Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Airport Inc.

2000.03.22. 00:00 | szerző: Castor | Ismertető/teszt

Ismét egy egyszerű kis Command & Conquer klónnal bővült a stratégia játékok piaca. Valószínűleg neked is ez volt a véleményed az Aiport Inc.-ről amikor először hallottál róla. Pedig ez nem így van!

Airport Inc.

Már tervezhettél kórházat a Theme Hospital-ban, kedvenc focicsapatodat menedzselhetted a Championship Manager-ben, vagy akár egy átlagos ember életét élhetted (pontosabban irányíthattad) virtuálisan a most megjelent The Sims-ben. Akkor miért ne lehetne egy repülőtér menedzselő-építő program is? - gondolták a Krisalis Software programozói, és két évvel ezelőtt elkezdték az Airport Inc. fejlesztését. Az ötlet felkeltette a Take 2 figyelmét, akik a kockázattal nem törődve elvállalták a játék kiadását. Tudni kell a kiadóról, hogy az eddigi programjaik nagy része szép eladásokat produkált és sokáig tanyázott a toplistákon (Hidden & Dangerous, Rainbow Six, Rogue Spear). Az interneten és az újságokban közben felbukkant néhány kép vagy előzetes a készülő programról, de bővebb információhoz sehol se juthattunk. Most pedig végre megjelent a játék, mely hozzám került tesztelésre. Be kell vallanom: nekem nagyon megtetszett a játék hangulata és összetettsége, annak ellenére, hogy nem vagyok nagy stratégiai játék-rajongó.

A telepítés után a jutalmad egy közepes minőségű intro, ami nem valami nagy durranás. Látszik rajta, hogy nem nagyon erőltették meg magukat a grafikusok. A főmenüben először a gyakorló módot (tutorial) válaszd, ha még nem volt szerencséd menedzselni egy komplett repülőteret. Ebben a részben lépésről lépésre megismerkedhetsz az irányítással, és néhány apró tippet is kaphatsz a kezdéshez. Jó lett volna, ha itt nem mindent a gép csinál, mert így elég unalmas. Legalább lehetett volna egy narrátor, mint az Imperium Galactica 2-ben. Ha túlestél a körülbelül tíz perces oktatórészen, akkor már nyugodtan választhatod az új játék opciót a főmenüben. Itt az első dolgod a leendő repülőtered területének megvásárlása lesz. Legfelül a kontinenset, majd az országot illetve várost kell kiválasztanod. Ha figyelmes vagy, akkor észreveheted, hogy a sok városnév közt ott feszít a mi kis Budapestünk is. A következő képernyőn a terület nagyságát és a várostól való távolságát választhatod ki, majd egy jól irányzott egérkattintással a magadévá teheted a terepet.

Airport Inc.

De térjünk vissza az irányításra. Láthatod, hogy a megvásárolt birtok körül ott figyel a drótkerítés, szóval ezen kívül nem nagyon tudsz majd építkezni. Első dolgod a legfontosabb épületek megépítése lesz. Ide tartozik a terminál, tűzoltóság, rendőrség, irányítótorony, autóút, kifutópálya, repülőgép-parkoló és a repülőgépek számára a gurulóút (a kifutópálya és a terminál között). Ha mindent jól csináltál, akkor megjelenik a "Your airport is OK!" felirat. Ezután már csak a megnyitás van hátra. Nemsokára elkezdenek érkezni az első utasok, akik rendszerint jól megszívják, ugyanis repülő az nuku. Legalább 10-15 percet kell várni (ami természetesen a játékban legalább 1-2 hónapot jelent), hogy megérkezzenek az első ajánlatok a légitársaságoktól, amit a bal alsó sarokban lévő kis személyhívód jelez. Nem kell aggódnod, nemsokára az első repcsi is megérkezik és sikeresen földet ér a betonon. Ilyenkor már jó, ha van egy taxiállomásod a terminál kijáratához közel, és egy-két buszmegálló sem fog ártani az autóút mentén. A gépkocsik számára a parkolók kiépítése szinte kötelező. Ha eddig eljutottál, akkor jó lesz, ha egy picit felnyomod az árakat, hogy az eddigi kiadások megtérüljenek. Ugyanis mint repülőtér igazgatónak, neked is megadatik az a lehetőséged, hogy te szabd meg a különböző árakat. Minden utas után csurran-cseppen néhány dollár a légitársaságoktól. De a fő bevételed abból fog jönni, hogy a repülők leszállnak, és használják a betont, ahol parkolnak.

Lehetőség nyílik rá, hogy a felépített terminált átrendezd. Itt az ellenőrzőkapuktól az íróasztalokig mindent neked kell elhelyezned. Easy szinten egy alapból berendezett terminált kapsz. Magasabb nehézségi szinteken viszont már neked kell berendezned.

Airport Inc.

A készítők beleépítettek néhány váratlan eseményt is a programba, hogy az még valóságosabb legyen. Ilyen például a kényszerleszállás, vagy a sikertelen leszállás és felszállás, amit a beton folyamatos karbantartásával megelőzhetsz. Elég gyakori esemény, hogy a rendőrök bombát találnak a terminálban valamelyik utasnál. Sajnos a tűzesetek is elég gyakoriak, de az is előfordul néha, hogy terroristák támadnak meg egy-egy gépet.

A grafikusoknak minden elismerésem. Fantasztikusan részletes, aprólékos grafikát sikerült összehozniuk. Minden gép felismerhető, vagy az is nagyon jól néz ki, amikor a személyzet felkészíti a gépeket indulásra. Az engine szuperül működik. Ennek eredményeképpen egy kisebb gépen is gond nélkül fut a program, viszont jó ha van egy 3D gyorsítónk, mert így jönnek elő az apróbb részletek. A zeneszerzőnek viszont igen érdekes ízlésvilága lehet. Találunk itt mindenféle zenét a gitárszólótól az egzotikus latin-amerikai muzsikáig. A hangeffektek profizmusára jellemző, hogy ha zoomoljuk a képernyőt, a gépek hajtóművének hangja elhalkul vagy felerősödik.

Airport Inc.

Valószínűleg hamarosan kiadnak egy javító patch-et is, mert egy pár apró hiba előfordul a játékban. Például az egérrel is lehet scrollozni a tájat, de lefelé már nem nagyon akart menni (még jó, hogy van billentyűzet). Vagy ha valamit a területed szélére építesz, akkor a drótkerítést az oldalnézetből nem fogod látni. Ami szintén nagy bug, hogy ha építesz egy épületet, akkor annak a mása nem fog eltűnni és az egérrel mindenhova hurcolod magaddal. Ez nem valami kellemes dolog, mondjuk a 2 km-es kifutópálya esetében, mivel szinte az egész képernyőt betölti. Erre van két megoldás: 1. kiválasztod építésre az utat, ami csak egy négyzetet foglal, vagy 2. átváltasz Build-ből View Object Properties-be.

A mai játékoknál már alapkövetelmény a multiplayer mód. Az Airport Inc.-ből sajnos ez is kimaradt, mivel nem igazán lehetett megoldani. Nem hinném, hogy valaki szívesen töltené be egy jó kis multiplayer partyban mondjuk a hangár igen interaktív szerepét.

Airport Inc.

Aki akár egy picit is szórakoztatónak találta annak idején a Theme Hospitalt, vagy érdeklődik a repülőgépek iránt, az mindenképpen szerezze be az Airport Inc-et. Jó érzés látni, ahogy a semmiből felépül egy jól megszervezett, megtervezett repülőtér. Igaz, hogy viszonylag hamar meg lehet unni a játékot, de addig mindenkinek felejthetetlen szórakozás lesz. ■

értékelés

Airport Inc.

Pozitívumok
  • Összetettség
  • Szuper hangeffektek
  • Egyedi ötlet
Negatívumok
  • Lefelé scrollozás
  • Mentés
Minimális rendszerigény: Pentium 200, 16 MB RAM, 4xCD-ROM
8,7

hozzászólások (4)

zed
zed 2002.02.17. 12:04
ffs
Petyo
Petyo 2005.10.14. 11:15
Gecóóó!
És én eddig nem hallottam erről a játékról?!:-O
Meg kell szereznem!!!:-D:-D
jani0624
jani0624 2008.06.11. 00:51
Megvan eredetibe, elég gyenge :-D
De eladó! :-D
marci555
marci555 2008.06.11. 07:13
Nem tom, nekem anno mikor megjelent nagyon teccet. Ezzel nyomtam napi 5 órát :-D
ajánlott olvasnivaló