25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Formula One 99

Írta: Peac

Joggal mondhatjuk, hogy nem volt túlzottan hirdetve a játék, mivel engem is villámcsapásként ért a hír, hogy itt van. - sebaj! Meglepetés. Sem előre ismert grafika, sem ötvenszer elhalasztott megjelenési dátum, semmi. Hát akkor, One light - two lights - three lights - four lights - five lights - GO! Hangzik el a szépen kidolgozott és izgalmas introban, de sajnos a keserű csalódás nem maradt el.

Már évek óta várjuk a következő igazit, ami talán a Grand Prix sorozat harmadik leszármazottja lesz, de ebben már egyre kevésbé bízunk, mivel az összes Formula 1-játék közül eddig mindössze három játékról mondhattunk el hogy igazi közönség-kedvenc volt. Ezek a Microprose - Grand Prix, a Grand Prix 2 és a UbiSoft - F1 Racing Simulation (a Monaco Grand Prix nem volt Formula 1-program), ellenben már piacra dobtak ezeken kívül néhány másik szimulátort is, de azok nem ütötték meg kellőképpen a mércét.

Ez a játék egy kicsit már jobb, mint őszi elődje (Eidos - F1 Racing), de sajnos rengeteg benne a hiba és a pontatlanság. Az elméleti részével nincs túl sok gond, hiszen a hivatalos FIA licenc eredményeként mind a tizenegy csapat szerepel a programban, minden pilóta név szerint megtalálható - nincsenek Driver X-nevű versenyzők -, és ezen kívül minden pálya is benne van. Ami viszont hibázik az a fizika. Néhány kanyart és dupla-lassítót hihetetlen sebességgel lehet bevenni. Ez csak azért zavaró, mert a gép által vezetett autók viszont a hiteles sebességgel veszik ezeket a kanyarokat. Természetesen ez nem minden kanyarra igaz, mert van hely, ahol el tudunk repülni. (Az egészen pontos irányításhoz egyébként nem árt egy kormány.)

A gép még nagyjából elverhető, de állíthatjuk a nehézségi fokozatokat, annak megfelelően gyorsulnak/lassulnak ellenfeleink. (Kivéve persze, ha barátaink ellen játszunk hálózatban.) Persze ez attól is függ, milyen autóban ülünk. Az élmezőnyt bizonyára mindenki ismeri, innen érdemes autót választani (McLaren - fekete-fehér, Ferrari - piros, Jordan - sárga). Az autókat természetesen beállíthatjuk magunknak úgy, ahogy jól esik, de akik amatőr szinten versenyeznek, azoknak ez abszolút nem fontos tényező, hiszen csak a profik veszik észre a különbséget, ebben a játékban pedig szinte tökéletesen mindegy az autó beállítása.

A pályák egészen tűrhetően sikerültek. Ez az első játék, melyben szerepel a malaysiai pálya, már csak az volna jó, ha megfelelő volna a szimuláció, hogy mi is megtanulhassuk a pályát, mert így egyszerűen még az olyan jól ismert pályákon sem tudunk tájékozódni, mint a németországi pálya (Hockenheim). De abból a szempontból jók a pályák, hogy látványosak (helikopter is köröz a fejünk felett), szélesek, és természetesen 16 darab áll rendelkezésünkre. Természetesen nem kitalált pályákon rójuk a köröket, hanem a hivatalos F1 pályákon, ebből következik, hogy csak "körpályákon" haladhatunk. (Jövőre, 2001-től már 17 pályának kell lennie egy ilyen programban, hiszen a 2000. évben ennyi futamból áll a verseny.)

A játékra azért nem tudjuk első ránézésre rámondani, hogy nem üti meg a kívánt szintet, mert a grafika első ízben egészen jónak tűnik. Az autókon tükröződik a fény, habár ebben is követtek el hibát a fejlesztők, hiszen az autók hátulján (ahol a kipufogók és a motor is van) is csillog valami, pedig nem hiszem, hogy az olajos sötét fém túlzottan csillogna, az inkább matt. Sebaj. Amúgy átlagban a grafika egészen szép egy kevésbé szakértő szemnek, mert tele van hiánnyal, vagy hibával. Például belső nézetből az utóbbi két év világbajnokának Mika Hakkinen autójának orrán kettes-számot lehet látni (???). - Ezt vajon honnan szedték a kedves fejlesztők? Ilyesmi hiba az autó belsejének sivársága. Gondolok itt a kormányra, és minden másra, ami az autó belsejében szokott lenni. De ami pozitívum, hogy egészen jól alkalmazható nézetek vannak, és még a visszapillantó-tükör is egészen pontos. Tehát a játék grafikája túl sok kivetnivalót nem hagy maga után de a hangokat valami borzalmasan sikerült lemodellezniük a multimédia-felelősöknek. Ami talán az feledteti effektek minőségét, az hogy már kommentálják is, és ez az, ami egészen feldobja a versenyek hangulatát.

Szóval itt egy újabb játék, ami - egy kissé durván fogalmazva - a szenvedélyes F1-rajongók körében kukára van ítélve, de bármilyen szomorú is el kell fogadniuk a gyártóknak, hogy soha nem fognak tudni úgy eladni egy új játékot, hogy még a réginél is rosszabb.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

64%
Pozitívumok
  • Kommentátor
  • Szép grafika
  • Dohányreklámokon kívül minden, ami a pályákon van
Negatívumok
  • Rossz hanghatások
  • Furcsa fizikai tényezők

Formula One 99

Platform:

Fejlesztő: Psygnosis

Kiadó: Take 2 Interactive

Forgalmazó: H&H '92 Kft.

Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 4 MB-os videokártya, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!