25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Broken Sword: The Angel of Death

Charles Cecil kalandjáték-sorozata újabb epizódhoz ért.

Írta: Madrac

A kalandjátékok kedvelői biztos ismerik a Broken Sword sorozatot, mely az amerikai George Stobart és a francia Nico Collard történetét meséli el. Mindig komoly bajba keverednek, és a végén megmentik a világot. A harmadik rész már 3D-s volt, így az Angel of Death is az lett, bár mintha a sok folytatás alatt megkopott volna a fénye.

Broken Sword: The Angel of Death

George kicsit lecsúszott az előző rész óta, már a számláit se tudja kifizetni, cége pedig New York egy lerobbant negyedében székel. Mikor beér, a társa tájékoztatja, hogy látogatója van, ez pedig Anna Marie, aki a segítségét kérné egy kincses térkép megfejtésében. Még szinte ki se fejti mondandóját, már rájuk is tör a maffia, mely elől alig sikerül kereket oldani pár leomlóban lévő házon át. A lány szállodájába – mely legalább annyira felkapott hely, mint George munkahelye – visszaérve kiderül, hogy a rosszfiúk már ott is jártak, sőt, elvitték a kérdéses iratot is. Hamar kiderül, merre található, sőt, még sikerül is visszaszerezni, bár a megfejtése már nehezebb dió. Ebben segítségükre siet George társa is, aki megajándékozza egy kis programmal, mely segít információt szerezni az internetről.

A játék irányítása elég egyszerű: ahova klikkelünk, oda megyünk, de a kurzornyilakkal is közlekedhetünk. Futni a jobb oldali kontrollal lehet. A használható tárgyakon megváltozik a kurzor, lehet belőle szem, fogaskerék és más hasonlók, elég egyértelmű szereppel. A nálunk lévő tárgyakat a képernyő tetején találjuk, kombinálhatjuk is őket, valamint egyes esetekben a segítőnk képe is itt kap helyet, így kérhetjük meg szívességekre.

Broken Sword: The Angel of Death

A PDA-nk is a tárgyak között van, ez egy igen hasznos szerkezet, visszanézhetjük, mi történt eddig, telefonálhatunk vele, sőt, akár internetes oldalakat és biztonsági rendszereket is feltörhetünk vele. Ez egy egyszerű kis logikai feladványként jelenik meg, melyben tükrökkel és más hasonló szerkezetekkel kell eljutatnunk egy fénysugarat – az adatokat – a célba, bár érintenie kell más szervereket is az álcázás érdekében. A kincses térkép értelmezése is a feladatok közé tartozik, bár nagyrészt csak abból áll, hogy George lefordítja a latin feliratokat és elmondja gondolatait a képekről. Egy adatbázis megszerzése után már nem jelent komoly gondokat az összefüggések felfedezése.

A grafika kellemesen fejlődött, a hátterek nagyon jól néznek ki, bár az embereken néha kicsit túl sok a szögletes rész. A kameramozgások sokat fejlődtek, most már nem kell köröket futni, hogy mindent megnézhessünk egy-egy helységben. A mozgások kellően emberiek, bár azért fura dolgok történnek néha. Bár kell hozzá a pixel shader, nem használja ki teljesen a lehetőségeit. A zenei anyaga nagyon jó lett, hangulatos és változatos zenék jellemzik. A szereplők hangjáról már nem nyilatkoznák ennyire pozitívan, bár kellemes volt Nico francia akcentusa, viszont kifejezetten idegesítő, mikor egyes feladványoknál ugyanazt a mondatot kell meghallgatni rengetegszer, míg próbálkozik az ember. A korábbi részekben kicsit változatosabb volt ez.

Broken Sword: The Angel of Death

Maguk a feladványok – melyek a stílusnál talán a leglényegesebbek a történet mellett – a legtöbb helyen kellően gördülékenyek, időnként viszont számomra szinte megoldhatatlanul logikátlan megoldásokat alkalmaztak. Még utólag, a megoldás ismeretében is kicsit sántítanak néha. Pozitívum emellett, hogy a pixelvadászat sokkal kevésbé van jelen, főleg az interaktív kurzornak köszönhetően. Néhol a rossz döntés halálunkat okozhatja, de ez nem vet vissza bennünket a legutolsó játékállásunkig, általában szinte onnan folytathatjuk, ahol a rossz megoldást választottuk. Ha elakadunk, érdemes végigolvasni George jegyzeteit, sokszor ad segítséget, ha végigvesszük, mit tudunk eddig.

Összességében egy kellemes kalandjátékot kapunk a pénzért, de a sorozat nevéhez nem ér fel teljesen a program. Sajnos mostanában igencsak szegényes a kínálat, így még ennek is örülni kell. Remélhetőleg a következő rész újra a régi fényében tündököl majd, én egy 2D-re való visszatérésnek külön örülnék személy szerint.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

75%
grafika
9
hangok
7
játszhatóság
7
hangulat
7
Pozitívumok
  • Szép grafika
Negatívumok
  • Sok kis hiba
  • Néhol túl komplikált feladványok

További képek

  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death
  • Broken Sword: The Angel of Death

Broken Sword: The Angel of Death

Platform:

Fejlesztő: Revolution Software

Kiadó: THQ

Forgalmazó: Amex-Tec

Megjelenés: 2006. nyár

Minimális rendszerigény: Pentium 4 1,4 GHz, Windows XP, 256 MB RAM, 128 MB-os shader model 1.1 kompatibilis videokártya, 2xDVD-ROM, 2,6 GB HDD

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!