Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

"A PC jobb az új konzoloknál" - NVIDIA

A videokártya-fejlesztő álláspontja szerint a legújabb konzolgeneráció sem rúghat labdába a PC, mint játékplatform mellett.

2013.12.01. 23:55 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Amióta léteznek játékkonzolok és számítógépek, tart az örök háború - na jó, nevezzük inkább vitának - arról, hogy melyik is jobb platform a videojátékok számára. Egyértelmű döntést hozni gyakorlatilag nem lehet, mivel mindig lesznek olyanok, akik foggal-körömmel kitartanak majd az általuk preferált platform mellett, őket pedig egyetlen észérvvel sem lehet meggyőzni. De nem is feltétlenül kell. A jelenleg elérhető konzolok (PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, WiiU) mellett szól, hogy leveszik a felhasználó válláról az összes hardveres gondot, hiszen mindössze egyszer kell megvásárolni az eszközt, azzal a továbbiakban más dolga nincsen. Nem kell időről időre cserélgetnünk benne a különböző alkatrészeket, valamint nem kell attól sem tartanunk, hogy az újabb játékok már esetleg nem fognak élvezhetően futni rajta. Sokan a nagyképernyős tv-t is egyértelműen a konzolok mellett hozzák fel érvként, ahogyan a kanapén való játék kényelmét is. Ezek mind helytálló gondolatok, bár utóbbi két érv már nem kifejezetten csak a konzolok sajátja. A PC-t is könnyedén összeköthetjük a tv-vel, ahogyan egy jó vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel máris élvezhetjük PC-s játékainkat is a fotelből. Szintén a PC mellett szól, hogy a mai csúcskonfigurációk teljesítménye már magasan veri a jelen (vagyis most már inkább előző) konzolgenerációét, és az új generáció sem tűnik első ránézésre lefuthatatlan ellenfélnek. Amit sokan negatívumként értékelnek, vagyis a hardver-kérdés valójában legalább annyira előnye a PC-nek, mint hátránya. Hiszen egy kis odafigyeléssel (aki egyáltalán nem konyít a témához, bizonyára rendelkezik olyan ismerőssel, aki igen, ha mégsem, akkor is igénybe veheti bármelyik számítástechnikai szaküzlet munkatársainak segítségét) folyamatosan a toppon lehet tartani számítógépünket, ami így mindig a legjobb élményt biztosíthatja számunkra. Sokan erre azzal reagálnak, hogy az állandó hardverfrissítés bizony nem olcsó mulatság, e téren nem is versenyezhet a konzolokkal. Ha viszont az anyagi oldalt nézzük, egy konzolos játék gyakran másfélszer, kétszer annyiba kerül, mint a PC-s kiadás, így hosszú távon akár meg is térülhet a befektetésünk.
A vitába, ha nem is szállt be az egyik nagy videokártya-fejlesztő cég, az NVIDIA, mindenesetre állást foglalt a kérdésben. Matt Wright, az eladásokért felelős vezető nyilatkozott a napokban, amely során elmondta, szerintük a PC jobb platform az új konzolgenerációnál is.
"A PC-t javasoljuk, mint a következő generációs konzolok alternatíváját. A fanatikus játékosok a létező legjobb játékplatformot keresik, az pedig a PC. A PC jobb bármely konzolnál, ha játékról van szó, ehhez jön még az a számtalan plusz lehetőség, amelyet csak a PC nyújthat. Szeretnénk a PC-n való játékot a lehető legegyszerűbbé és legelérhetőbbé tenni, mivel sokkal lényegesebb és vonzóbb lehet az átlagos játékosok számára. A Steam már most több felhasználóval rendelkezik, mint az Xbox Live, egy új generáció nő fel úgy, hogy olyan PC-s játékokkal játszik, mint a Minecraft vagy a World of Tanks. Hatalmas a PC-s játékos közösség."

hozzászólások (20)

Gump
Gump 2013.12.03. 08:58
Ugyanez van nálam is nagyjából. Annyi eltéréssel, hogy nem zárom ki, hogy lesz konzolom, de a kontroller baromira nem áll kézre nekem sem. Vettem egyet focihoz, mert ott tényleg képtelenség billentyűzettel játszani. A rendszeresen emlegetett platformer, tps műfaj dolgait viszont olyan szépen lehet egér+bill párossal irányítani, hogy eszembe sem jutna váltani.
GustyX
GustyX 2013.12.03. 09:11
Sosem volt konzolom, valamikor lesz, de PC-sként 46 játékot játszottam végig (akár többször is) kontrollerrel az elmúlt 8 évben:D.

Manapság már csak FPS-t nem játszom azzal. Bár azt is kipróbálnám (pl. CoD-ok, abban így is van aim assist:D), mivel a Bulletstormot élveztem. Teljesen új, más élmény.
Lovi Tommy
Lovi Tommy 2013.12.03. 11:10
RTS? TBS? azt is kontrollerrel? RPG? Mint egy KotOR vagy BG?
GustyX
GustyX 2013.12.03. 11:18
Igen. Olyan játékot is, ami nem is támogatja a kontrollert:-|:-O
Az már kérdés, hogy sem az RTS-t, sem a TBS-t (e meg mi???), sem a BG féle RPG-ket (vagyis a nem TPS-akció RPG-ket) nem szeretem, így azokat egérrel sem játszom:D
gregmerch
gregmerch 2013.12.03. 11:33
TBS: Turn Based Strategy :-)

Lovi Tommy: A Dragon Age és a Mass Effect nagyon jól muzsikálnak XB360-on is, de nem rossz a TES IV-V, a Divinity: The Dragon Knight Saga, a Kingdoms of Amalur, vagy az Arcania sem.

TBS-ből van kifejezetten konzolokra készült port is (az említett Civilization: Revolution - egyfajta Civ IV átirat), ami szintén nagyon jól átgondoltan irányítható. És a Diablo III is szuper lett konzolon.
további hírek

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.