Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Kétperces mesék X. rész

Gobiakos | 2011.01.18. 08:57 | kategória: Kétperces mesék | 5 hozzászólás

A Múzeumok Éjszakája azért klassz, mert olyan emberek előtt nyit meg bizonyos kapukat, akik amúgy nagy valószínűséggel elkerülik az ilyesmit vagy éppen nem engedhetik meg maguknak.
Tavaly történt, hogy Attila és párja ugyan direktben nem készültek a Múzeumok Éjszakájára, ám késő délelőtt mégis úgy alakult, hogy egy városnézős, kirándulós, múzeumlátogatós szombatnak vágtak neki. Az időjárás is príma volt: a nap sütött, a szellő pedig csalafintán libbentette csak meg Edina szoknyáját.
Egy pub teraszán megittak egy-egy kávét, majd a közeli fagyizó felé vették az irányt. Miután mindkettejüknél elfogyott a vanília-rumpuncs-citrom fagylaltcsoda egy-két érdekesnek tűnő múzeum került a perifériába; nem is tétováztak sokat.
Nagyon jól érezték magukat, rengeteg érdekes és szép dolgot láttak, sokat nevettek; nagyon szépen rásimult a programsor erre a nyári szombatra.
Este fél tíz körül járhatott az idő, mikor egy képtárhoz értek, ahova Edina mindenképpen be szeretett volna menni.
A látogatók száma ugyan nagy volt, de a tömeg mégsem volt zavaró. Ahogy haladtak képről képre, egy roppant fura alkotás előtt időztek el több percig. Az óriási fehér vásznon mindössze – Attila szavaival élve – ”két vonal és egy amorf… paca” volt. Edina próbálta megfejteni a művész üzenetét a nagyvilág felé, Attila eközben csak sejtelmesen mosolygott.
Abban a pillanatban Attila mellé lépett egy punk srác és ő is a képet kezdte el bűvölni. Megigazította a nadrágszíját, a nyelvpiercingjével játszott, közben pedig az állát vakargatta. Attilára nézett, köszönésképpen biccentett egyet, majd így szólt:

- Vicces; én anno általános iskola hetedikben az ilyen műalkotásaim miatt buktam meg év végén…

Hozzászólások

Juraviel.Ihuan.Bedvin
1 | Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.01.18. 09:48
Nagyon tetszett. :D Nem tudtam mire vélni a felvezetést, de a csattanó a végén. :D

Nos, az elmúlt években volt már pár blogbejegyzés, hogy ezek az úgynevezett posztmodern művészetek mennyire művészetek, az ateista-teista heves vitákhoz hasonló beszélgetés bontakozott.

Nekem igazából ezek a képek sosem üzentek semmit, vagyis a legtöbb. Van/volt egy sorozat a Viasat Historyn -amit a köcsög szolgáltató elvett- egy művészeti irányzatokkal foglalkozó sorozat: festészet, szobrászat, építészet stb.

Ott is volt egy posztmodern rész, amiben a festmény annyiból állt, hogy az egész egyszínűen vörösre volt mázolva. A szakértő műsorvezető legalább két percig tudott beszélni róla mennyire monumentális az egyszerűségében ez a festmény és mit fejez ki.

Én meg ha meggebedtem volna, akkor sem voltam képes azt látni, amit ő. Nekem nem üzent semmit.
_________________

Amúgy mi a bejegyzés apropója?
Gobiakos
2 | Gobiakos 2011.01.18. 09:52
Én speciel hányni tudnék az ilyen "műalkotásoktól"; nekem ez nem művészet.

Az apropóját pedig az egyik barátom hasonló jellegű sztorija adja; azt dolgoztam át egy csöppet.
Gobiakos
3 | Gobiakos 2011.01.18. 10:03
"nevez" ??? :-D

Na, akkor én most kitörlöm az előző két kommentedet, te pedig leírod újra, szépen - pontosan! ;-)
Juraviel.Ihuan.Bedvin
4 | Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.01.18. 12:04
Ez "kedves"! :P :D Nos, szó szerint nem fogom tudni ugyanazt leírni. :D

[b]Gobiakos[/i] :P, bár nálam nem váltanak ki hányingert az ilyen jellegű alkotások, de nem is képzik a szívem csücskét.

Salvador Dalí munkáit és képeit viszont imádom. Annak ellenére, hogy a festményei absztraktak, abszurdak, mégis van egyfajta megragadhatatlan atmoszférájuk, tükrözik korunk töredezettségét, ellentmondásosságát, zavarodottságát, talajvesztettségét.

Neje! :D :P
gothmog
5 | gothmog 2011.01.18. 15:20
Sík egyszerű, de mégis "ütős" írás.

Ha ilyenek lennének ezek a posztmodern mázolmányok is, akkor egy rossz szavunk sem lehetne:D (De rendszerint csak az első feltételt teljesítik)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.