Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Microsoft

Mit tudunk eddig az új Xboxról?

A Microsoft holnap leplezi le az új Xboxot. Összegyűjtöttük az eddig napvilágot látott pletykákat és híreket.

2013.05.20. 16:26 | szerző: GeryG | kategória: Konzol - Microsoft

Május 21-én, vagyis holnap mutatja be hivatalosan a Microsoft a következő generációs Xboxot, amelynek egyelőre még a valódi nevét sem lehet tudni. A legtöbben csak Xbox 720-ként emlegetik, de volt már szó Xbox 3-ról, X3-ról is. A projekt a Durango kódnevet viseli, a legújabb információk szerint pedig, a végső elnevezés az Xbox Infinity lehet. A VG24/7 magazin egy hosszú cikkben gyűjtötte össze, hogy az elmúlt hónapokban milyen hivatalos és félhivatalos információk bukkantak fel a világhálón a következő generációs konzollal kapcsolatban. Mi most ezek közül szemezgetünk, lássuk, mit lehet tudni!
A hardverről
Az új konzolgeneráció esetében előzetesen megjósolható, hogy nem a hardverbeli különbségek fognak a két konkurens között dönteni, hiszen várhatóan közel azonos teljesítményre képes konfigurációkkal lesz dolgunk. Az elmondások szerint a Microsoft konzoljába 8 GB DDR3 RAM memóriát pakolnak, amelyből nagyjából 3 GB az operációs rendszernek lesz fenntartva, a maradék 4-5 GB állhat a játékok rendelkezésére. A számításokat két 4 magos, 64 bites processzor végzi, amelyek 1,6 GHz-en ketyegnek. Ám láttak napvilágot olyan hírek is, amelyek szerint egy x86-os processzorban gondolkoznak a mérnökök, ám ez annyira eltér az Xbox 360-ban található egységtől, hogy a konzol nem lesz visszafelé kompatibilis (bár hallottunk arról is, hogy egy külön eszköz csatlakoztatásával készülnek megoldani a visszafelé kompatibilitást). Ami bizonyos, hogy a processzort az AMD szállítja majd, ahogyan a grafikus vezérlőt is. A hírek szerint a látványért egy DirectX 11 kompatibilis AMD Radeon HD 8770-en alapuló rendszer felel majd, amely 800 MHz-es grafikus processzorral rendelkezik. Kapunk 3D támogatást és természetesen FullHD felbontást. A konzolt 3.0-s USB portokkal szerelik, a háttértároló 500 GB-os lehet, az optikai meghajtó pedig itt is Blu-Ray lesz.
Kinect
Kétségtelen, hogy a mozgásérzékelős vezérlők terén az Xbox 360 jócskán lekörözte a PlayStation 3-at. A Kinectben rengeteg potenciál lapul, amit a Microsoft minden bizonnyal igyekszik az új generációban maximálisan kihasználni. Egyes hírek arról számoltak be, hogy az új generációban már nem külön egységként, hanem a konzolba építve érkezik a mozgásérzékelő, míg mások úgy fogalmaztak, az érzékelő a csomag alaptartozékaként, de különálló egységként érkezik. Az új rendszer egyszerre akár 6 játékost képes lekövetni, ami a nagyobb látószögnek is köszönhető. Az érzékelő képes felismerni, hogy nyitva vagy csukva van a kezünk, valamint azonosítja az arckifejezéseket. Játszhatunk akár ülve is, a rendszer ezt is érzékeli majd. Fontos fejlődés lesz, hogy most már akár 1,6 méteres közelségből is tökéletesen tud majd követni a Kinect, vagyis nem kell játék előtt átrendezni a szobát. Más kérdés, hogy mennyire egészséges egy TV-t ilyen közelről bámulni. Javul a hangfelismerés is, négy mikrofon segíti a konzolt, hogy azonosítsa az egyes játékosokat. Lesz felvétel funkció is, amely FullHD felbontáson fogja azonnal visszajátszani a játékost és környezetét.
Játékok és az állandó netkapcsolat
Már az Xbox 360 esetében is havi díjat kell fizetnünk, ha élvezni szeretnénk az online szolgáltatásokat, ide értve a játékok többjátékos módját is. A Durango esetében nagy port kavartak azok a pletykák, amelyek szerint nem csupán állandó netkapcsolatra lesz szükség, de lényegében állandóan be is lesz kapcsolva. Utóbbira azzal védekeztek, hogy bár valóban állandóan készenléti állapotban lesz, használaton kívül elenyésző áramfelvétellel rendelkezik. A netkapcsolattal kapcsolatban elmondták, ez nem akadályozza majd a játékosokat a használt játékok futtatásában, valamint nem befolyásolja semmilyen helyi tevékenységüket. A Blu-Ray meghajtóról érkezett információknak ellentmond az az állítás, amely szerint a játékokat kizárólag digitális úton lehet majd beszerezni, amihez megint szükséges az állandó netkapcsolat.
Játékok terén egyelőre viszonylag szerény a felhozatal, ám az eddig bejelentett címek rendkívül ígéretesek. A teljesség igénye nélkül: Wolfenstein: The New Order, The Evil Within, Assassin's Creed IV: Black Flag, de esett szó a Project Gotham 5-ről is. Azt is szinte biztosra vehetjük, hogy az olyan, PS4-re bejelentett játékok, mint a Watch_Dogs vagy a Battlefield 4, az új Xboxra is elkészül. A Lionhead, a Respawn Entertainment és az Electronic Arts is jelezte korábban, hogy már folynak a konzolra is megjelenő játékok fejlesztési munkálatai.
A játékokkal kapcsolatban sarkalatos kérdés ugyanakkor, hogy milyen áron kerülnek a (virtuális) boltok polcaira. Egyes előrejelzések mind az Xbox, mind a PS4 esetében 70 dollár, vagyis 15000 Ft körüli árról beszélnek, ami megfelel a jelen generáció árfekvésének.
Mennyibe kerül és mikor érkezik?
Nem csupán a játékok esetében fontos kérdés az árcédula, hanem maga, a konzol esetében is. Egyelőre erről sincsenek biztos információk, de hozzávetőlegesen 299-400 dollár (68000-90000 Ft plusz adók) közöttire saccolják a piaci elemzők.
A PlayStation 4 esetében tudjuk, hogy október-december között várhatunk a megjelenésére, már csak az a kérdés, hogy ez Európára, és főleg Magyarországra is érvényes dátum-e. Ezzel szemben az új Xbox megjelenéséről nincsenek még hozzávetőleges információk sem. Sokan úgy vélekednek, hogy nagyjából egy időben kell érkeznie a nagy konkurenssel. Az Xbox 360 annak idején novemberben rajtolt, így ez a hónap ezúttal is esélyes lehet. Európa helyzete itt is kérdéses.
Rengeteg apró részletről lehetne még értekezni, de a hivatalos bejelentésig és az adatok véglegesítéséig nincs sok értelme. Holnapután ilyenkor már a legtöbb lényeges kérdésre hivatalos forrásból származó válaszaink lesznek. Addig is egy dolog biztosra vehető: a két rivális ezúttal is komoly harcot folytat majd egymással, aminek ismét mi, a játékosok lehetünk a nyertesei. ■

hozzászólások (8)

fZolee
fZolee 2013.05.21. 17:35
Hat igen, a Forza sorozat az amit mindig is sajnaltam, hogy csak xbox-ra van.
Na meglatjuk este, mit tudnak felmutatni a Microsoft-nal. :-)
Berci1
Berci1 2013.05.21. 23:13
Ps-re meg GT van szóval annyira nem kell sajnálni. Valamint Ps-nek is megvan a saját Gow-ja :D. Nemtom én egy konzol vételnél lesz*rom, hogy mi van benne, csak legyenek jó exclusive címei. Ez a 3 amit felsoroltál ami nekem is így elsőre eszembe jut. És ez édeskevés.
tomes
tomes 2013.05.24. 17:14
Régebben felreppent a hír, hogy készül a XBox 360-hoz és kamerájához egy olyan játék, mely két ember szexét segíti elő. A programot független fejlesztők csinálják, a Microsoft elhatárolódik a dologtól, és ellenzi, de persze ez nem akadály. Mivel már pc-re is van olyan kamera, ezért nem csak XBox-on lehetne vele játszani. Érdekelne mi van evvel a projecttel, biztosan sikeres lenne.
fZolee
fZolee 2013.05.24. 17:21
Van akinek meg a Pusztito cimu Stallone film "szexjelenete" ugrott be? :-)
Fogalmam sincs amugy milyen kamerak lehetnek ezek. :-D
tomes
tomes 2013.05.25. 22:26
Kamera=XBox Kineckt
további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.