Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Atari 2600-as játékokat ástak ki egy új-mexikói szemétlerakóból

A legendás E.T. játék példányai is előkerültek egy dokumentumfilm forgatása során.

2014.04.29. 09:30 | szerző: Dino | kategória: Játék

Lassan úgy tűnik, a videojátékok is a régészet tárgyát képezhetik: pár nappal ezelőtt egy új-mexikói szeméttárolóból ástak elő az 1980-as évek elejéről származó játékcartridge-eket. Az egész projekt igazából alapvetően az Xbox Entertainment Studios dokumentumfilm-sorozatának forgatásához zajlott, Zak Penn (az Avengers és az X-Men 2 írója) rendezésében készül ugyanis egy epizód, amely kizárólag Xbox konzolokon lesz elérhető, és amelyben a hírhedt Atari 2600-as E.T. játék elásására keresnek bizonyítékot. Az 1982-ben megjelent E.T. The Extra-Terrestrialt sokan minden idők legrosszabb játékaként tartják számon. A fejlesztő 6 hetet kapott a munkára, hogy még karácsony előtt boltokba kerülhessen a játék (akkoriban legalább fél évet dolgoztak átlagosan egy-egy videojátékon), így aztán egy igen bugos és amúgy is elég borzalmas szoftver került a cartridge-ekre. Miközben az Atari mintegy 25 millió dollárt ígért Spielbergnek a licencjogokért, a jelentések szerint a négymillió eladott példányból 3,5 milliót visszaküldtek a kiadónak, aki a megmaradt készletet az új-mexikói Alamogordo melletti szemétlerakóban ásta el. Ezt aztán nem nagyon verték nagydobra, a dokumentumfilmhez azonban nemrég előszedték a történetet, és megszerezték a szükséges engedélyeket, hogy a mélyre ásva kideríthessék az igazságot. Mint az IGN helyszíni tudósítói beszámoltak róla, az ásatások során valóban nagy számú eredeti, dobozos játék került elő a föld mélyéről, köztük a hírhedt E.T. példányai is (lásd az IGN alábbi fotóján). Bár sokan úgy tartják, hogy ez a szoftver - amelyben főhősünk rengeteg mély lyukba pottyan bele, bármerre is császkál a pixeles területeken - volt a legfőbb oka az 1983-as nagy játékkonzolkrachjának, igazából inkább csak egy koporsószög volt a sok közül az akkorra konzolokból igencsak túltelítődő piacon, amelyek mellé akkoriban jelentek meg a háziszámítógépek (mint pl. a Commodore 64), újabb konkurenciát állítva az Atari és más gyártók gépeinek.
Igaz, jelenleg nincs hasonló kritikus helyzetben a konzolpiac, de játsszunk el a gondolattal: vajon harminc év múlva melyik játék példányai kerülhetnének elő egy hasonló ásatás során? Ötleteiteket a hozzászólásokban várjuk! ■

hozzászólások (3)

Zoo_Lee
Zoo_Lee 2014.04.29. 10:52
A játéktörténelem egyik legnagyobb urban legendjéről kiderült, hogy valóság. :D Manapság ez már másképp menne, egyszerűen egy idő után eltűnnének a játékok a boltok polcairól, az online áruházak kínálatából, a lemezeket valószínűleg bezúzatják valahol, és minden elintézve. A poén pedig az, hogy ehhez a folyamathoz a játéknak nem rossznak kell lennie, az utóbbi évek leggyengébb eresztéseit is viszonylag könnyen be lehet legálisan szerezni, viszont elég, ha a kiadó elveszti a licencjogokat vagy le akarja cserélni a korábbi részt az új és sokkal "jobb" folytatásra, máris kezdődik a temetés.
Dark Archon
Dark Archon 2014.04.29. 13:11
Manapság ennek úgy kéne mennie, hogy lenne egy külön szelektív kuka a szar játékoknak :D

Egyébként meg természetesen a Duke Nukem kerülhetne csak elő 30 év múlva, semmi más nem marad fenn :)
SMBX-fan
SMBX-fan 2014.10.21. 17:25
BIG RIGS: OVER THE ROAD RACING
további hírek

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.