Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Age of Wonders

2000.03.05. 00:00 | szerző: Đuke | Ismertető/teszt

Ha a PC Dome-ban a cikkeknek lenne mottójuk, akkor a következőt írnám: "A csodák éve. Az év csodája?". Nem véletlenül tenném fel a kérdést, mert e program esetében valamiféle csodának lehetünk tanúi. Amikor először a kezem ügyébe került a játék nagyon elcsodálkoztam; ilyen haloványgyenge borítót rég nem láttam. Hirtelen kellemetlen előérzetem támadt, de csak nyugtattam magam, hogy a kelletlen külső esetleg egy kellemesebb belsővel párosul. Tehát bizonyos értelemben csoda ez a program. Hogy milyen csodának? Nos lássuk.

Age of Wonders

Az Age of Wonders-szel játszva az jutott eszembe, hogy szerintem manapság nem túl gyakori az olyan fantasy játék, mely a harcon felülkerekedve inkább a stratégiára koncentrál. Márpedig itt erről van szó: városokat kell szövetségeseinkké tenni (vagy ha ez nem megy, akkor meghódítani) melyek természetesen pénzt, katonákat és egyéb dolgokat hoznak a házhoz; varázslókat, papokat, ostromgépeket és számos más dolgot tudunk "gyártani" természetesen a fejlettségétől függően. A végcél, hogy a nem szövetséges fajokat elpusztítván és városaikat, településeiket és egyéb objektumait elfoglalván uralmunkat kiterjesszük az egész "világra". Természetesen a dolog ennél egy kicsit bonyolultabb, hisz nem csak mi támadunk, de minket is támadnak rendesen (ezért erősen ajánlott, ha a településeinket minél hamarabb megerősítjük (ez általában választható)). A játék elején persze még nem ér bennünket nagyon támadás, ilyenkor érdemes körülöttünk mindent elfoglalni vagy szövetségesünkké tenni. Erre számos lehetőség kínálkozik, hisz a térképen mászkálva településeket, földalatti labirintusokat, teleportokat, kincseket, elhagyatott templomokat és számos egyéb dolgokat találhatunk. A szövetségesek szerepe egyébként kulcsfontosságú a játék során. Vannak stratégiai fontosságú objektumok, mint pl. a torony, melyet elfoglalva a terep egy nagyobb szelete tárul elénk, így könnyebben észrevehetjük, ha pl. egy félelmetes pingvin közeledik. Igen, pingvin. Mit is mondjak? Érdekes újítás a fantasy programok palettáján.

Számos fajjal lehetünk a játék során, akikkel szövetkezhetünk is, persze jó néhány esetben ennek az ára is megvan. Nem tartom jó ötletnek, hogy az összes faj tulajdonságát nekünk kell beállítanunk (erősségi fokozat és a hozzánk fűződő viszonyuk) az viszont jó, hogy valós időben illetve körönként is lehet játszani. Tehát ha valaki kicsit mozgalmasabban, akciódúsabban szeretne játszani, javaslom a valós idejű módot. Mellesleg az egész játék tulajdonképpen egy személyre (ránk) fókuszál. Természetesen az idő múlásával fejlődik karakterünk is és mindenféle speciális képességre tehet szert.

Age of Wonders

Úgy gondolom, hogy a nosztalgia egy nagyon szép emberi tulajdonság, de valahogy ennél a programnál nem biztos, hogy kifizetődő. Egy ilyen kvalitású programmal nem biztos, hogy fel lehet tűnni... pontosabban fel lehet tűnni, de nem pozitív értelemben. Nosztalgiáról azért írtam, mert ez a program leginkább az 1995-96-os évek termését juttatja eszembe. Olyasmi program, mint pl. a Heroes of Might and Magic, vagy a Warlords 3. Összefoglalva tehát elmondható, hogy az Age of Wonders egy olyan fantasy játék, mely alapvetőleg nem lenne rossz. Sőt, ha 1995-öt írnánk, akkor elképzelhető, hogy még áradoznék is róla. Akkor biztos, de nem 2000-ben. ■

értékelés

Age of Wonders

Pozitívumok
  • Jó mesterséges intelligencia
Negatívumok
  • Lagymatag játékmenet
  • Gyenge hang és grafika
Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 4xCD-ROM
6,3
Age of WondersAge of WondersAge of Wonders
Age of Wonders
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Age of Wonders

hozzászólások (3)

norik
norik 2007.08.13. 19:55
mi a programnak a rendszerkövetelményeki
McCl@ne
McCl@ne 2007.08.13. 20:22
Ezt kibaszott gyorsan fejezd be!
ajánlott olvasnivaló