Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

Getno – Amerikában botrányt okozott

2004.03.18. 20:11 | szerző: Dino | kategória: Mozi

Egy filmkészítő sosem tudhatja, pontosan milyen hatást ér el filmjével. Salamon András rendező nagysikerű új filmje, a Getno – Nincs új világ például csupán egy izgalmas történetet mondana el: egy magyar család néha izgalmas, néha megható kalandjait Amerikában. A rendezőnek, saját bevallása szerint, nem volt különösebb véleménye Amerikáról, nem akart kritikát gyakorolni az újvilág fölött. Számára az új és idegen helyzetbe kerülő, magukra maradó figurák voltak érdekesek.
Ő így látja. De az amerikai magyar közösség egészen másképpen vélekedik. Ők úgy érzik, az amerikai koprodukcióban, amerikai filmesek és színészek, magyar főszereplők együttműködésével készült film sértő Amerika-képe leegyszerűsítő és bántó, és – ami valószínűleg a legjobban fáj – gúnyt űz a tengerentúl élő magyarokból.
Tény, hogy a Getno – Nincs új világ egyik legmulatságosabb figurája Jenő papa, a harminc év után is rettenetes angol akcentussal beszélő, a bevándorlókat szapuló sivatagi filozófus, akit Király Levente játszik, a legfélelmetesebb pedig a Bela Gyori alakította milliomos jogász, aki végül becsapja és menekülésre kényszeríti a főhőst, Gesztesi Károlyt.
Az újvilágbeli felháborodás hullámai olyan magasra csaptak, hogy akár a kinti premiert is meghiúsíthatják. Az már nagyon valószínűnek látszik, hogy a Los Angelesben minden évben megrendezett, és az idei filmtermést bemutató Amerikai Magyar Filmhét programjáról leveszik a Getnót – hiszen, ha a közönség tagjai nem is, a szervezők elsősorban a kinti magyarok közül kerülnek ki. Akik úgy érzik, ez a film igazságtalanul megsértette őket – még ha az alkotók célja egészen más volt is. ■

Forrás: IC Press

hozzászólások (0)

további hírek

Elindult a GWENT zárt bétája

PC-n és Xbox One-on kezdődött meg az újabb tesztkör.

Milyen lett a Titanfall 2?

Megérkezett a játék hivatalos launch trailere és az első értékelések.

Bámulatos Red Dead Redemption 2 trailer

Az ígéreteknek megfelelően megérkezett a várva várt előzetes.

Nintendo Switch néven jön az új konzol

Megvan az eddig NX munkanéven futó gép megjelenési dátuma is.

Ingyen Dungeon Keeper az Originen

Ismét egy régi klasszikus van az On the House akcióban.