Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Bulvár

Menekülnek a Trendy Entertainment fejlesztői

A Dungeon Defendersről elhíresült csapaton belül terrorról, elviselhetetlen munkahelyi körülményekről számoltak be az egykori alkalmazottak.

2013.06.10. 14:30 | szerző: Zoo_Lee | kategória: Bulvár

A játékiparnak van egy nem túl szép arca is, ami sajnos időről-időre megmutatkozik a nagyobb projektek, felhype-olt kiadók és sorozatok körül. Korábban az EA ellen is folyt eljárás a fejlesztők folyamatos túlóráztatása miatt, viszont míg a nagy kiadóknál valahogy az ember nem lepődik meg az ilyesmin - hiába, valahogy azoknak a nagy, epikus, 90% feletti játékoknak is el kell készülniük időben - az elvileg szabad, kreativitást támogató indie csapatoktól a legkevésbé sem várna ilyet.
Pedig a Trendy Entertainment stúdióról ilyen és hasonlóan borzasztó tények derültek ki a Kotaku nemrég leközölt leleplező cikkében, amit ráadásul azóta még több forrás és külsős oldal lehozott és megerősített. A fejlesztők többsége menekül, a Dungeon Defenders 2 júliusi indítását követően a jelenlegi csapat negyede tervezi benyújtani a felmondását. Azok, akik sikeresen "megmenekültek", többek között 10-12 órás munkaidőről számoltak be - hétköznapokon és hétvégéken egyaránt -, ráadásul nem csak a játékok megjelenését megelőzően, hanem az elmúlt egy évben folyamatosan. A menedzsment elfojtja a kreativitást, a csapat feladata gyakorlatilag lemásolni a League of Legendset (erre már korábban is volt utalás, a Dungeon Defenders 2-ről jó ideje tudni, hogy free-to-play MOBA lesz), a vezető, Jeremy Stieglitz pedig a beszámolók szerint rendszeresen üvöltözik az alkalmazottakkal, folyamatos fenyegetettségben tartja őket, egy anonim forrás például az egyik rokona temetése miatt sem mert szabadságot kérni, mert félt, hogy a főnöke kikel magából, és a kérelem az állásába kerül majd. A Trendyn belül pedig a negatív diszkrimináció is hatalmas méreteket ölt, a női alkalmazottakat például nevetségesen alulfizetik. A források beszámolói alapján, amikor két tapasztalt programozó állásra pályázott a cégnél, hiába voltak nagyjából hasonló tapasztalataik, a nőnek ígért havi fizetés 850 dollárral kevesebb volt.
A rémhíreket a megjelenést követően rengeteg olyan ember igazolta és támasztotta alá személyes beszámolókkal, aki korábban a Trendynél dolgozott, vagy ismert olyanokat, akik a Dungeon Defenders sanyarú sorsú fejlesztőinek sorát erősítették. A fejlesztők jogait védő International Game Developers Association is reagált a hírekre, és a közölt információk alapján a stúdió intézkedéseit és hozzáállását károsnak ítélte meg nemcsak a fejlesztőkre, hanem az egész játékiparra nézve is. A vezetőség állítólag nemrég tartott egy megbeszélést a munkahelyi morált illetően, ennek azonban az alkalmazottak már nem hisznek, és hacsak a közeljövőben nem lesznek gyökeres változások a csapaton belül (ez a többség szerint Stieglitz elbocsátása lenne), hamarosan olyan magas számú felmondás várható, ami miatt a stúdió akár a rolót is lehúzhatja majd.
Frissítve! A leleplező cikkek elérték a céljukat, a Trendyn belül az elmúlt napokban kissé átalakult a hierarchia. Bár Stieglitz a cégnél marad, többé nem dolgozik együtt a Dungeon Defenders 2 csapatával, a források szerint nagy valószínűséggel egy külsős projektet fog menedzselni. Emellett a héten a cég részvényeseinek képviselői az Insight Venture Managementtől találkozót beszéltek meg az alkalmazottakkal, hogy megtárgyalják a történteket, és a játék fejlesztésének további menetét. ■

hozzászólások (0)

további hírek

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.