Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

Getno – Amerikában botrányt okozott

2004.03.18. 20:11 | szerző: Dino | kategória: Mozi

Egy filmkészítő sosem tudhatja, pontosan milyen hatást ér el filmjével. Salamon András rendező nagysikerű új filmje, a Getno – Nincs új világ például csupán egy izgalmas történetet mondana el: egy magyar család néha izgalmas, néha megható kalandjait Amerikában. A rendezőnek, saját bevallása szerint, nem volt különösebb véleménye Amerikáról, nem akart kritikát gyakorolni az újvilág fölött. Számára az új és idegen helyzetbe kerülő, magukra maradó figurák voltak érdekesek.
Ő így látja. De az amerikai magyar közösség egészen másképpen vélekedik. Ők úgy érzik, az amerikai koprodukcióban, amerikai filmesek és színészek, magyar főszereplők együttműködésével készült film sértő Amerika-képe leegyszerűsítő és bántó, és – ami valószínűleg a legjobban fáj – gúnyt űz a tengerentúl élő magyarokból.
Tény, hogy a Getno – Nincs új világ egyik legmulatságosabb figurája Jenő papa, a harminc év után is rettenetes angol akcentussal beszélő, a bevándorlókat szapuló sivatagi filozófus, akit Király Levente játszik, a legfélelmetesebb pedig a Bela Gyori alakította milliomos jogász, aki végül becsapja és menekülésre kényszeríti a főhőst, Gesztesi Károlyt.
Az újvilágbeli felháborodás hullámai olyan magasra csaptak, hogy akár a kinti premiert is meghiúsíthatják. Az már nagyon valószínűnek látszik, hogy a Los Angelesben minden évben megrendezett, és az idei filmtermést bemutató Amerikai Magyar Filmhét programjáról leveszik a Getnót – hiszen, ha a közönség tagjai nem is, a szervezők elsősorban a kinti magyarok közül kerülnek ki. Akik úgy érzik, ez a film igazságtalanul megsértette őket – még ha az alkotók célja egészen más volt is. ■

Forrás: IC Press

hozzászólások (0)

további hírek

Készül az Uncharted: The Lost Legacy

Chloe Frazer kalandjaival folytatódik a Naughty Dog szériája.

Hivatalos - Jön a The Last of Us: Part II!

Elképesztően zseniális előzetes! Folytatódik Joel és Ellie zseniális kalandja!

9 perc Prey

A rövidke előzetes után egy jóval tartalmasabb is érkezett a The Game Awardsról.

Tartalmas öt percben a Mass Effect: Andromedáról

Akció, felfedezés, dialógus, nyomozás és autózás, mind egy trailerben.

Death Stranding trailer a The Game Awardsról

Hideo Kojima nyerte az Industry Icon díjat, köszönetképpen pedig új előzetest villantott készülő játékából.