Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Beyond: Two Souls Beyond: Two Souls

Ki döntheti el, hogy mi játék és mi nem?

David Cage a Beyond: Two Souls vegyes fogadtatásával kapcsolatban fejtette ki véleményét. Megérkezett a játék első DLC-jének a trailere is.

2013.10.09. 18:00 | szerző: GeryG | kategória: Játék

A tengerentúlon és hazánkban ma jelent meg a Quantic Dream új játéka, a Beyond: Two Souls. A stúdióról köztudott, hogy nem áll be a konformisták közé és csak azért is minden játékába igyekszik merész újításokat becsempészni. Ez azonban magában hordozza annak a veszélyét is, hogy a végeredmény nem fogja mindenki tetszését maradéktalanul elnyerni. Látszólag ez a helyzet a Beyond: Two Souls esetében is.
"Vannak konzervatív emberek ebben a szakmában, ami néha frusztráló lehet. Néhányan azt szeretnék, ha a játékok ugyanolyanok maradnának, mint az elmúlt 30 évben, csak épp több poligonnal. Senkinek nem lenne szabad meghatároznia, milyen lehet egy játék és milyen nem, senkinek nincs ekkora hatalma." - nyilatkozta David Cage, a Quantic Dream vezetője egy GameSpotnak adott interjú során, majd így folytatta - "Egy videojáték annyiféle lehet. Az Angry Birds is egy játék, a Call of Duty is egy játék, a World of Warcraft is egy játék, a Gone Home is egy játék. Ki határozhatja meg, hogy ez és ez videojáték, ez és ez nem az, nem tartozik ebbe a családba?! Nem. Nyitottnak kell lennie a médiának azok felé is, akik másképp gondolkoznak, jó látni, hogy vannak emberek, akik próbálnak olyan játékokat készíteni, amelyekben nem a lövöldözés a lényeg."
A Beyond: Two Souls pontszámai valóban nagyon széles skálán mozognak, hiszen a 30%-os értékeléstől a 99%-ig minden megtalálható a külföldi sajtóban. Hogy ki milyen szempontok mentén hozta meg ítéletét, nehéz megmondani, éppen ezért inkább mindenki próbálja ki a játékot, aki teheti. Ha pedig nehéz a döntés (ilyen beszámolók fényében ez nem is lehet csoda), akkor érdemes tenni egy próbát a demóval.
A játékhoz kapcsolódó másik hír, hogy már elérhető az első DLC, az Advanced Experiments. A csomag sajnos csak azok számára érhető el, akik a meghatározott kereskedésekben rendelték meg a játékot. Lényegében egy új fejezetről van szó, amelyben Jodie-nak egy sor feladványt kell Aiden segítségével megoldani az intézetben. A körítés leginkább a Portal játékokra emlékeztet, erről meggyőződhettek az alábbi trailerből is. ■

Beyond: Two Souls
A legutóbbi Beyond: Two Souls cikkek, hírek

hozzászólások (16)

balays82
balays82 2013.10.10. 00:42
Azt mondtam lentebb, hogy írok majd én is pár sort, miután kipróbáltam a játékot, de a te írásod lényegében fölöslegessé tette ezt. Egyetértek minden szavaddal, megismételni pedig nem akarom azokat. Nyolc fejezeten vagyok túl, most jutottam el az általad említett részhez (télen, otthon a kis Jodie), és egyszerűen le vagyok nyűgözve. A grafika valami káprázatos, Jodie arcának kidolgozottsága pazar, bármilyen életkorban is van éppen (az arab sejk fogadásán pedig gyönyörű, hasonlót sem nagyon láttam még játékban).

A játékmenet olyan, amilyen, ezzel kapcsolatban senkit nem érhetett meglepetés, tudtuk előre, hogy lényegében QTE az egész. Az meg egyszerűen hülyeség, hogy a döntéseink nem befolyásolják a cselekményt, ez nem tudom, honnan vették. Talán egyes tesztelőknek ki kellett volna próbálni többféle lehetőséget is, nem pedig arra hajtani, hogy minél előbb kikerüljön a cikkük az internetre. Azt meg azért ne várja senki el, hogy majd teljesen szabadon alakíthatja a történetet, hiszen azért csak van egy előre megírt forgatókönyve ennek a játéknak is, amiben el kell jutni A pontból B-be, ez pedig csak bizonyos megkötésekkel lehetséges. Ehhez vegyük hozzá a nonlineáris felépítést, vagyis azt, hogy a fejezetek nem időrendben, hanem pl. egyes Tarantino filmekre jellemző módon az időben ide-oda ugrálva követik egymást, így csak szépen lassan áll össze a történet kerek egésszé. Ilyet sem nagyon láttunk még máshol.

És igen, a hangulat az, ami a legnagyobb erőssége ennek a játéknak, ami már az első percekben magával ragad és valószínűleg nem is enged el a stáblista legördüléséig. Amihez pedig a Quantic Dream talán a legjobban ért az összes fejlesztő közül, hogy élettel töltsön meg egy pixelhalmazt, illetve valódi empátiát ébresszen iránta a játékosban. Találhatunk más példát is a közelmúltból, amikor ezt egészen jól sikerült megoldani (Elizabeth - Bioshock: Infinite, Ellie, Joel - The Last of Us ), de szerintem Jodie esetében még ezeknél is jobban.

Amitől tartok, hogy túl gyorsan véget fog érni ez a kaland, az első nyolc fejezetet nagyjából 2 óra alatt játszottam végig, némelyik kifejezetten rövid volt. Remélem, a maradék hosszabb lesz.

Ahhoz képest, hogy azzal kezdtem, hogy fölösleges bármit is írnom, egészen hosszú iromány lett ez, de ez most kijött belőlem.:-) Közben pedig azt is eldöntöttem, hogy ezek után nem fogok vitába szállni azokkal, akik nem próbálták ki ezt a gyöngyszemet, hanem személyes tapasztalat hiányában csak másol olvasott gondolatokat hangoztatva kritizálják a játékot. Ennek így semmi értelme, bár lehet, hogy nehéz lesz megállni.

cygary:

Érdekes pont a The Walking Dead-et felhozni példaként, amely megteremti ugyan a szabad választás illúzióját, majd a legvégén kiderül, hogy totális átverés az egész, hiszen mindenképpen ugyanahhoz a végkifejlethez lehet eljutni. Ettől még ez is egy nagyon jó játék, csak szerintem pont nem érdemes pozitív példaként állítani a Beyond ellenében.
razak
razak 2013.10.10. 07:11
Lehet, hogy félreértem, de nálam pont az jött le, hogy ő játéknak tekinti és jó lenne, ha a kritikusok is nyitottak lennének a nem megszokott történetvezetés felé, és ki kellene lépniük a sablonok világából.:)
balays82
balays82 2013.10.10. 08:38
Nem érted félre, pontosan ezt mondta Cage. Szerintem nem olyan bonyolult ezt megérteni.
gregmerch
gregmerch 2013.10.10. 09:44
Azt hittem, én írom az ismertetőt :-)...
GeryG
GeryG 2013.10.10. 10:48
Naná, hogy Te írod! :) Én csak nem tudtam megállni, hogy ne mondjam el a véleményem az első kb 2-3 óráról. :D
további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.