Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

DirectX 12 - válasz a Mantle-re?

Az ígéreteknek megfelelően a GDC-n bemutatta új API-ját a Microsoft is, amellyel választ kívánnak adni az AMD Mantle API-jára.

2014.03.23. 09:19 | szerző: GeryG | kategória: Hardver

A Microsoft február végén reagált hivatalosan az AMD Mantle API-jára, mikor jelezték, hogy az idei GDC-n bemutatják a DirectX új változatát. Erről eddig nem sokat hallhattunk, de a redmondi cégnek fel kell kötnie azt a bizonyos nadrágot, ha lépést akar tartani az AMD megoldásával. Az ugyanis nagyságrendekkel nagyobb teljesítményt képes kihozni a grafikus kártyákból, mivel sokkal közvetlenebb programozási lehetőségeket nyújt a fejlesztők számára.
A Microsoft tartotta is magát a szavához, és a héten részletesebben is bemutatták a DirectX 12-t, amely a Mantle jelenlegi "Radeon-függőségével" szemben minden támogatott platformon elérhető lesz. A DX12 is mélyebb programozási szintekre ereszkedik, és az ígéretek szerint sokkal hatékonyabban fogja megosztani a feladatokat a CPU és a GPU között. A GDC-n nagyon érdekes bemutatón láthatták a jelenlévők az új rendszer képességeit: a Forza 5-öt futtatták egy DX12-es PC-n, NVIDIA videokártyán stabil 60 fps-sel. A dolog másik érdekessége, hogy az eredendően Xbox-exkluzív autós játék PC-s portját mindössze négy fejlesztő készítette alig négy hónap alatt. A Microsoft ehhez kapcsolódóan azt is megjegyezte, hogy a DX12 révén az Xbox One-n is hatalmas teljesítménynövekedés várható.
Mivel a technológiát az Intel, az AMD, az NVIDIA és a Qualcomm is támogatja, így az előzetes becslések szerint 2015 végére minden új GPU támogatni fogja a DX12-t, valamint az új játékos PC-k 80% is. Az első DX12-es játékot is 2015 karácsonyára saccolják a szakértők. A DirectX 12-ről részletesebb technikai leírást a fejlesztők blogján olvashattok. Ide kapcsolódó hír, hogy a fejlesztők már most regisztrálhatnak az API korai hozzáférésű programjára.
Így már csak két kérdés maradt: jelent-e az új generáció akkora lépést, mint néhány éve a DX9 a DX8-hoz képest vagy a DX10-11 a DX9-hez képest? Valamint, ami talán még fontosabb: a Windows 7 is támogatni fogja az API-t vagy Windows 8-exkluzív lesz? (és a +1 kérdés: a PlayStation 4 is támogatni fogja vagy ez lehet a visszavágás az Xbox One számára?) ■

hozzászólások (3)

Sityi
Sityi 2014.03.23. 10:49
Nemcsak az új GPU-k támogatják a DX12-t, hanem a DX11-kompatibilis VGA-k is, tehát a GeForce 4xx / Radeon HD 5xxx kártyák már jók hozzá.
VodevilX
VodevilX 2014.03.23. 12:18
Ez elég váratlan, nem gondoltam volna. Én végig úgy készültem, hogy a következő vga széria talán már támogatja majd, így viszont megkönnyíti a dolgomat, ha majd ott lesz az ideje, hogy lecseréljem a mostanit. Bár egyelőre még arról sem sokat tudok, hogy mikor tervezi az nVidia elkezdeni piacra dobni őket, vagy hogy elve mifélék lesznek.
Hogy Win7, Win8? Nehogy a végén ezzel adják el a következő windowst...
rDAVE
rDAVE 2014.08.25. 19:31
+1 kérdés a válasz: Mindegy, a PS4-nek saját API-je van és hamarabb szorgalmazná a Sony a Mantle-t, mint a Directx-et. :D
további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.