Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

F1 2000

2000.05.19. 00:00 | szerző: Jay [PCD] | Ismertető/teszt

Mint azt ahogy már a GP 3 vezető programozójával készített interjúban is olvashattátok, a játékpiacon egyre nagyobb számban jelennek meg a Forma 1-es szimulátor programok. Ennek a játszani vágyó közönség csak örülhet, mert minél több ilyen jellegű program lesz a piacon és minél több szoftveres cég fog ilyen programokat fejleszteni, annál jobb minőségű játékokkal fogunk találkozni. A gombamód megjelenő Forma 1-es programokat valószínűleg a sportág növekvő népszerűségének is köszönhetjük. És ha a fejlesztő cégek között olyan nagyok is megjelennek, mint az Electronic Arts, vagy korábban az Eidos, akkor már végképp nem marad semmi más dolgunk, mint hogy hátradőljünk és élvezzük a száguldást.

F1 2000

Ki ne ismerné az Electronic Arts csapat különböző sport programjait. Lassan már 10 éve, hogy az első NHL és NBA programok megjelentek az ő kiadásukban. Azóta ezek a játékok évről-évre megjelentek és ejtettek minket ámulatba az egyre magasabb színvonalukkal. Több mint valószínű, hogy a most első ízben kiadott Forma 1-es programból is évente újat fogunk találni a játékkereskedők polcain. Ezzel nemcsak az lesz garantált, hogy mindig az aktuális csapatokkal, illetve versenyzőkkel játszhatunk, hanem a Forma 1-ben nagy számban megjelenő újításokkal is lépést fog tartani a játék. Arról már ne is beszéljünk, hogy a program kivitelezése is minden bizonnyal csak javulni fog, ahogy a kiadások követik majd egymást. De ez még mind a jövő zenéje és majd úgyis elválik az idő múlásával, hogy mik az EA tervei, de most lássuk inkább a jelent, az F1 2000-t.

Ahogy a kezembe vettem a dobozt, máris ért egy kellemes meglepetés. Hiszen aki egy kicsit is figyelemmel kíséri ezt a sportágat, az nagyon jól tudja, hogy az idei évvel egy teljesen új színezésű kocsit is csodálhatunk a pályákon. A 2000-es évadtól kezdve ismét láthatunk a Jaguár színeiben pompázó versenyautókat. A dobozon pompázó Jaguár pedig már egyértelművé tette, hogy az EA programozói a legfrissebb csapatösszeállításokat vették alapul a program megírásakor. Mint utóbb kiderült, nem csak a csapatokat illetően ilyen friss a program. Szerepel benne az idén hosszú kihagyás után visszatérő amerikai nagydíj is.

F1 2000

A játék telepítése után már nagyon kíváncsian kattintottam a program indításához szolgáló kis ikonocskára. Szerintem a játékot bevezető videó nem sikerült nagyon jól. Bár izgalmasan indul, de nekem annyira rövidnek tűnt, hogy ez kicsit rontotta az összképet. Összehasonlítva egy, az NBA programoknál megszokott bevezetővel, maradt némi hiányérzetem. Ezen a kis apróságon nem szabad viszont fennakadni, mert ami utána jön, az kárpótol mindenért.

A főmenüben könnyen el lehet igazodni. Az egér gombjának pár lenyomása után máris beállítottunk mindent, amire szükségünk lehet. Megjegyezném, hogy igen nagy teljesítményű gépre van szükség, ha a grafika színvonalát a maximumra kívánjuk állítani, valószínűleg ezért is lehet szinte minden, a képernyőre kerülő tárgynak a megjelenítését ki-bekapcsolni. A grafikával kapcsolatos beállításokat négy külön pontba csoportosították. Az elsőben például a pilótafülkére vonatkozóan hangolhatjuk finomra a megjelenítendő képet. A kormány ábrázolásának részletességét, a visszapillantó-tükrök felbontását, a kerekek megjelenítését és még egyéb dolgokat áll módodban itt megadni. További beállítások szolgálnak még a környezet vagy a speciális effektek hangolására, mint például a kerekek kipörgésekor keletkező füstöt vagy a pályára leszálló ködöt.

F1 2000

A főmenüből egy lépéssel eljuthatsz a hanghatások beállításáig. Ahol a különböző hanghatások erejének szabályázásán kívül nincs is nagyon más. Ugyancsak egy egérklikk és máris a szabályokat változtathatod meg. A szabályok közé került a verseny hosszának beállítása is. Ezzel kapcsolatosan nagyon jó ötletnek tartom, hogy lehetőség van a benzinfogyasztásnak és a kerekek elhasználódásának felgyorsítására. Emellett a mechanikai hibák gyakoriságát is itt lehet növelni. Ezen beállításoknak köszönhetően már egy rövidebb futam is tartalmazhat kerékcseréket, illetve a versenyhossz akár 10%-a alatt is bekövetkezhetnek különböző problémák. Így akár egy rövidebb futam alatt is átélheted a verseny minden izgalmát anélkül, hogy órákat kéne játszanod. Persze annak is megvan a maga a varázsa, hogyha egy teljes távot akarsz végigversenyezni, de erre nem biztos, hogy mindig van idő.

A kocsik irányíthatóságát 10 különféle rásegítővel teheted könnyebbé. Tőled függ az is, hogy ellenfeleid tudásokat mennyire "felejtsék el". Ennek köszönhetően már pár kör tesztelés után is izgalmas versenyeket vívhatsz a gép ellen. Természetesen nem csak a számítógép lehet az ellenfeled. Ha hálózaton keresztül kívánsz játszani, akkor barátaiddal is összemérheted tudásodat. A játék nehézségeinek beállításai között található még egyébként a sértetlenség opciója is. Erre főleg a monacóihoz hasonló pályákon lehet nagy szükséged.

F1 2000

A játék az irányíthatóságot tekintve szerintem nagyon élethű. Erről főleg akkor győződhetsz meg, ha kikapcsolsz mindenféle segítséget. Ilyenkor a kocsi pályán tartása nagyon nehéz feladattá válik. Bár nem állt még módomban Forma 1-es kocsit vezetni, de a pilóták elmondásai alapján ehhez hasonló érzés lehet egy igazi versenyautót irányítása is. Kanyarból kijövetkor elég egy kicsivel több gázt adni és máris kipördül a kocsi. Fékezéskor is csínján kell báni a pedállal, mert amint túl erősen nyomod meg a fékpedált a kerekek egyből füstölni kezdenek. Ennek meg hosszabb versenyekkor hamar meg lehet a böjtje. Mint az igazi futamokon a programban sem egyszerű feladat egy félresikeredett kanyarbevétel után a homokágyakból a pályára való visszatérés. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a kerekek mindenféle szemetet összeszednek, aminek köszönhetően a kocsit óvatosabban kell vezetni.

Növeli az élethű hatást a kormány nagyon finom és részletes kidolgozottsága. Akárcsak a versenyeken használatosakról, erről is leolvasható a fordulatszám, az aktuális helyezés, a hátralévő körök száma, az aktuális benzinmennyiséggel megtehető körök száma, és mutatja azt is, hogy mikor kell majd bemenned a boxba. Azt is láthatod a kormányon, hogy éppen mely segítségeket veszed igénybe - bár feltételezem, hogy ilyen az igazi kormányokon nem található :-). A kormányról beszélve meg kell jegyeznem, hogy a force-feedback terén én egy kicsit többet vártam volna. Visszaütni visszaüt a kormány, ha a falnak ütközöl, de ettől eltekintve alig hat rá erő vezetés közben. Tapasztalatok híján, csak a közvetítéseket tudom alapul venni, de ott számomra úgy tűnik, hogy sokkal többször kell a pilótáknak a kormánnyal megküzdeniük.

F1 2000

Pár dolog kimondottan tetszett a játék során. Ilyenek voltak például a csapattól jövő biztatások, jó tanácsok, vagy az, hogy a boxutcába behajtva lehetőséged van a kocsin elvégzendő javítások szabályzására is. Ha már csak mondjuk pár kör van hátra és nem akarsz túl sok időt veszíteni azzal, hogy valamilyen nem is nagyon fontos légterelődet kicseréljék, akkor az adott elem kicserélésének megtiltása akár a verseny győzelmét is jelentheti.

Nem maradt ki a játékból, a kocsi aerodinamikáját és egyéb menetteljesítményét befolyásoló beállítások változtatásának lehetősége sem. Ezeket a gyakorló és időmérő edzések alatt áll módodban módosítani. Ekkor határozhatod azt is meg, hogy milyen tankolási stratégiát kívánsz a verseny folyamán alkalmazni. Ha kívánod, akkor különben akár ezt is tudod futam közben módosítani.

F1 2000

Egy szó mint száz, igen jó programot írtak az EA programozói. Ha belegondolunk abba, hogy elsőre ilyen jó terméket adtak ki kezeikből, akkor nagyon biztatónak tűnik a jövő. És biztos, hogy az F1 2001 megjelenéséig is jókat fogunk ezzel a programmal versenyezni. Most már csak az kéne, hogy az EA gondozásában is megjelenjen egy Forma 1 menedzser program (tavaly decemberben bejelentettek egyet, a kérdés már csak az, hogy mikor jelenik meg). ■

értékelés

F1 2000

Pozitívumok
  • Szép grafika
  • Könnyű játszhatóság
  • Idei csapatok
Negatívumok
  • Nagy hardverigény
  • A hanghatások nem a legjobbak
Minimális rendszerigény: Pentium 233, 64 MB RAM, 4xCD-ROM, 4 MB-os videokártya
Ajánlott konfiguráció: Pentium II 450, 128 MB RAM, 16xCD-ROM, 8 MB-os 3D videokártya
9,1
F1 2000F1 2000F1 2000F1 2000
F1 2000
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
F1 2000

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló