Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2013

gamescom 2013

Total War: Rome II interjú

Három fejlesztőt faggattunk a gamescomon a Creative Assembly új játékáról.

2013.08.30. 10:00 | szerző: Dino | kategória: gamescom 2013

A gamescom során a SEGA kis tárgyalójában fél órára leültünk a Creative Assembly három munkatársával, hogy a jövő héten érkező új játékukról, a Total War: Rome II-ről beszélgessünk. Al Bickham kommunikációs menedzser, valamint Jan Van Der Crabben és Elliot Lock designerek válaszoltak kérdéseinkre, cikkünkben ezekből készítettünk összefoglalót.

Total War: Rome II interjú

A Total War: Rome II fejlesztése a legutóbbi Shogun játék után kezdődött, valamikor 2011-ben, szokás szerint grafikai vázlatokkal és prototípusok készítésével. A fejlesztők elmondása szerint ez az eddigi legnagyobb szabású játékuk. Míg a Shogun egyetlen kultúrára koncentrált, a Rome II-ben megjelenített Európában és környékén számos különböző népség vár ránk, többek közt barbárok, hellének, egyiptomiak és – a címnek megfelelően – természetesen rómaiak. A japán rész 40-50 egysége után óriási változatosság lesz ez alkalommal: mintegy 700 különböző egység került a Rome II-be. Mindez pedig nem megy a részletesség kárára: alaposan megtervezett katonákra zoomolhatunk rá a csatatéren, akiknek még a beszélgetését, kiabálását is hallhatjuk a csaták előtt és közben, beszólva még az ellenségnek is.

Total War: Rome II interjú

Az egyik legfontosabb újításnak a megújult, igen részletes kampánytérképet és a csaták közben látható térképet emelték ki, amelynek köszönhetően már távolról felismerhetők a vidékek jellegzetességei. Egyiptom felett például portölcsérek kavarognak, oázisok tűzdelik a sivatagot és még a zene is megváltozik. Európa hegyes vidékein a lejtős részek is sokat számítanak majd a harcok során, befolyásolva csapataink mozgását. Újdonság lesz a fő kampány előtti kis küldetéssorozat, a prológus, amely mintegy oktatórészként jelenik meg. Egy római tábornokot vezérelhetünk, aki egy kis csapattal indul neki a harcoknak. A fejlesztők szerint a veterán Total War játékosoknak is fog annyit nyújtani ez a mini-kampány, hogy ne legyintsenek rá, átugorva ezeket a küldetéseket, amelyek során Róma meghódítja az itáliai félszigetet.

Total War: Rome II interjú

Nagy változás a kampány részben, hogy a régiókat provinciákba rendezték. 2-4 terület szerveződhet provinciába, és ezt követően már nem kell külön menedzselnünk mindet, hanem csak provinciánként, amelyek között együttműködést is kialakíthatunk. A bennük lévő régiók határozzák meg, hogy egy-egy provincia milyen szerepet tölt be, például gazdasági termelést végez, avagy jobb egységeket toborozhatunk belőle. A korábbi játékokban minden területen ugyanazt végezhettük, most azonban jobban megéri specializálni a provinciákat.
A diplomácia is sokat fejlődött, mostantól megjelenik, hogy mi áll az MI egy-egy döntése mellett. Persze a játékban eddig is volt már valami hasonló, de eddig „titokban tartotta” a rendszer ezeket az infókat, az új epizódban már kijelzi a képernyőn, hogy egy-egy ország miért is kedvel mondjuk bennünket – például mert tíz évvel korábban egy ellenségüket legyőztük, vagy húsz évig kereskedtünk velük, így aztán nyugodtan átsétálhatunk a területükön. Az MI döntései ráadásul tranzitívak, ami annyit jelent, hogy egy nép azért is utálhat akár minket, mert barátai területein mászkáltunk át tíz évvel korábban, vagy szövetségeseinek az ellenségeit zaklattuk a múltban.

Total War: Rome II interjú

A kilenc játszható frakció (valamint az előrendelőknek ajándékba járó, másoknak DLC-ként beszerezhető további három görög állam, Athén, Epirus és Spárta) igen eltérő lesz. Például a görögök erőssége a mezőgazdaság és a kutatás, míg a rómaiak katonai téren és a terjeszkedésben tűnnek ki. A játékban összesen 150 frakcióval találkozhatunk amúgy – mindegyik a történelemben is létező nép –, amelyek közül kezdetben a rómaiak, a punok, a makedónok, az icénusok (kelta törzs Britanniából), a szvébek (germán barbárok), az arvernusok (galliai kelta törzs). a pártusok és a pontusziak játszhatóak (plusz az említett három extra). Melléjük érkeznek majd októberben ingyenes DLC-ként a szeleukidák, valamint fizetős tartalomként a roxolánok, masszagéták és szkíták.

Total War: Rome II interjú

Számos új csatatípussal bővül a multiplayer rész. Az ostrom és a mezei csaták mellett olyanokat kapunk, mint a folyón zajló ütközetek, a kikötők ostroma vagy a kombinált szárazföldi és vízi harcok. A kampánytérképről ráadásul bármelyik területet választhatjuk egy-egy többszemélyes csata helyszínéül: harcolhatunk Stonehenge környékén vagy az egyiptomi piramisokkal a háttérben. A tengeri csaták helyszíne nem korlátozódik a Földközi-tengerre: játszhatunk például az Atlanti-óceán portugál és spanyol partjainál vagy a hideg Északi-tengeren, de nagyobb folyók, mint a Duna vagy a Nílus is hajózható.

Total War: Rome II interjú

Az interjú során bebizonyosodott, hogy a Creative Assembly mintegy kétszáz fősre duzzadt csapata nem tétlenkedett az elmúlt évek során, egy jelentős újdonságokat hozó új epizóddal bővül szeptember 3-án Total War szériájuk. A hosszú munka pedig remélhetőleg maximálisan meghozza számukra a gyümölcsét – végül is, Róma sem egy nap alatt épült fel. ■

Ezúton is köszönjük a szintén a CA-nél dolgozó Gáspár János segítségét a cikk véglegesítésében.

Total War: Rome II
A játékhoz kapcsolódó legutóbbi cikkek, hírek

hozzászólások (0)

további hírek

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.