Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Microsoft

Xbox One - rossz hírek áradata

A Microsoft megpróbálta pótolni a bemutatóról kimaradt információkat.

2013.06.08. 09:30 | szerző: Zoo_Lee | kategória: Konzol - Microsoft

Néhány hete volt csak, hogy a Microsoft sajtókonferenciáján először láthattuk az új konzolt, az Xbox One-t. A bemutató azonban enyhén szólva hagyott maga után némi kívánnivalót, mivel azt követően nagyobb és kétértelműbb találgatások indultak meg az olyan témákat illetően, mint a használt játékok, a folyamatos online kapcsolat és a mindent látó, folyamatosan üzemelő Kinect, mint a leleplezés előtt. A PR-osztály a tegnapi nap folyamán úgy döntött, végre választ ad ezekre a kérdésekre az E3-as zöld színbe burkolt show előtt, és infók tömkelegével árasztotta el a különböző nagyobb hírportálokat - a gond csak az, hogy ezek a bejelentések nem nevezhetőek túlzottan pozitívaknak.
Az Xbox One bejelentett funkciói ugyanis a következők:

  • A konzolnak 24 óránként egyszer fel kell csatlakoznia az internetre.
  • A Kinect kikapcsolható lesz, nem fogja folyamatos megfigyelés alatt tartani a szobát.
  • Az Xbox One családon belül legfeljebb 10 emberrel oszthatsz meg tartalmakat.
  • A használt játékok nem lesznek letiltva, ellenben csak kijelölt partnereknél lesz mód megvenni azokat, és csak azok a játékok működnek majd így, amelyeknél a kiadó támogatja az ilyen jellegű adás-vételt.
  • Korlátozva lesz, hogy a játékokat hogyan adhatod tovább más felhasználóknak, bár hogy ez konkrétan hogyan, az még elvileg tervezés alatt áll a cégnél.

Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy lássuk, még a "nem túl rossz" hírek is milyen következményekkel járhatnak: a 24 óránkénti kötelező online bejelentkezés rengeteg embert meggátol a konzol használatában, akik ezt nem tudják biztosítani, arról nem is beszélve, hogy ha a szerverek esetleg leállnak, a konzolok egy napon belül használhatatlanná válnak. A Kinect kikapcsolhatósága a legalapvetőbb funkciót teszi megkérdőjelezhetővé, hiszen elvileg a konzol működtetését kellene megkönnyítenie, de így a ki-be kapcsolása csak még több macerát jelent majd azoknak, akik attól tartanak, a Nagy Testvér kémkedik utánuk. A használt játékokról pedig a kiadók dönthetnek, akik köztudottan évek óta szabályos boszorkányüldözést folytatnak a másodeladók ellen, ez pedig bárhonnan is nézzük, egy kicsi, végletekig lekorlátozott használtjáték-piac rémképét sejteti, és kötelezően kifizetendő teljes árakat akár még a kisebb, gyengébben sikerült játékokért is.
Mindez pedig párosul a már korábban elhangzott információkkal, miszerint a One elődjével ellentétben nem fogja támogatni az indie játékfejlesztőket, és a 360 játékaival sem lesz kompatibilis, még azokkal sem, amiket Live-on keresztül vásárolt meg a nagyérdemű. A bejelentések óta az internetet elárasztották a gyűlölködő, bojkottáló szándékú tweetek, blogbejegyzések, sokan tippelnek arra, hogy a One hatalmas mellélövés lesz, és hacsak a Microsoft nem tesz csodát a jövő heti E3 konferencián, a konzol "halva születik" majd.
Szakértők arra tippelnek, hogy a hírcsomag lényege pont az, hogy az E3-on a cég kizárólag a játékokra koncentrálhasson majd, többen egyetértenek abban, hogy akár tetszik, akár nem, egy hasonló csokor várható a Playstation 4-gyel kapcsolatban is (ha emlékszünk még, ott sem hangzott el túl sok konkrétum az ilyen témák terén). Egy valamiben azonban teljes az egyetértés: ha a hétfőn tartandó prezentáció nem arat elsöprő sikert, és nem feledteti el az elmúlt hetek negatív visszhangjait, az komoly veszélyt jelenthet az Xbox One megjelenésére. ■

Forrás: kotaku.com

hozzászólások (12)

gregmerch
gregmerch 2013.06.17. 13:12
Az a baj, hogy nekem kell a fizikai megjelenése, a kézzelfoghatósága valaminek. Igaz ez játékra, filmre, zenére, könyvre egyaránt. Nagyon jó beülni a kis kuckómba, ami körbe van rakva a játékaimmal és a kütyüimmel, jó dolog a kezembe venni, belelapozni, beleszagolni. Imádom a könyves sarkomat is, és nem örülnék, ha az ebook átvenné idővel az uralmat a papír alapú könyvek fölött. Ráadásul van az a félelmem is, hogy ha egyszer behal a szerver (mondjuk a Steam-en, vagy bárhol), esetleg feltörik és ellopják rossz emberek, akkor pótolhatatlan veszteség érne. Csak Steam-en közel 555 játékom van...
-T0ng-
-T0ng- 2013.06.17. 16:49
A Gaikai szerintem mint szolgáltatás úgy fog működni, hogy megveszed a játékot, de az nem töltődik le a gépre (mert ugyebár nem képes futni az új architektúra miatt) hanem a külső szerverről lesz futtatható.

A havidíjazást már csak azért sem hiszem hogy megjátszaná a Sony, mert ezzel a rendszerrel szeretné elérni, hogy a régi PS3-as játékokkal is játszhasson az ember. Nyilván ez csak az én spekulációm, de azt is meg merem kockáztatni, hogy aki korábban birtokolta mondjuk az Uncharted 2-t az a Gaikai rendszerében való megjelenéstől kezdve ingyen játszhatna vele bármikor, mert a profiljához a játék már egyszer csatolva lett, így nem kéne rá újra beruházni.

Remélem ez nem csak egy ábránd...nem mintha az én esetembe sokat számítana, mert nincs PS3-am, de azért a PS3 tulajok ezt megérdemlik.
Ami pedig pluszban megalapozza az elképzelésemet az az, hogy a Sony a PS3 esetében is lehetővé tette, hogy a PS2-es játékainkat futtassuk, nem követelve meg hogy az árát újra kifizessük...
balays82
balays82 2013.06.17. 19:00
"a Sony a PS3 esetében is lehetővé tette, hogy a PS2-es játékainkat futtassuk, nem követelve meg hogy az árát újra kifizessük..."


Az első szériában igen, aztán meggondolta magát (hivatalosan költségcsökkentés okán), és kivette ezt a funkciót a PS3-ból (a 80 GB-os verzióktól fölfelé). Utána a PSN-re feltöltött PS1-es, PS2-es játékokat már meg kellett venni.
gregmerch
gregmerch 2013.06.17. 19:58
Igaz, de legalább majdnem végig kapható volt mellette a csak a közelmúltban befejezett gyártású PS2, ami gond nélkül vitt mindent. A MS pedig ezen a téren példátlanul inkorrekt volt. Az is a "ki, ha én nem" hozzánk állását tükrözte. Lehetnének alázatosabbak azokkal, akikből élnek... Szerintem...
balays82
balays82 2013.06.17. 20:25
Lehetnének, de ez nem igazán a cég erőssége.:-)
további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.