Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

gamescom 2016

gamescom 2016: látogatóban a Wargaming standján

A 100 éves tankról, valamint VR és AR témákról beszélgettünk a cég munkatársával.

2016.08.29. 17:39 | szerző: Dino | kategória: gamescom 2016

A Wargaming már évek óta igen jelentős méretű standokon képviseli magát a gamescomon, és ez mostanra se változott. A publikus területen egy falból kitörő Mark IV-replika, óriási videofalak, egy rakás számítógép és konzol, valamint tabletek és cardboardok vártak a játékosokra, hogy kipróbálják a teljes termékpalettát, de a színpad előtt is tömegek gyűltek össze egy-egy ajándékosztás során. A Business Center nyugalmában is jelentős területet foglalt el a World of Tanksszel 2010-2011-ben berobbant cég, minket ide vártak egy kis beszélgetésre a cég munkatársai. Miután az azóta megjelent Master of Orion fejlesztője kameránk előtt is bemutatta röviden az űrstratégiai játék felújítását, Alexander Bobkóval a cég főbb újdonságairól és terveiről beszélgettünk.

gamescom 2016: látogatóban a Wargaming standján

A World of Tanks kapcsán nem mindig hagyományos marketinget folytatnak a Wargamingnél, például korábban egy ausztrál múzeumnak adományoztak egy felújított tankritkaságot, jelenleg pedig egy nagyszabású eseményre készülnek. Idén 100 éves a világ első tankja, a Mark I, és ennek kapcsán szeptember 15-én a bovingtoni tankmúzeummal együttműködve „elfoglalják” London belvárosát, és egy Mark IV-es tankot is elvisznek a Trafalgar Square-re. A Mark I kapcsán pedig minden tankos játékukba kerül valami ehhez kapcsolódó tartalom. A PC-s World of Tanksben az alábbi Mark I-es tank lesz játszható egy első világháborús pályán, de egy Lanchester páncélozott járművet is kapunk még.

gamescom 2016: látogatóban a Wargaming standján

A konzolos World of Tanks szintén kapunk egy új pályát, és ezen vonulhatunk hadba a Mark I-essel.

gamescom 2016: látogatóban a Wargaming standján

Végül a World of Tanks Blitz se marad ki a 100 éves ünneplésből, igaz, ebbe nem egy akkurátusan lemodellezett Mark I kerül, az ugyanis a fejlesztők szerint nem passzol eléggé az eltérő játékmenethez: az új tank hasonlít ugyan a Mark I-re, de például egy nagy ágyúcsövet is kapott az elejére.

gamescom 2016: látogatóban a Wargaming standján

Konkrét játékokról ezt követően inkább technológiákra terelődött a szó, mégpedig a virtuális és a kiterjesztett valóságra. Alexander kifejtette, hogy jelenlegi háborús játékaikhoz, azaz a World of Tanks/Warplanes/Warships trióhoz szerintük nem passzol a VR, inkább a casual jellegű játékokhoz érzik megfelelőnek, ahol nem számít az, hogy egy tankot pontosan hol ér találat. De persze nem mennek el vakon a jelenleg felívelőben lévő VR-őrület mellett, így például készítettek 360 fokos, VR-headsetben (vagy akár Google Cardboarddal) megnézhető kisfilmet a Mark I tankról, 360 fokban betekinthetünk egy-egy tank vagy hadihajó belsejébe, de például az áprilisban Varsóban lezajlott Grand Finals versenyükön nézőként, VR-headsettel lehetett megfigyelni a csatateret. Egyelőre azonban inkább kivárnak, és nagyobb összegeket nem fektetnek ebbe a területbe.

gamescom 2016: látogatóban a Wargaming standján

A világszerte eladott kb. 5 millió Google Cardboard és nagyságrendileg 1 millióra tippelt egyéb VR-megoldás Alexander szerint még kevés olyan felhasználót jelent, akik ténylegesen érdeklődnek is a Wargaming háborús játékai iránt, nagyon kicsi az a játékosmennyiség, akik számára egy új játékuk elérhető lenne. Még azt se látják, hogy melyik megoldás lesz a győztes, melyik VR-sisak terjed el a leginkább, melyikre érdemes igazán koncentrálni egy-egy új fejlesztéssel. Gondoljunk csak a 3D-re: pár éve mekkora hype volt körülötte, aztán ma már jóval kisebb szerepet kap a 3D-s megjelenítés (ha megnézzük, például PS4-en is csak alig pár játék támogatja a 3D-s tévéket). Kíváncsian várják, hogy a VR vajon tovább él-e – de Alexander gyorsan hozzá is tette, hogy feltételezik, hogy igen. Mindenesetre jelenleg nem akarnak vagyonokat fektetni a bizonytalanba, inkább egy-egy esemény vagy konferencia keretében kísérleteznek kisebb dolgokkal, aztán figyelik a reakciókat és visszajelzéseket. Például nagyon örültek, amikor a Facebook analitikai eszközt adott ki a 360 fokos tartalmakhoz, amelyben figyelhetik, mikor merre is néz a néző – ez hasznos lehet az azzal való kísérletezéshez is, hogy hogyan terelhetik az akcióra a figyelmet.
Végül pedig egy augmented reality projektbe kaptunk betekintést: a stand bárpultjáról idehozott menüre irányították egy mobiltelefon kameráját, aminek hatására az asztalon jelent meg egy tank 3D-s modellje.

gamescom 2016: látogatóban a Wargaming standján

Kíváncsian várjuk tehát, mit tartogat majd számunkra a Wargaming VR/AR téren. Az ingyenes háborús MMO-k terén legnagyobb konkurensüknek számító Gaijin is mozgolódik ilyen irányban (róluk majd egy későbbi cikkben olvashattok), az pedig, hogy a virtuális valóság mennyire válik megkerülhetetlen tényezővé a játékok terén, remélhetőleg pár éven belül kiderül. ■

hozzászólások (0)

további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.