Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Magyarország is tagja a SiteDown és FastLink elnevezésű illegális tartalmak ellen küzdő hadműveletnek

2005.08.06. 12:35 | szerző: Dino | kategória: Egyéb

Egyetlen közép-európai országként Magyarország is csatlakozott a FastLink és Site Down elnevezésű, illegális tartalmak ellen küzdő, az FBI vezetésével működő nemzetközi akcióhoz. Ennek keretében több mint 15 országban kétszázat is meghaladó ellenőrzést hajtottak végre eddig világszerte, amelyek során több száz számítógépet, illegális tartalmat terjesztő hubot kutattak fel és foglaltak le. Az akciókban több mint 100 millió dollár értékű illegális tartalmat távolítottak el, többek között szoftvereket, játékokat, filmeket és zeneszámokat.
A FastLink és a SiteDown együttműködés keretében a múlt héten az USA-beli Észak-Karolinában 8 személyt tartóztattak le szerzői jogsértés miatt. A letartóztatottak között vannak az oldalak rendszergazdái, rendszerüzemeltetői és illegális beszállítók is, akik mindannyian a warez-világban, az illegális szoftver-, zene és filmkereskedelemben jól ismert személyek. Ez az akció nagy csapást jelentett az Észak-Karolinából irányított kalózhálózatra, amely az interneten keresztül működő, jól szervezett, a legmodernebb technológiával felszerelt illegális terjesztési lánc volt. A szerzői jogsértéssel gyanúsítottak mindegyike jó kapcsolatokat ápolt olyan warez-oldalakkal, amelyek az interneten terjedő illegális tartalmak első számú terjesztői. Ezeken keresztül jutnak el az illegális tartalmak az úgynevezett „release groupokhoz” vagyis azokhoz a helyekhez, ahonnan a felhasználók többsége letölti illegálisan a szoftvereket, filmeket és zeneszámokat. Ha egy „release csoporton” keresztül eljut a lopott tartalom a leglátogatottabb warez-oldalakhoz, akkor ez néhány óra alatt a világ bármely pontján a peer-to-peer rendszereken keresztül letölthetők.
Az észak-karolinai eset az illegális tartalmakat terjesztő hálózatok ellen irányuló akciók eredménye volt. Az elmúlt négy évben több sikeres ilyen akciót hajtottak végre nemzetközi összefogással az USA bűnüldöző szervei. A 2001-es Buccaneer hadművelettel, majd 2004-ben a FastLink, és végül a múlt hónapban végrehajtott Site Down akcióval az illegális kalózhálózatok száma és mérete nagymértékben csökkent.
Sebők Erzsébet, a BSA szóvivője elmondta: „A BSA örömmel vette, hogy Magyarország csatlakozott ehhez a nemzetközi, FBI által vezetett megmozduláshoz. Folyamatosan azért küzdünk, hogy Magyarországon az üzleti szoftverek jogtiszták legyenek, ám ez a probléma világszintű, hiszen a legnagyobb kalózhálózatokon keresztül az illegális szoftvereket bárhol le lehet tölteni a warez-oldalakról. Ezért mindenképp nemzetközi összefogásra van szükség.” ■

hozzászólások (0)

további hírek

Készül az Uncharted: The Lost Legacy

Chloe Frazer kalandjaival folytatódik a Naughty Dog szériája.

Hivatalos - Jön a The Last of Us: Part II!

Elképesztően zseniális előzetes! Folytatódik Joel és Ellie zseniális kalandja!

9 perc Prey

A rövidke előzetes után egy jóval tartalmasabb is érkezett a The Game Awardsról.

Tartalmas öt percben a Mass Effect: Andromedáról

Akció, felfedezés, dialógus, nyomozás és autózás, mind egy trailerben.

Death Stranding trailer a The Game Awardsról

Hideo Kojima nyerte az Industry Icon díjat, köszönetképpen pedig új előzetest villantott készülő játékából.