Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

GRID Autosport GRID Autosport

A GRID Autosport törésmodelljéről

A fejlesztők új blogbejegyzésében részletesen kivesézik minden autós játék egyik Achillesz sarkát, a törésmodellt. Náluk ezzel sem lesz gond.

2014.05.08. 13:12 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Bizonyára vannak olyan játékosok, akiknek cseppet sem számít, hogy egy autós játékban van-e korrekt törésmodell vagy nincs. De nem kockáztatok sokat, ha azt gondolom, hogy ők vannak kisebbségben. Manapság ugyanis már elvárható, hogy egy-egy ilyen alkotásban ne elpusztíthatatlan tankokkal száguldozzunk és pattanjunk le a falakról minden következmény nélkül, hanem minden fizikai kontaktusnak hatása legyen járművünkre nézve. Előbbire szomorú példa a Need for Speed sorozat, míg utóbbi terén talán a Next Car Game számít az egyik legnagyobb ígéretnek.
A Codemasters háza táján is fontosnak tartják, hogy korrekt törésmodellel lássák el legújabb játékukat, a néhány hete bejelentett GRID Autosportot. Legalábbis ez derül ki legutóbbi blogbejegyzésükből, amelyet ennek, a különféle sérülések hatásainak, valamint az autók általános elhasználódásának szenteltek. Utóbbi egy újonnan bemutatott eleme a játéknak: mostantól autónk fokozatosan amortizálódik a futamok során, vagyis előjönnek kisebb-nagyobb hibák, az alkatrészek elkopnak, a végeredmény pedig az autó teljesítményének csökkenése lehet. Példaként a váltót hozták fel, amely minden egyes sebességváltásnál egy picit kopik, de a rossz váltások akár komolyabb kárt is tehetnek benne. Ilyenkor a váltás sokkal tovább tart, idővel pedig akár sebességfokozatok kiesése is előfordulhat. Ugyanez érvényes a fékekre is: a rendszeres elfékezés és túlterhelés gyorsabb kopáshoz, valamint a fékek hatásfokának drasztikus csökkenéséhez (ez pedig a kanyarokból való garantált kicsúszáshoz) vezethet.
A fejlesztők természetesen a kontaktusokból származó sérülésekre is nagyon odafigyelnek. Az ilyen sérüléseket - amelyek mindig szigorúan csak az érintett felületre lesznek hatással, vagyis egy baloldali ütközéstől nem a jobb tükrünk fog lepottyanni - három csoportba osztották:

  • Kerekek: ezek sérülése értelemszerűen a jármű irányítását befolyásolja, de nem csak a hatást fogjuk érezni, látható nyoma is lesz. Egy nagyobb ütéstől akár ki is szakadhat valamelyik kerekünk.
  • Motor: ezen belül további négy sérülésre lehet számítani. A hűtőrendszer meghibásodása a motor túlhevüléséhez vezet. A turbót érő sérülés jelentős teljesítménycsökkenéssel jár. A kipufogórendszert érő ütések eleinte csak kisebb erővesztést, de a leszakadása már komoly teljesítménycsökkenést von maga után. Végül a magát a motort érő fizikai hatások szintén komoly erőcsökkenést eredményeznek. Természetesen az ilyen sérülések a csúcssebességet és a gyorsulást is befolyásolják. A játékban ezt a motor hangján is hallani lehet majd, de a motortérből felszálló füst sem jelent majd jót.
  • Felfüggesztések: szintén az irányítást befolyásolják a különböző sérülései, de az autónk látványosan meg is dőlhet, a kilengése is jelentősen megnőhet. Ez egyike az új játékelemeknek.

A Codemasters a fenti változtatásokat mind az előző játékokra érkező rajongói visszajelzések mentén igyekeznek kidolgozni. Szintén ilyen tipp végett kerül egy kijelző a képernyőre, amely a jármű egyes részeinek állapotát fogja mutatni. A csapatrádió is újdonság, amelyet egyetlen gombnyomással el lehet érni, általa pedig rengeteg hasznos információhoz juthatunk az autó állapotát és a verseny állását illetően.
A GRID Autosportra már nem is kell sokat várnunk, hiszen a premier már június 27-én eljön PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra. ■

GRID Autosport
A legutóbbi GRID Autosport cikkek, hírek

hozzászólások (0)

további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.