25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

London és a videojátékok – 2. rész: Call of Duty: Modern Warfare 3

Dino | 2014.09.18. 09:58 | kategória: Utazás

Egy hét múlva kezdődik a brit fővárosban az EGX London (ha érdekel valamelyik ott bemutatott játék, fórumunkban jelezheted kérdéseidet, Blade és Sityi pedig megpróbálnak választ kapni rá), így folytassuk pár nappal ezelőtt megkezdett sorozatunkat. A második részt egy videojátéknak szentelem, mégpedig a Call of Duty széria Modern Warfare 3 epizódjának.

A számos nagyvárost díszletéül felvonultató CoD epizód hetedik és nyolcadik küldetése (Mind the Gap és Davis Family Vacation) Londonban játszódik. SAS kommandósunk először a Canary Wharfhoz érkezik. Az egykor nyüzsgő kikötői területet az 1980-as évek végén kezdték irodai negyeddé alakítani, az első elkészült épület az 1991-ben befejezett One Canary Wharf nevű toronyház volt, amelybe azonban hosszú évekig keresték a bérlőket, az építtető tönkre is ment, aztán évek kellettek, mire a mai állapotot elérték, és már a City után a város második pénzügyi központjaként emlegetik ezt a részt. A környék leginkább azoknak lehet érdekes, akik szeretik a modern építészetet, hiszen ahogy a fotón is látható, leginkább felhőkarcolók magaslanak errefele. Két metróvonal is érinti ezt a helyet – konkrétan a toronyházak alatt van a megálló –, a Jubilee vonal mellett a DLR (Docklands Light Railway, leginkább a felszín felett járó metró, amelyet vezető nélkül üzemeltetnek, így akár emiatt is érdekesség lehet kipróbálni) is megáll. A Modern Warfare 3 terroristái is a metróba menekülnek, ahol egészen Westminsterig mennek az elrabolt kocsival, ami a Jubilee vonalon valóban lehetséges útvonal. Igaz, ha megnézzük az alagútban a metrótérképet, láthatjuk, hogy azt már inkább poénra vették inkább az Infinity Wardnál, olyan megállónevekkel, mint például Wrong Shoe St., Maneater Station, No Ammo Road, You Are Here, I’m Here, Too Many Verts Lane vagy Velinda’s Home (az egyik fejlesztő, Velinda Pelayo nevét megörökítve). Ha érdekel a teljes térkép, kattints ide, a valódi londoni metrótérképet pedig itt nézheted meg.
A Westminster megálló a Temze partján helyezkedik el, és olyan nevezetes épületek találhatók itt, mint a parlament (a Big Ben harang mindenki által ismert tornyával), de a közelben van a Westminster Abbey is. A játék itt kicsit szakít a valósággal, a lépcsőfeljáró ugyanis jóval arrébb található, de a történethez egy közeli mellékutcát választottak, és így talán gördülékenyebbé tudták tenni a küldetést, mintha plusz métereket kellett volna gyalogolnunk. Az viszont igaz, hogy a Londont kettészelő folyó túlpartján valóban ott van a 2000-ben megnyitott London Eye óriáskerék, és a terroristáknak szánt blokádot környező épületet is egész hasonlóra modellezték, mint amilyen a valóságban.
Rövid időt tölthetünk Londonban a Call of Duty: Modern Warfare 3-ban, de mint a fentiekből – és az alábbi képekből – látható, a fejlesztők igyekeztek reálisan megvalósítani a várost, és a térképnek is megfelelően használták fel a helyszíneket, ami ha szeretjük a valóságtól nem elrugaszkodó alkotásokat, mindenképpen dicséretes.

Hozzászólások

GustyX
1 | GustyX 2014.09.24. 01:04
Most vettem észre és amúgy már jó ideje fejemben van hasonló téma: valós helyszínek játékokban. Lehetne róla cikk itt, persze ha van rá kapacitás. Meg gondolom a személyes tapasztalat sem lenne minden esetben.
Ez meg mehetett volna főcímhez, többen olvasnák.
2 | Lacko 2014.09.24. 13:46
Az első Ghost Recon és a valós helyszínek.

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.