Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

Nokia N-Gage sajtóbemutató

Október 7-től lesz kapható világszerte a Nokia hordozható játékgépe.

2003.10.06. 15:39 | szerző: Dino | kategória: Hardver

A holnapi naptól lesz kapható világszerte a Nokia új hordozható játékgépe, az N-Gage. Az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón megismerhettük az elsődlegesen játékcélra kifejlesztett eszköz főbb paramétereit. Külön kihangsúlyozták, hogy az N-Gage nem telefonnak készült, hanem 90%-ban játék céljára tervezték, a háromsávos telefon inkább csak mellékes funkció benne. Emellett még MP3 játszóként és rádióként is használható, és számos, a mai mobiltelefonokban megtalálható kényelmi funkciót is nyújtja. Az N-Gage ára 89.900 Ft, de előfizetéses csomagban is kapható lesz legalább az egyik mobil-szolgáltatónál. A játékokat MMC kártyán lehet beszerezni, áruk 13-16 ezer forint között lesz. Év végéig mintegy 15-20 játékszoftver jelenik meg (pl. Tony Hawk’s Pro Skater, Tomb Raider starring Lara Croft, Rayman 3, Tom Clancy’s Splinter Cell, Red Faction, MotoGP), a jövő évre pedig további 100 játék megjelenése várható.
A nagy játékkiadók (Eidos, Activision, THQ, stb.) fejlesztései mellett a lelkes amatőr fejlesztőket is szeretnék bevonni a kínálat bővítésébe, ennek érdekében meghirdették a ConnectCoder N-Gage pályázatot, melynek keretében 2004. január 31-ig várnak olyan eredeti játékötleteket, melyekben a mobilitás és társasági interaktivitás a játék szerves részét képezi, mindezt magas színvonalú grafikai megjelenítéssel és lebilincselő történettel társítva. A fődíj 15.000 euró, a második helyezett 10, a harmadik 5 ezer eurót kap. A pályázatról további információ a Forum Nokia oldalon található.
Az N-Gage kialakítása hasonlít néhány korábbi Nokia modellre, ez is vízszintes formátumú, bal oldalon egy, a gamepadekhez hasonló nyolcirányú vezérlőgombot találunk, a számbillentyűk pedig a jobb oldalon kaptak helyet. Közülük kettő jobban kidomborodik, ezek a fő irányítóbillentyűk. Érdekes megoldás, hogy a kijelző függőleges kialakítású lett, ez a kipróbált Pandemonium játékban kissé negatívan hatott, mivel kevesebbet láttunk abból, hogy mi is vár ránk a pályán.
Fontos jellemzője az N-Gage-nek a hordozhatóság mellett a multiplayer játék lehetősége is. Erre igen sokféle lehetőség lesz. Egyrészt az N-Gage Aréna oldalon megnézhetjük mások eredményeit, és feltölthetjük a sajátunkat, de akár ún. „árnyék-játék” letöltésére is lehetőségünk van. Ilyenkor például egy autóverseny során a másik játékos autóját is látjuk, mintha egy árnyék-autó ellen versenyeznénk. Másik lehetőség a Bluetooth-on keresztüli játék a közelünkben lévő más N-Gage tulajdonosok ellen, végül GPRS-en keresztül is lehet játszani, de ez egyelőre csak a kevésbé adatforgalom-igényes játékokra lesz alkalmas.
A sajtótájékoztatón kisebb MotoGP bajnokságot is szerveztek a megjelenteknek. A döntőbe kerülő 5 legjobb az esemény helyszínéül szolgáló Boksz Utca Étterem tulajdonosával, Kovács „Koko” Istvánnal mérhették össze ügyességüket a játékban.

Végül álljon még itt néhány technikai adat is az N-Gage-ről:

 • 176*208 pixel méretű, 4096 árnyalatot megjelenítő színes kijelző, háttérvilágítással
 • Series 60 platform, Symbian operációs rendszer
 • Háromsávos GSM (900/1800/1900), GPRS telefon
 • MP3 és AAC file-ok lejátszása, sztereó FM rádió
 • XHTML böngészés
 • Multimédiás üzenetküldés (MMS)
 • Java alkalmazások támogatása
 • Bluetooth vezeték nélküli technológia
 • Tömege: 137 gramm
 • Készenléti idő: 150-200 óra
 • Beszélgetési idő: 2-4 óra
 • Játékidő: 3-6 óra (a játék erőforrás-igényétől függően)
 • MP3 hallgatás: 8 óra
 • Rádió: 20 óra ■

előző
következő
Nokia N-Gage sajtóbemutató
Nokia N-Gage sajtóbemutatóNokia N-Gage sajtóbemutatóNokia N-Gage sajtóbemutatóNokia N-Gage sajtóbemutatóNokia N-Gage sajtóbemutató

hozzászólások (0)

további hírek

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.

Tényleg jön a Red Dead Redemption 2

Csütörtök délután trailert is kapunk.

Hozza a várt szintet a Battlefield 1

Mától megvásárolható az első világháborút feldolgozó akciójáték.