) - 8,99 €

Hogy milyen fogadtatásban részesül a szolgáltatás, egyelőre kérdéses, hiszen egyaránt tekinthető a fejlesztés menetét szolgáló lehetőségnek, és újabb pénzszerzései formának is. ■

hozzászólások (6)

Lacko
Lacko 2013.03.21. 16:11
Relatív.
Az ArmA3 alpháért - ami alapból 20valamennyi dolcsi - vannak akik 60 dolcsit fizettek (támogató verzió).
Szóval van az a játék amiért - hiába alpha és bugos - csomót fizetnek.
Drukala
Drukala 2013.03.21. 16:22
Amíg szar van veréb is van.

Mindenesetre tisztelet azoknak akik azért fizetnek, hogy besegítsenek a játék javításán hogy mások jobban élvezhessék. Úgy érzem az elmúlt 10-15 évben jelentősen nőtt a bugok száma (bár ezt lehet, hogy az összetettség számlájára is lehet írni) mintha senki nem is tesztelné a drága pénzért vesztegetett játékokat.
Lacko
Lacko 2013.03.21. 20:05
Nem csak azért fizetünk ám. Hanem aki az alpháért fizet (ami kevesebb - kb fele - a kész játék árának) megkapjuk ezért a végén a teljes játékot is.
Dino
Dino 2013.03.22. 10:38
Szerintem egész máshogy kell hozzáállni az egészhez (amire Lackó utolsó hozzászólása is utal): nem arról van szó, hogy fizetsz és cserébe még bugokat is kereshetsz, hanem előre megvásárolod a játékot (hiszen egy ilyen elővásárlás után a végén megkapod a teljes, végleges verziót is, amint megjelenik a játék), hanem a jó korán fizetésért cserébe egyrészt kedvezményes árat kapsz (az Arma 3 például 50 euróba fog kerülni, de aki már most, az alfa verzióval megveszi, fele ennyit fizet), másrészt ha kedved van, már a fejlesztés aktuális állapotában kipróbálhatod a játékot (és ha kedved tartja, a bugokat is jelentheted). Legalábbis még nem tűnt fel ezeknél a játékoknál, hogy kötelezné a fejlesztő az elővásárlókat arra, hogy bugreportokkal lássák el őket. Nekik az a lényeg, hogy segítséget kapjanak a finanszírozáshoz, hogy tudjanak dolgozni a játékon.
Lacko
Lacko 2013.03.22. 10:49
Igen, senki nem kötelez bugreport írásra.
Viszont más játékok megjelenése után tele vannak a fórumok fikázással, hogy ez szar vagy az szar. Itt most fikázás helyett sokkal konstruktívabb dolgot lehet csinálni (ugyan annyi energiával, mint amennyit amúgy is beletesz mindenki a fikázásba). Egy ilyen bugreport kb ugyan az, mint egy fikázás (leírod, hogy mi szar és ha akarsz még csatolhatsz is hozzá képeket), csak a végén nem azt írod, hozzá, hogy: lámák, még ezt sem tudtátok megcsinálni? Hanem azt, hogy na ezt gyorsan javítsátok fiúk.
Sokkal szimpatikusabb az egész: a fejlesztők, a kritizálók...
további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.