Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2013

gamescom 2013

Survarium

Főnixfióka a S.T.A.L.K.E.R. hamvaiból.

2013.09.27. 13:20 | szerző: Zoo_Lee | kategória: gamescom 2013

Amikor 2007-ben minden idők egyik leghírhedtebb vaporware játéka, a S.T.A.L.K.E.R. a boltok polcaira került, egyike voltam azon játékosoknak, akiknek az agyát úgy kisütötte a Zóna hatalmas területe, egyedi, magával ragadó hangulata, és kihívásban gazdag játékmenete, mint a szerencsétlen felfedezőkét a Pripjatyot védelmező agypörkölő berendezés. A mai napig bármikor hajlandó vagyok elővenni egy kis nosztalgiázás kedvéért, és nem kicsit érintett rosszul a hír, amikor a fejlesztőcsapat bezárt, és ezzel együtt megszűnt minden létező esély egy esetleges újabb rész elkészülésére is.
A Survarium névre keresztelt online lövölde, amelyet a S.T.A.L.K.E.R. csapat egykori tagjai fejlesztenek, tulajdonképpen olyan embereket céloz meg közönségként, mint én. Egy, a Zónában játszódó online játék gondolata egész egyszerűen túl szép ahhoz, hogy valaha is igaz legyen – a Survarium nem is ez próbál lenni, de mindenesetre hasonló hangulatot és világot szeretnének vele létrehozni, mint a nagy előd. Rengeteget olvastam a játékról, tudtam, hogy különböző frakciók lesznek, hogy rengeteg apró ismerős elem fog visszatérni a karakterek terhelésétől a mutánsokon és anomáliákon át az utóbbiak által létrehozott ereklyékig. Irigykedve olvastam, hogy cirill betűs területeken már elérhető az alfa fázis egy korai szakasza, amikor a gamescom előtt pedig megtudtam, hogy bejutok a fejlesztőkhöz egy zártkörű bemutatóra, azt hittem, eljárok egy kánkán táncot...

Survarium

Amit jó, hogy nem tettem, a játéknak ugyanis első körben nem sikerült túlzottan lenyűgöznie. Már az alapfelvetéssel is fura volt szembesülni. Nem egy hatalmas, nyílt, posztapokaliptikus világban fogunk küzdeni a túlélésért, hanem egy lobby-matchmaking alapú játékról van szó, ahol bázisunkon (a szerverválasztó képernyőn) rakhatjuk össze karakterünk felszerelését, fejleszthetjük tulajdonságainkat, majd választhatjuk ki, hogy melyik területre, milyen típusú bevetésre indulunk, melyik frakció megbízásából. A jelenlegi fejlesztési szakaszban a három (!) lehetséges játékmódból elérhető egy, a négy jelenlegi pályából pedig bárhogy is erőlködtünk a keresőben, összesen kettőt tekinthettem meg... De legalább azok szépek voltak, és a sniper típusú játékosok csak az egyiken tudtak teljes egyeduralmat létrehozni.

Survarium

De lépjünk tovább az első sokkokon, és lássuk, mit is tartogat a játék, amit a realitás kedvéért inkább képzeljünk el úgy, mint a S.T.A.L.K.E.R. többjátékos módjának folytatását bármiféle egyjátékos játékelem nélkül. A történet szerint Földanyánknak elege lett kis fajunk pusztító tevékenységéből, és egyes részei szó szerint fellázadtak az emberiség ellen, a nagyvárosokat hatalmas növények pusztították el, fajunkat különböző vírusok és mutációk tucatjai tizedelik. A bolygó jelentős része már egyenesen lakhatatlan számunkra, az egyszeri baka egyetlen lehetősége a túlélésre, ha csatlakozik valamelyik nagy frakcióhoz (Scavengers, Black Market, további még be nem jelentett felek), és megpróbál mutánsokat ölni, a többi fél kárára ellátmányokat gyűjteni.

Survarium

Online hódításunkat épkézláb felszerelés nélkül kezdjük, karakterünket később számos fegyverrel, a bevetéseken szerzett tapasztalati pontokból pedig öt különböző tulajdonság mentén fejleszthetjük (minden tulajdonságból öt szintlépés után kapunk egy új perket). Harctéri hatékonyságunkat befolyásolhatja a terep, a felszerelésünk (egyes pályákon gázmaszk és sugárvédő ruha nélkül képtelenek leszünk belépni bizonyos részekre) és a sérülés, a lövések ugyanis, még ha nem is halálosak, simán megfoszthatnak minket a futás, a guggolás, esetleg a tüzelés képességétől.

Survarium

A három játékmód a TDM (két frakció feszül egymásnak), co-op (túlélők a mutánsok ellen) és erősen koncepcionális szakaszban a free-play (ezt a készítők nagyjából úgy írták le, mint a DayZ hatalmas, konkrét cél nélküli, zombik uralta pályáját). Ebből jelenleg a TDM-et tudtam megtekinteni, és bár túl sok újdonságot alapvetően nem mutatott fel, a dolgok igazi ízét elvileg maguk a pályák és az anomáliák adják majd. TDM-ben például nemcsak az ellenfél játékosait kell gyilkolni, hanem speciális ereklyéket is be kell gyűjtenünk, amelyekkel megvédhetjük bázisunkat az anomáliák ellen. A küzdelmekbe elméletileg bármikor bekavarhat egy óriási mutáns növény, vagy valami hasonló rémség, spontán alakulhatnak ki olyan részek a pályákon, amelyekre lépni biztos halált jelent. Mindegy, mennyire jó a fegyver, a felszerelés, milyen tapasztalt a karaktered, soha sem lehetsz teljes biztonságban, ez pedig végső soron, még ha a fent felsoroltak közül több elemet nem is láthattam még működésben, ad egy nagyon érdekes, más hasonló játékokban nem látott hangulatot a gyilokfesztnek.

Survarium

Tény és való, az első pillantás a Survariumra kissé kiábrándító volt – nem ilyesmire számítottam, és a jelenlegi készültségi szint sem nyűgözött le –, van benne némi potenciál, és ha azt vesszük, hogy ezek a srácok mit hoztak össze a S.T.A.L.K.E.R.-ben, továbbra is érdemes lehet figyelemmel kísérni a fejlesztést. Csak egy picit nem árt, ha velem együtt visszavesztek az elvárások színvonalából és intenzitásából is, a játéknak ugyanis még nagyon hosszú utat kell bejárnia a megjelenésig és a sikerig. ■

Survarium
Survarium
A játékhoz kapcsolódó legutóbbi cikkek, hírek

hozzászólások (0)

további hírek

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.