Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Elite: Dangerous Elite: Dangerous

Terry Pratchett űrállomás került az Elite: Dangerousbe

Az új patch-csel a múlt héten elhunyt íróról is megemlékeztek.

2015.03.19. 09:52 | szerző: Dino | kategória: Játék

Megérkezett az 1.2.05 verziószámot viselő patch az Elite: Dangeroushöz, amellyel a különböző javítások mellett a Frontier Developments egyúttal a múlt héten elhunyt Terry Pratchettről is megemlékezik. A játékba ugyanis egy új űrállomás került bele Pratchett's Disc néven, utalva a leginkább fantasy műveiről ismert író legnépszerűbb sorozatára, a Discworldre (magyarul Korongvilág néven ismeretes).

És a hírhez részlegesen kapcsolódva álljon itt egy kis személyes szösszenet is. Jómagam 19 évvel ezelőtt találkoztam először Pratchett munkásságával, amikor az 1996-os tavaszi ECTS-re egy Commodore Világnál dolgozó kollégám helyett küldtek ki. Bryan ugyanis megkért, hogy ha már ő nem jut ki Londonba, szerezzük be neki a Discworld széria egyik kötetét (ha jól emlékszem, a harmadik, Equal Rites címűt). Miután megtaláltuk a könyvet, a szállodában beleolvastam, és kb. kiolvasva szállítottam már haza neki azt - viszont ezzel egy életre megfertőződtem, azóta az éjjeliszekrényemen mindig van egy Pratchett könyv is, és folyamatosan új helyeket kell felszabadítani a könyvespolcon, ahogy gyarapodik a gyűjtemény. Így aztán szomorúan hallottam pár évvel ezelőtt, hogy kedvenc íróm Alzheimer-kórban szenved, amivel aztán egészen a múlt hétig küzdött - 66 éves korában távozott az élők sorából. Az elmúlt években regényeit már csak diktálni tudta, egy beszédfelismerő program és hűséges asszisztense segítettek rögzítésükben, a Korongvilág további gondozását pedig lánya, Rhianna Pratchett kapta meg.
Amúgy az említett alma nem esett messze fájától: Rhianna még apja hatására kedvelte meg a videojátékokat (Terry Pratchett maga is szeretett ugyanis játszani, és érthetően felügyelte a három Discworld kalandjáték elkészültét is - magazinunkban az 1999-es Discworld Noirról írtunk annak idején). A PC Zone újságírójaként játékokról írt, 2005-ben a Beyond Divinity mellé járt egy kis novellája, aztán játékok szövegein dolgozott, többek közt a Mirror's Edge, az Overlord és a 2013-as Tomb Raider projektekben.
Pár nappal ezelőtt pár lelkes Pratchett-rajongó kitalálta, hogy ha már a Going Postal kötetben az egyik karakter nevét egy folyamatosan vándorló üzenettel tették halhatatlanná, miért ne lehetne hasonlóképpen megemlékezni Terry Pratchettről is. Az eredmény a GNU Terry Pratchett projekt lett: az ehhez csatlakozó weboldalak a http fejlécbe egy extra karaktersorozatot helyeznek el. Az X-Clacks-Overhead mezőben a "GNU Terry Pratchett" szöveg olvasható. Azt hiszem, a fentebb leírtak fényében nem lesz meglepő senkinek, hogy a PlayDome-mal csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez, és tegnap óta nálunk is megtalálható a GNU Terry Pratchett karakterlánc az oldalak header részében. ■

Elite: Dangerous
A legutóbbi Elite: Dangerous cikkek, hírek

hozzászólások (0)

további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.